lauantai 14. lokakuuta 2017

Kulujen aktivointi taseeseen

Kulujen aktivointi taseeseen

Yritystä ostamassa


Takavuosina puhelinyhtiöillä oli epätavallinen ongelma - liiketoiminta ei ollut erityisen kannattavaa, mutta yhtiöillä oli valtavia määriä omaisuutta ja käteistä rahaa. Monet puhelinyhtiöt etsivät aktiivisesti sijoituskohteita.

Työskentelin siihen aikaan puhelinyhtiössä ja sain toimeksiannon silloiselta esimieheltäni. Hän pyysi minua etsimään asuinseudultani pienehköjä IT -alan firmoja, jotka olisivat potentiaalisia ostokohteita.

En löytänyt yhtään sopivaa ostokohdetta. Monien pienten firmojen liikevaihto oli niin pieni, että kun sen suhteutti työntekijöiden määrään, tuli selväksi että yrityksillä on suuria vaikeuksia selvitä edes palkkojen maksusta. Hyviäkin yhtiöitä löytyi, mutta ne eivät olleet myynnissä. Opin kuitenkin erään mielenkiintoisen asian yritysten taseeseen liittyen.

Tasekikkailuja


Jos esimerkiksi viiden vuoden ikäinen yritys on jatkuvasti kasvattanut liikevaihtoaan ja samaan aikaan tulos on ollut joka vuosi positiivinen, voiko yrityksen taloustilanne olla kovin huono? Eikö kasvava liikevaihto, vahva tase ja vuodesta toiseen positiivinen tulos ole merkkejä liiketoiminnan kannattavuudesta? Hell no.

Tase mittaa yrityksen omaisuuden ja velkojen arvoa tiettynä ajankohtana. Toisin sanoen, jos yrityksellä on vahva tase, sillä on paljon omaisuutta ja vähän velkaa.

Kun yritys tekee investoinnin, esimerkiksi konepaja ostaa uuden sorvin, sen odotetaan tuottavan tuloja tulevaisuudessa. Sorvin hinta kuitenkin rasittaa yrityksen tulosta välittömästi. Kirjanpito mahdollistaa näiden kulujen jaksottamisen useille vuosille tulevaisuuteen. Tässä tapauksessa sorvi merkitään omaisuutena yrityksen taseeseen, toisin sanoen kulu aktivoidaan taseeseen.

Kulujen aktivointi taseeseen on periaatteena järkevä, mutta samalla syntyy porsaanreikä, mitä monet yritykset hyödyntävät häpeilemättä. Monet yritykset aktivoivat henkilöstökulut taseeseen kehitysmenoina. Jos henkilöstökulut on esimerkiksi miljoona vuodessa, kirjataan joka vuosi firman taseeseen miltsi omaisuutta. Todellisuudessa minkäänlaista omaisuutta ei ole välttämättä syntynyt, jos henkilökunta on tehnyt esimerkiksi asiakasprojekteja tuntilaskutuksella. Ja vaikka henkilökunta kehittäisi omaa tuotetta, sen arvo ei välttämättä vastaa siihen tehtyä investointia. Kirjanpidossa homma näyttä kannattavalta vaikka tuote olisi täysin arvoton.

Mitä hyötyä tasekikkailusta on?


Kun erilaiset menot aktivoidaan taseeseen, saadaan yrityksen tulos positiiviseksi. Kulu ei näy kirjanpidossa kuluna vaan omaisuutena! Olipa firman tilanne kuinka huono tahansa, tulos saadaan positiiviseksi aktivoimalla taseeseen sopiva määrä menoja. Paperilla kaikki näyttää tosi hyvältä; tulos plussalla ja vahva tase. Totuus voi kuitenkin olla jotain aivan muuta.

Kirjanpitolain mukaan vähennykset pitää tehdä kymmenessä vuodessa. Yritykset kuitenkin viivyttelevät niiden aloittamista ja sitten kun vähennyksiä pitää tehdä, taseeseen voi aina aktivoida vastaava määrä uusia menoja kuluvalta tilikaudelta.

Hyöty on siinä, että yritys näyttää vakavaraiselta ja luotettavalta sidosryhmien näkökulmasta ja tietenkin erittäin houkuttelevalta sijoituskohteelta. Totuus paljastuu vasta, kun lähtee penkomaan yritysten tasetta tarkemmin.

