lauantai 2. syyskuuta 2017

10 sijoitusvinkkiä

10 sijoitusvinkkiä
1. Sijoita pitkällä tähtäimellä


The Wolf of Wall Street -elokuva saattaa olla viihdyttävä, mutta aika kaukana sijoittajan arjesta. Pörssissä on todella vaikeaa rikastua nopeasti. Pitkäjänteisellä sijoittamisella vaurastuminen on kuitenkin käytännössä varmaa.

2. Mieti itsellesi sijoitusstrategia


Sijoitusstrategia on tärkeä, jotta toimit systemaattisesti. Strategia kuulostaa hienolta ja vaikealta termiltä, mutta käytännössä monet parhaiten toimivista sijoitusstrategioista ovat hyvin yksinkertaisia.

Sijoitusstrategia voi olla yksinkertaisuudessaan esimerkiksi: "Sijoitan Pohjoismaisiin indeksirahastoihin kuukausittain 10% palkastani."

3. Minimoi kulut


Kaupankäyntikuluilla on merkittävä vaikutus sijoituksesi pitkän aikavälin tuottoon. Aktiivisesti hoidetuilla rahastoilla on äärimmäisen vaikea saavuttaa kunnollista tuottoa. Itse suosin Nordnetin kuluttomia indeksirahastoja, juuri niiden kuluttomuuden vuoksi.

4. Älä anna median sotkea ajatuksiasi


Jos seuraat jatkuvasti eri medioista taloustoimittajien ja analyytikkojen näkemyksiä, ne vaikuttavat ajatteluusi ja sumentavat arvostelukykysi. Sijoitusasioiden opiskelu kannattaa ja yleisiin periaatteisiin kannattaa tutustua. Taloussuhdanteista kertoviin lööppeihin ja analyytikoiden ennusteisiin en suosittele käyttämään aikaan. Mielestäni se ei ole pelkästään ajanhukkaa, vaan suorastaan haitallista.

5. Ymmärrä sijoituskohteet, joihin sijoitat


Älä ikinä sijoita asioihin, joita et ymmärrä. Esimerkiksi ETF -tuotteet ovat perusperiaatteeltaan mielestäni oikein hyviä sijoituskohteita, mutta niiden suosion myötä markkinoilla on tullut hirvittävän monimutkaisia ETF -tuotteita, joita en kyllä suosittele käyttämään, ellet ole aivan varma, että ymmärrät miten sijoituskohteesi toimii.

Indeksirahastot ovat useimmille piensijoittajille paras vaihtoehto, koska niiden perusperiaate on yksinkertainen ja saatavilla on jopa täysin kuluttomia vaihtoehtoja.

6. Hajauta


Sijoitukset kannattaa hajauttaa eri osakkeisiin, ajallisesti, maantieteellisesti, eri toimialoihin ja eri omaisuusluokkiin. Hajauttaminen pientää sijoittamiseen liittyvää riskiä merkittävästi.

7. Uudelleensijoita osingot


Jos teet suoria osakesijoituksia, osingot kannattaa sijoittaa uudelleen. Silloin saat seuraavana vuonna korkoa, paitsi alkuperäiselle summalle, myös edellisen vuoden korolle. Sitä seuraavana vuonna saat korkoa alkuperäiselle summalle, edellisen vuoden korolle, sitä edeltävän vuoden korolle ja sitä edeltävän vuoden koron korolle. Kyseessä on eksponentitaalisesti kasvava korolle korkoa ilmiö, jonka vaikutus pitkässä juoksussa on valtava.

8. Huomioi verotus


Sijoittajan kannattaa huomioida verotus. Suorissa osakesijoituksissa joudut joka vuosi maksamaan osingosta veroa ja voit uudelleen sijoittaa vain verojen jälkeisen netto-osingon. Indeskirahastot eivät joudu maksamaan veroa, joten ne voivat sijoittaa kaikki osingot suoraan. Tämä on merkittävä verohyöty indeksirahastoihin sijoitettaessa.

Muista myös vähentää kaikki sijoittamiseen liittyvät kulut verotuksessasi: kaupankäyntikulut, sijoituslainojen korot, tietokoneen käyttö, nettiliittymä, sijoituskirjallisuus ja lehdet, työhuonevähennys jne.

9. Sijoittaminen on elämäntapa. Nauti siitä!


Sijoittaminen ei ole pelkkä harrastus, vaan siitä muodostuu hyvin nopeasti elämäntapa. Monet piensijoittajat seuraavat talousuutisia ja talousblogeja, säästävät ja sijoittavat osan palkkatuloistaan. On kiehtovaa nähdä kuinka summat kasvavat ja varallisuutta kertyy.

Piensijoittaja voi ottaa rennosti, kuten minä ja hyödyntää indeksisijoittamisen hyödyt. Vaihtoehtoisesti piensijoittaja voi sukeltaa syvälle rahoitusteorioihin ja erilaisiin strategioihin, keskittyä kasvuyhtiöihin tai arvosijoittamiseen - vaihtoehtoja on hirvittävän paljon. Sijoittaminen on innostava harrastus, josta on helppoa nauttia!

10. Aloita jo tänään!


Mitä aikaisemmin aloitat, sitä kauemmin korkoa korolle ilmiö ehtii tehdä töitä puolestasi. Tärkeintä on siis aloitaa mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Aloita osakesijoittaminen avaamalla arvo-osuustili Nordnet pankkiin jo tänään! Arvo-osuustilin avaaminen ei maksa mitään.

Image courtesy of Stuart Miles at FreeDigitalPhotos.net
Jos pidit artikkelistani, jaa se kavereillesi alla olevilla painikkeilla!

Avaa ilmainen osaketili Nordnetiin

 • Tilin avaaminen ei maksa mitään.
 • Osakkeiden säilyttäminen ei maksa mitään.
 • Nordnetin pohjoismaisiin indeksirahastoihin sijoittaminen ei maksa mitään.
Lue lisää

6 kommenttia:

 1. Hyviä vinkkejä, laskin että noudatan itse ehkä 7/10 noista :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse pyrin noudattamaan kaikkia kymmentä, mutta harha-askelia tulee toki välillä :)

   Poista
 2. Median vaikutus on aika suuri. Mitä enemmän seuraan analyysejä ja blogeja, sitä enemmän tulee ostoimpulsseja: tarttee ostaa Roviota, vaikka sijoitussuunnitelmaani se ei sovikaan jne.Joskus on vaikea pitää pää kylmänä ja pitäytyä suunnitelmassa: tankkaan salkkuun Nokia Renkaita siitä huolimatta, että "kaikki muut" ostavat Roviota.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lehdistö seuraa samoja lähteitä ja antaa helposti harhaan johtavan kuvan.

   Rovio on selvästi pelkkä rahastus. Jos nynyiset omistajat eivät halua pitää kiinni omistuksistaan miksi joku muu haluaisi? Itse sijoitan vain sellaisiin listautumisiin, jotka toteutetaan osakeantina.

   Poista