lauantai 9. joulukuuta 2017

Joululahjaidea - osta sijoitussalkku lahjaksi!

Pienet asiat muovaavat nuoren tulevaisuuden


Joululahjaidea - osta sijoitussalkku lahjaksi!
Kiinnostukseni pörssisijoittamiseen heräsi jo kaksikymmentä vuotta sitten, kun 15 -kesäisenä nöösipoikana luin Wilbur Smithin kirjan Kivihaukka. Ralph Ballantyne ratsasti siinä afrikkalaisen erämään poikki satoja kilometrejä ostamaan (tai myymään - en muista enää) osakkeita, kun oli saanut sisäpiiritietoa Rhodesin, paikallisen mahtimiehen yhtiöstä.

Tämä romanttinen mielikuva sai pörssit näyttämään silmissäni kiinnostavalta. Paikalta, jossa kovat miehet tekivät kovaa rahaa. Aikaisemmin pörssien valkokaulusmiehet pukuineen olivat tuoneet mieleeni lähinnä pyhäkouluni mammanpojat. Mainittakoon tässä yhteydessä, että äitini pakotti minut lapsena pyhäkouluun ja inhosin sitä. Vilkkaalle lapselle se ei ollut mieluinen paikka.

Mutta mennäänpä asiaan. Miksi aloitin osakesäästämisen vasta parikymmentä vuotta myöhemmin? Asia on jotenkin ollut takaraivossa noista teini-iän ajoista saakka, mutta lopullista sysäystä ei tullut ennen kuin joululomalla 2014, kun ei ollut oikein mitään tekemistä ja olin juuri nähnyt leffan The Wolf of Wall Street. Silloin rupesin miettimään, että pitäisiköhän minunkin alkaa tekemään rahaa.

Entäpä jos vanhempani, tai kummit, olisivat aikanaan antaneet minulle lahjaksi osaketilin ja vaikkapa 500 markkaa sijoitettuna? Tämä olisi todennäköisesti toiminut alkusysäyksenä hienolle harrastukselle ja elämäntavalle ja olisin ollut taloudellisesti riippumaton jo aikapäivää sitten. Kaikki eivät tietenkään tavoittele taloudellista riippumattomuutta, mutta varallisuus helpottaa jokaisen elämää ja mahdollistaa omien haaveiden toteuttamisen.

Sijoitussalkku lahjaksi


Kuusivuotiaalla tyttärelläni on jo sijoitussalkku. Jos ei olisi, ostaisin sen nyt joululahjaksi. Tyttäreni osakesalkku on muuten tuottanut 27% voittoa ja pesee omat sijoitukseni mennen tullen. Toki osaketilin lisäksi tuon ikäiselle täytyy ostaa myös se laulava My Little Pony tai Elsa -nukke.

Osaketilin avaaminen on helppoa. Avaa ilmainen osaketili Nordnetiin tästä ja siirrä sinne haluamasi summa alkupotiksi. Sijoittamisen voi aloittaa 15 eurolla, joten summan ei tarvitse olla suuri. Tärkeintä on oikea ele ja ensimmäinen askel kohti vauraampaa tulevaisuutta.
Avaa ilmainen osaketili Nordnetiin

 • Tilin avaaminen ei maksa mitään.
 • Osakkeiden säilyttäminen ei maksa mitään.
 • Nordnetin pohjoismaisiin indeksirahastoihin sijoittaminen ei maksa mitään.
Lue lisää

10 kommenttia:

 1. Omasta kokemuksesta täytyy todeta, että pienen pesämunan saaminen ei itsessään johda mihinkään. Itselläni oli pitkään ajatus, että en uskalla koskea osakesalkkuuni, koska en ymmärrä siitä mitään. Hieman harmittaa näin jälkeenpäin. Pointtina siis, että osakesalkun omistaminen ei itsessään välttämättä johda mihinkään, vaan tarvitaan vielä tukea sen ymmärtämiseen. Tietenkin osakesalkun omistaminen todennäköisesti helpottaa sijoittamisesta puhumisesta lahjan vastaanottajalle. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toi on ihan totta. Olen myös miettinyt, että onko riskinä sekin, että asia kääntyy päälaelleen. Jos aloite tulee vanhemmilta, saako se asian näyttämään tylsältä? Jos vahhemmat sen sijaan paheksuvat "pörssien ahneutta" se alkaakin näyttää jotenkin kiehtovammalta - kielletty hedelmä on aina kiehtonut ja nuorilla on taipumus kyseenalaistaa vanhempiensa näkemykset.