Toinen hyöty on se, että tase vaikuttaa yrityksen nettovarallisuuteen. Osakkeen laskennallinen arvo määräytyy nettovarallisuuden perusteella. Jos yritys maksaa osinkoja alle 8% nettovarallisuudesta, 75% osingosta on osakkeenomistajille verovapaata. Aktivoimalla mahdollisimman paljon kuluja taseeseen, osakkeenomistajat pienentävät omaa verotustaan.

Kikkailua voi jatkaa niin kauan, kun kassa kestää. Siinä vaiheessa kun kassavirta ei riitä juoksevien menoja kattamiseen, näennäisesti vakavarainen yritys rysähtää konkurssiin hetkessä. Yrittäjät luonnollisesti pyrkivät myymään yrityksen ennen kuin tämä tapahtuu.


Image courtesy of fantasista at FreeDigitalPhotos.net
Jos pidit artikkelistani, jaa se kavereillesi alla olevilla painikkeilla!

Avaa ilmainen osaketili Nordnetiin

 • Tilin avaaminen ei maksa mitään.
 • Osakkeiden säilyttäminen ei maksa mitään.
 • Nordnetin pohjoismaisiin indeksirahastoihin sijoittaminen ei maksa mitään.
Lue lisää

7 kommenttia:

 1. Tyhmä kysymys, mutta jos yrityksellä on positiivinen tulos niin eikö silloin ole melko sama laitaanko henkilöstökuluja taseeseen tuotekehityskuluina kun jos ne laittaa kyseisen vuoden henkilöstökuluina (henkilöstökuluna ne vähentää vuoden tulosta eli joutuu maksaa vähemmän veroa sen vuoden tuloksesta). Eikö taseeseen laitto tarkoita että se käsitellään kuin investointi eli siitä maksetaan sinä vuonna sitten vaan enemmän tuotosta veroa (kun nuo henkilöstömenot eivät vähennä vuoden tulosta). Ajattelenko minä nyt ihan väärin tätä. Tuo taseen ymmärtäminen on minulla hiukan hukassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos yritys kirjaa henkilöstökulut normaalisti kuluina ja tulos on silti positiivinen, liiketoiminta on tervettä, eikä kuluja tarvitse/kannata aktivoida. Muuten tuloksesta joutuisi maksamaan veroa aivan kuten huomioitkin.

   Mutta jos yrityksellä menee huonosti ja tulos on esimerkiksi 500k€ tappiolla kun henkilökulut kirjataan normaalisti, tilanne voidaan paikata kirjaamalla henkilökuluista esim. 510k€ taseeseen, jolloin firman tulos onkin positiivinen. Samalla yrityksen nettovarallisuus kasvaa 510k€:lla.

   Eli terveelle yritykselle ei ole mitään hyötyä tasekikkailuista. Tappiollisen yrityksen tappiollisuus voidaan sen sijaan piilottaa aktivoimalla kuluja taseeseen.

   Poista
  2. Kiitos vastauksesta. Noin minäkin sen mietin.

   Poista
 2. Kassavirta ei koskaan valehtele. Se olisi suoraan kertonut yllä mainitut ongelmasi. Tämän takia en koskaan katso nettotulosta vaan vapaata kassavirtaa.

  P.S. Ärsyttävää kun ei voi vastata nimettömänä. Jätän todella usein tänne kommentoimatta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jees, kassavirta se nimenomaan viimekädessä ratkaisee. Muita lukuja voi puliveivata aika vapaasti, mutta siinä vaiheessa kun kassa tyhjenee ei veivaukset auta vaan jostain on saatava ihan oikeeta rahaa.

   ps. Avaa anonyymi gmail tili kommentointiin. Pornolinkkien ja muun spammin siivoilu kommenteista on niin työlästä etten jaksa tehdä. Niitä tulee jatkuvasti kirjautumisesta huolimattakin. Automaattiset robotit spammaa jos ei oo kirjautumista.

   Poista
 3. Mielenkiintoista juttua taseesta. En ole tuommoisen kikkailun mahdollisuutta tullut edes ajatelleekseni.

  VastaaPoista