perjantai 30. maaliskuuta 2018

Perinnön sijoittaminen

Perintöjä koskeva kyselytutkimus


Perinnön sijoittaminen
S-ryhmän FIM on teettänyt kyselytutkimuksen, jonka mukaan peräti kolme neljästä suomalaisesta miettii perinnön saamista, tai sen jättämistä. Silti asiasta vaietaan, koska aihetta pidetään suomalaisessa kulttuurissamme niin arkaluontoisena. Kannattaa muuten tutustua tutkimuksen tuloksiin tästä. PDF -muotoinen dokumentti kuvaajineen esittää tutkimuksen tulokset erinomaisen selkeällä ja helppolukuisella tavalla.

Tutkimuksen tuloksista on helppoa vetää johtopäätös, että yhä useammalla suomalaisella on kohta yhä enemmän rahaa. Monet miettivätkin juuri tälläkin hetkellä, mitä perinnölle oikein kannattaisi tehdä. Tässä muutamia ajatuksia ja neuvoja perintöasioita miettivälle.

Lainojen maksaminen


Useimmilla suomalaisilla on asuntolainaa ja monilla iso nippu muitakin lainoja, kuten autolainaa, sekä osamaksuja esimerkiksi huonekaluista. Vaikka korot ovat nyt matalia, tilanne ei voi jatkua loputtomiin. Ennemmin, tai myöhemmin korot lähtevät nousuun ja lainojen kulut nousevat huimasti.

Jos perit käteistä, lainojen lyhentäminen osittain, tai niiden maksaminen kokonaan pois voi olla hyvä vaihtoehto. Jos maksat vain osa lainoista, aloita niistä missä on korkeimmat korot.

Asunnon periminen


Asunto taitaa olla yksi yleisimmistä perittävistä kohteista. Jos perinnön saajia on useita, asunto menee useimmiten myyntiin ja jokainen perillinen saa osansa myyntitulosta. Jos perit asunnon kokonaan itsellesi, vaihtoehtoja on enemmän. Esimerkiksi isäni peri aikanaan kerrostaloyksiön kummisedältään ja laittoi sen vuokralle.

Asuntosijoittajat ovat viimeisen vuosikymmenen aikana keränneet huimia tuottoja asuntojen hintojen, vuokrien ja asuntotukien nousun myötä. Perintöä ajatellen asuntosijoittamiseen liittyy kuitenkin muutama mutta.

Ensinnäkin asuntojen hinnat ovat nyt niin korkealla, ettei ole kovin todennäköistä, että kasvu jatkuisi samaan tahtiin. Monilla paikkakunnilla asuntojen hinnat ovat itseasiassa jo kääntyneet laskuun.

Toinen haaste liittyy velkavipuun. Asuntosijoittamisen kovat tuotot perustuvat siihen, että saat pankista lainaa esim. 1% korolla ja sitten vuokraat asunnon niin, että se tuottaa vaikkapa 4% tuottoa. Sinulle jää 3% ilman että olet oikeasti sijoittanut omaa rahaasi penniäkään. Asuntosijoittajan kuuluu olla korviaan myöten veloissa.

Jos vuokraat asunnon, joka on kokonaan maksettu, tuotto saattaakin jäädä varsin vaatimattomaksi. Isäni myi edellä mainitun yksiön pois, koska yhtiövastikkeiden ja verojen jälkeen siitä ei jäänyt kuin muutama kymppi tuottoa kuukaudessa.

Perinnön sijoittaminen


Pitkällä aikavälillä pörssiosakkeet ovat olleet ylivoimaisesti parhaiten tuottava sijoitusmuoto ja hyvin hajautettu salkku on myös varsin turvallinen sijoituskohde. Useimmille, käteistä rahaa periville, indeksirahastot ovat erinomainen sijoituskohde, koska ne ovat helppoja ja turvallisia, eikä niihin tutustumiseen mene kovin paljoa aikaa. Henkilökohtainen suosikkini indeksirahastoista ovat Nordnetin täysin kuluttomat Superrahastot.

Tästä linkistä voit avata Nordnetiin täysin ilmaisen arvo-osuustilin ja aloittaa sijoittamisen ilmaisiin Superrahastoihin.

Lopuksi


Tilanne ei ole koskaan niin paha, etteikö hurtti huumori sitä vielä vähän pahentaisi. Tässä kulttuuriohjelma Kummelin näkemys perinnön odottelusta.


Avaa ilmainen osaketili Nordnetiin

  • Tilin avaaminen ei maksa mitään.
  • Osakkeiden säilyttäminen ei maksa mitään.
  • Nordnetin pohjoismaisiin indeksirahastoihin sijoittaminen ei maksa mitään.
Lue lisää

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti