lauantai 13. tammikuuta 2018

Lisätyöt ja marginaalivero

Taustaa


Lisätyöt ja marginaalivero
Minua on pyydetty mukaan erään asiakkaan päivystysrinkiin. Homma toimii niin, että päivystysvuoroja on yksi viikossa ja se kestää klo 16 - 08. Tältä ajalta maksetaan 50% palkkaa. Jos tulee hälytys, masketaan täysi palkka + ylimääräinen lisä. Käytännössä tämä tarkoittaisi kuukausitasolla noin tuhat euroa lisää bruttopalkkaa, joka maksetaan lähinnä siltä ajalta kun olen nukkumassa. Mutta kannattaako se? Viekö verottaja leijonan osan ja kannattaako itseään sitoa rinkiin muutaman satasen takia? Päätin laskea, mitä hommasta jää kouraan.

Marginaalivero


Marginaaliverolla tarkoitetaan lisätuloista menevää veroa. Joskus olen kuullut puhuttavan myös rajaverosta. Progressiivisen verotuksen takia marginaaliveroaste vaihtelee tulojen mukaan.

Laskin verottajan laskurilla ensin nykyisen veroprosenttini, joka on 29,5. Tämän jälkeen lisäsin ansiotuloihini 12 000 euroa, jonka jälkeen veroprosentiksi tuli 31,5. Joudun siis maksamaan 2% enemmän veroa kaikista tuloistani, mikäli osallistun päivystykseen, joka tuo lisätuloja 1 000 euroa kuukaudessa. Lisätulosta joutuisin maksamaan veroa 5 340€. Eli marginaaliveroasteeksi tulee 44,5%.

On kuitenkin otettava huomioon, että samalla nousevat myös kaikki palkkaan liittyvät sivukulut. En jaksanut alkaa selvittämään, miten työeläkemaksut ym. muuttuvat tulojen noustessa. Sivukulut huomioiden on kuitenkin selvää, että minulle jää lisätyöstä alle puolet käteen.

Eihän se kovin reilulta tunnu, että verottaja vie suurimman osan. Esimerkiksi pienituloisen vaimoni veroprosentti on 8,5. Suomessa ansiotuloverojen progressio on maailman jyrkimpiä ja erityisen vääristynyt tilanne on silloin kun perheessä toinen tienaa hyvin ja toinen huonosti.

Kannustinloukku


Kannustinloukulla tarkoitetaan tilannetta, jossa henkilön ei kannata tehdä enempää työtä. Esimerkiksi monen työttömänä olevan ei kannata ottaa vastaan osa-aikatyötä, koska kokonaistulot jäisivät pienemmäksi kuin työttömyyskorvaus. Kannustinloukku on ei-toivottu tilanne, josta on haittaa kaikille osapuolille. Toimivassa yhteiskunnassa pitäisi olla taloudelliset kannustimet työntekoon.

Kannattaako lisätöitä tehdä?


Jonkinlaisessa kannustinloukussa koen olevani. Miksi tehdä lisätyötä, jos suurin osa hyödystä menee jollekin toiselle? Todennäköisesti osallistun kaikesta huolimatta päivystysrinkiin, koska sen avulla saan kuitenkin noin 5 000€ lisää sijoitettavaa vuositasolla. Samalla olen kuitenkin alkanut miettimään entistä enemmän oman yrityksen perustamista. Työni on luonteeltaan sellaista, että voisin yhtä hyvin laskuttaa asiakkaita oman yritykseni kautta ja ohjata tulovirtoja suoraan osakesijoituksiin. Nykytilanteessa lihotan työlläni lähinnä verokarhua.
Avaa ilmainen osaketili Nordnetiin

 • Tilin avaaminen ei maksa mitään.
 • Osakkeiden säilyttäminen ei maksa mitään.
 • Nordnetin pohjoismaisiin indeksirahastoihin sijoittaminen ei maksa mitään.
Lue lisää

6 kommenttia:

 1. Tärkein kysymys on mielestäni tämä: onko raha sen arvoista että haluat tehdä lisätyötä. Verottaja vie kuitenkin vain puolet eikä esim 100% :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinhän se on. Ehkä jaksan nyt painaa kun on innostus sijoittamiseen päällä 😄

   Poista
 2. Tuleeko välillä useampi kuin yksi päivystys viikossa, koska on vuosilomat ja sairastumiset? Helposti se päivystys sitoo enemmin mitä kuvittelee. Erityisesti vkl päivystykset on huonoja, mutta niitä ei ilmeisesti ole.

  Vaihdoin hiljattain työpaikkaa, osittain päivystysten ja säännöllisten ylitöiden sitovuuden takia. Palkassa hävisin bruttona 6t€ ja nettona 3t€, mutta verottomat korvaukset lisääntyivät hieman. Tällä hetkellä olen ratkaisuuni tyytyväinen, koska säännöllisen työajan ulkopuolella on vain vapaa-aikaa.

  Annoit pikkusormen se vei...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toi on kyl riskinä! Niitä voi tulla sairastapauksissa ym enemmän. Ja kyllä se voi ruveta pidemmän päälle tökkimään - en ole aikaisemmin päivystänyt. Periaatteessa helppoa rahaa mut käytäntö voi tosiaan olla toinen.

   Onneksi osallistuminen ei ole sitova, vaan sen voi halutessaan lopettaa koska vaan. Yksi kaveri lähti ringistä juuri, kun siirtyi muutenkin 4 päiväiseen työviikkoon.

   Poista
 3. Verotus on vähän kaksipiippuinen juttu ainakin minulle. Välillä yritän laskea että miten olisi mahdollista saada verot mahdollisimman alhaiseksi. Ja laskenkin, mutta toisaalta kun asiaa miettii hiukan pidemmälle niin päädyn kuitenkin siihen, että turha laskea veroja liian tarkkaan, kun ihan mielellään niitä veroja maksan. Minä suosittelen yrityksen perustamista (hyödyllinen toki varmaan myös verotuksellisesti), se on aivan mahtava mahdollisuus. Minulla tajunta aukesi ihan eritavalla kun tajusin että voin tehdä ihan mitä haluan yrityksen kautta. Ja sitten se vasta laajentuikin kun irtisanouduin vakityöpaikasta (olin vissiin kalkkeutunut ajattelemaan, että miten elämä menee `käyn töissä että saan rahaa että voin elää`, yrittäjänä mietin ihan eri tavalla).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ansiotulojen progressio on niin jyrkkä, etten vapaahtoisesti maksa ylimääräistä veroa. Suunnittelen veroasiat aika tarkasti pyrin minimoimaan verot. En voi sanoa masavani niitä mielelläni.

   Yrityksen perustaminen on ollut pitkään mielessä. Viimeinen tönäisy on vain puuttunut - viihdyn työssäni ja tienaan ihan ok. Toisaalta oman yrityksen kautta tienaisin enemmän ja työ olisi vapaampaa.

   Yrittäjänä joutuisin kuitenkin reissaamaan lähes päivittäin (konsultit halutaan edelleen paikan päälle, enkä asu pk seudulla) mikä on vaikuttanut myös.

   Voinko muuten udella millä alalla työskentelet asuntosijoittamisen lisäksi?

   Poista