torstai 31. joulukuuta 2020

Hurjaakin hurjempi sijoitusvuosi 2020 pakettiin

Katsaus menneeseen vuoteen 2020

Hurjaakin hurjempi sijoitusvuosi 2020 pakettiin
Melkoinen sijoitusvuosi takana. Koin elämäni ensimmäisen pörssiromahduksen, sekä sitä seuraavan, aivan ennätyksellisen osakerallin. Tein melko paljon kauppoja - hyviä ja huonoja. Onneksi tein enemmän hyviä kuin huonoja kauppoja, joten voitin osakeindeksin (OMX25 GI) noin kymmenellä prosenttiyksiköllä. Toisaalta kauppojen seurauksena veroseuraamuksia pääsi realisoitumaan turhan paljon. En oikeastaan edes tiedä, kuinka paljon veromätkyjä on luvassa, koska tietoa myyntivoitoista ei taida saada Nordnetin raporteilla, ennen kuin kuluva verovuosi 2020 on päättynyt.

Uutta oli myös suuri volatiliteetti. Salkkuni on kasvanut jo niin suureksi, että volatiliteetti aiheuttaa hurjia euromääräisiä muutoksia salkussa. Muistan kipeästi, miltä tuntui kun salkusta haihtui 14 tuhatta euroa yhden ainoan päivän aikana. Onneksi tähänkin tottui nopeasti ja nyt isotkin vaihtelut ovat vain lukuja ruudulla. En enää samalla tavalla kelaile, mitä silläkin rahalla olisi saanut.

Päivitin Osakesalkku ja varallisuus -sivun. Nettovarallisuuteni kasvoi vuoden 2020 aikana huimat 118 000 euroa. Hurjia lukemia, enpä olisi maaliskuun kurimuksessa tähän uskonut. Nettovarallisuutta minulla on tällä hetkellä 488 143€. Puolen miljoonan rajapyykki alkaa olla jo todella lähellä. Pieni tammiralli riittäisi maagisen rajan rikkoutumiseen.

Mietteitä tulevaan vuoteen 2021

Kaikki näyttää hyvältä vuoteen 2021. Mutta näyttääkö kaikki jo liiankin hyvältä? Eikö juuri silloin pidä olla varovainen, kun kaikki näyttää hyvältä ja optimismi on vallannut sijoittajat? En tiedä. Vaikka olenkin voittanut indeksin viime vuonna, valtavat ja täysin ennakoimattomat muutokset ovat tuoneet nöyryyttä tekemiseen. En usko voivani ennakoida tulevaa käytännössä lainkaan. Jonkin verran voin ehkä saada etumatkaa indeksiin reagoimalla muutoksiin - toisin sanoen, uimalla vastavirtaan. Ainakin tähän asti, strategia jossa olen ostanut kun kurssit laskevat ja varovaisesti keventänyt niiden noustessa, on toiminut hyvin.

Tulevana vuotena, tarkoitukseni on pitää 100% sijoitusvarallisuudestani osakkeista. Tämän lisäksi minulla on 20% sijoituslainaa, jolla voin vivuttaa montuissa ja kevennellä nousuissa.

Mielenkiintoista nähdä, mitä elämä tuo tulleessaan vuonna 2021!


Avaa ilmainen osaketili Nordnetiin

 • Tilin avaaminen ei maksa mitään.
 • Osakkeiden säilyttäminen ei maksa mitään.
 • Nordnetin pohjoismaisiin indeksirahastoihin sijoittaminen ei maksa mitään.
Lue lisää

9 kommenttia:

 1. ref: Melkoinen sijoitusvuosi takana. Koin elämäni ensimmäisen pörssiromahduksen, sekä sitä seuraavan, aivan ennätyksellisen osakerallin. Tein melko paljon kauppoja - hyviä ja huonoja.