   Poista
  2. Positiivista on se, että vanhempien tapa suhtautua omaan talouteensa tarttuu usein lapsille. Eli kunhan ei yritä pakottaa osakkeita murrosiässä lapselle niin hän on varmasti tyytyväinen aikanaan. Itse näkisin, että kannattaa mainita asiasta aina välillä ja katsoa milloin asia alkaa kiinnostaa.

   Poista
  3. Joo, yhdessä ollaan katsottu pörssikursseja aina välillä. Vaikka eipä sillä et kuusivuotias asiasta mitään ymmärtäisi :)

   Poista
 2. Tätä voisi hieman syventää kertomalla mitä seurauksia salkun avaamisella voi olla. Esimerkiksi, että alaikäiselle avattuun salkkuun(opinnot edessä päin) kannattaa hankkia vain osingot suoraan eteenpäin sijoittavia rahastoja/etf-osuuksia Kelan kanssa puljaamisen helpottamiseksi, tai avaamalla salkku omiin nimiin ja siirtämällä se saajalle vasta myöhemmin lahjaveron alittavissa erissä esimerkiksi 18v lahjana. Sekä tietysti, että miten eroaa salkun avaaminen oman lapsen ja esimerkiksi kummilapsen kesken koska kummilapsen vanhemmilla on aina lain nojalla oikeus päästä käsiksi alaikäisen tilitietoihin, koskee oletettavasti myös sijoitussalkkua? Miten toimitaan jos haluat tilin saldoineen pysyvän vain ja ainoastaan saajan hallussa ja tiedossa? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Erinomaisia pointteja!

   Omalle lapselle tilin avaaminen on helppoa ja sen saa liitettyä vanhempien tiliin, niin että hallinta tapahtuu vanhempien toimesta. Tilin voi sitten myöhemmin eriyttää.

   Kummilapsen tapauksessa kannattanee keskustella lapsen vanhempien kanssa, koska voi olla että heilläkin on sanansa sanottavana ja voi olla järkevää että salkun hallinta olisi heillä.

   Poista
 3. Kummilapsia ei ole, mutta omalla 14-vuotiaalla tyttärelläni on rahastosalkku. Minä hallinnoin sitä, kunnes hän täyttää 18. Hänen kanssaan on ollut helppo puhua säästämisestä ja kun aloin antaa hänelle kuukausirahaa (40€/kk), oli hänen mielestään ok sijoittaa puolet rahasta salkkuun ja puolet jää kuukaudessa käyttörahaksi. Ei kai opintotukeen tai opintolainan saamiseen omaisuus vaikuta? Eikö niihin ole jokainen päätoiminen opiskelija oikeutettu? Eri asia, jos muita tukia hakee.
  Kyllä ne teinitkin (ainakin osa) ovat kiinnostuneita (ainakin jonkun verran) rahaan liittyvistä asioista. Viikolla tytär kertoi keskustelleensa kavereidensa kanssa virtuaalirahasta ja erityisesti bitcoineista ja kyseli minulta lisätietoja. Valitettavasti en ole itsekään siihen niin perehtyhyt, että olisin voinut sen enempää aiheesta valaista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Omaisuus ei onneksi vaikuta opintotukiin. Teillä tuntuu olevan talousasiat hyvin reilassa - jos kaikki perheet menettelisivät samoin suomalaisista tuli muutamassa sukupolvessa aika vaurasta kansaa.

   Kuukausi/viikkorahan yhdistäminen sijoituksiin on hyvä ajatus. Taidan menetellä samoin kunhan tyttö kasvaa - kynnys tuhlata niitä vanhempana on varmasti suurempi ja muutenkin kokemuksena palkitsevampi jos kokee itse säästäneensä.

   Poista
 4. Lapsen sijoitussalkut on vähän kaksipiippuinen juttu. Iso salkku voi tehdä mukulasta koppavan, salkun puute taas (rippuu piireistä) katkeran. Osingot ja osake/rahastomyynnit vaikuttavat opintotukeen (tulorajojen puitteissa), mutta esim. kasvu-ETF:llä pystyy nämä suodenkuopat kiertämään.

  Kohtuullinen salkku, varsinkin jos lapsi on itse seurannut & kasvattanut sitä jo pidemmän aikaa, on kyllä todennäköisesti tosi hyvä juttu :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meidän muksulla salkun koko vasta muutaman satasen. Varmaan hyvä suhteuttaa säästöt lapsen "tuloihin". 50% jos raaskii laittaa viikkorahoista, summa jää pieneksi, mutta periaate tulee tutuksi. Toivottavasti tapa sitten joskus jatkuu :)

   Poista