  Hienoa kun selvisit enemmän kuin kuivin jaloin ensimmäisestä romahduksestsi :) ja lisäät omistuksia edelleen 2021. Reipasta ja rohkeaa menoa, hyvä. Vuosi oli kummallinen monessa mielessä eikä vähiten osakesäästötilien suhteen. Voi niitä alkuvuonna aloittaneita ja ylipäätään markkinoille juuri tulleita, tuskaa saattoi olla mielessä. Kuitenkin, kuten historia osoittaa, pörssi on oma maailmansa, akuuteissa hetkissä realiteeteista lähes riippumaton. Itse päätin loppuvuodesta lopulta luoda ns. perintösalkun eli osakesäästötilin ja sinne meni sopivat 25k€. Tarkoituksena on saattaa nuori teini osakemaailman kummallisuuksiin, koska tili on parhaimmillaan korkoa korolle - ajuri. Omat osakkeeni pidän suorina omistuksina. OS-tilin veropuoleen kannattaa tutustua jos ajattelee jättää perillisille muutakin kuin elämänoppeja. Mielenkiintoista oli lukea hiljan artikkeli oliko se Mikko Vikman vai kuka nimisestä kaverista, joka luopui "taloudellisesta riippmattomuudesta" sitä pitkään jahdanneena.

  Ei siis luopunut, mutta alkoi "elää".

  Tähän on hyvä päättää tämä kommentti Sinulle lukija, jos satut tämän lukemaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuh, osakesäästötilillä sijoitusuransa alottaneille tiukka tulikaste tosiaan :)

   Minulla 9v tyttärellä pikkuinen osakesalkku myös. Avasin sen jo vuosia sitten ennen kuin ost tuli.

   Perinnöstä sellainen huomio, että alle 5000 voi lahjottaa verovapaasti 3v välein. Eli voit siirtää sen verran osakkeita lapsen salkkuun ilman veroseuraamuksia.

   Poista
 2. Nordnetissa tiedot myyntivoitoista ja -tappiosta saat haluamaltasi ajanjaksolta milloin vain 9A-raporttisivulta. Siis vaikkapa vain osalta vuotta tai useammalta vuodelta yhteensä..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt siellä 9A:ssa näkyy 2020 luvut - tuli näköjään 32k veronalaista voittoa. Auts, kympin mätky.

   En löydä, ainakaan tällä mobiililla, kohtaa mistä voin valita aikavälin. Siinä tapahtumalistauksessa on joku filtteri mikä ei toimi kännykällä. Mutta mistä pääsen muuttamaan yhteenvedon aikavälin?

   Poista
  2. Mobiiliapista en tiedä (kun en juuri käytä), mutta selaimella voi valita raportin alku- ja loppupäivämäärät vapaasti.

   Poista
 3. Onnittelut hyvästä sijoitusvuodesta! Miljoonan salkku tulee kuin itsestään, jos vaan malttaa olla liikoja treidailematta seuraavan 10 vuoden sisällä (tämä on tilanne itsellänikin).

  Itse tein pääosan treideistä (ainakin niistä mistä menisi veroa) OST:n sisällä, joten onnistuin välttämään veromätkyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos samoin, huomasin että sinullakin loistava vuosi takana!

   OST hyvä valinta, mulla tulee kymppitonni veroa maksettavaksi säätöjen takia. Keskimääräisellä tuotolla tosiaan miltsi 10v päässä kasassa vaikka ei tekis lisäsijoituksia enää ollenkaan :)

   Poista
 4. Mahtavaa nähdä, että porukalla on oikeasti kasvanut tänä vuonna nettovarallisuus kunnolla, ei pelkästään prosenteissa ;) Myös minulla reilu sadan tonnin vuosikasvu.

  Suhtaudun myös hyvin varovaisesti tulevaan vuoteen. Toisaalta olen todennut, että osakemarkkinoilla kannattaa lähes aina olla optimisti: karhut tuppaavat jäädä pitkällä aikavälillä rannalle huutelemaan. Toki tällaisen menestysvuoden jälkeen pitää olla realisti sen suhteen, että myös reiluja korjauksia alaspäin voidaan nähdä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä olisi muutama vuosi sitten uskonut, että tällaisia +100k vuosia tulee näin monelle👍

   Olen tehnyt pieniä varasuunnitelmia mahdollisen laskun varalle: lisää vipusaldoa ja asuntolainaan vuoden lyhennysvapaa, jotta saan vähän enemmän käteistä.

   Poista