lauantai 7. huhtikuuta 2018

Viidellä vinkillä eroon pikavipeistä

Pikavippiongelmia


Viidellä vinkillä eroon pikavipeistä
Monet ovat ajautuneet vaikeuksiin pikavippiensä kanssa ja yhä useammalla suomalaisella on maksuhäiriömerkintöjä luottotiedoissaan. Yllättävää kyllä, tämä on etenkin nuorten miesten ongelma. Oman lähipiirini perusteella olen ollut siinä uskossa, että naiset ovat enemmän materian perään ja käyttävät rahaa paljon löperömmin kuin miehet. Shoppailu ym ovat kuitenkin enempi naisten harrastus. Olisi kiva tietää mihin nuoret miehen vippinsä käyttävät - menevätkö rahat perheelle, yökerhoihin vai amisautoihin.

Joka tapauksessa, olipa syy mikä tahansa, varojen yli eläminen on monelle merkittävä ongelma.

Mistä ongelmat johtuvat?


Kirjoitin vuosi sitten "nykyajan kovista arvoista". Mielestäni tässä on kyse samasta asiasta. Elämme helppoa elämää, jossa meille on tuotu kaikki valmiina. Joku on huolehtinut meistä päiväkodissa, esikoulussa, ala-asteella, yläasteella, lukiossa, armeijassa, ammattikorkeassa jne. Aikuisiälläkin paapominen jatkuu asumislisien, työttömyyskorvausten ja sossumaksujen muodossa. Emme enää osaa kantaa vastuuta itsestämme, tai edes ymmärrä miksi meidän pitäisi tehdä niin. Olemme tottuneet siihen, että kun haluamme jotain, meidän kuuluu se saada. Asioita ei yritetä ansaita, vaan ne otetaan annettuna.

Tämän asian ymmärtäminen ja asenteen muuttaminen on mielestäni tärkeää, jos haluat päästä eroon velkakierteestä. Emme voi pitkällä tähtäimellä kuluttaa enempää kuin mitä tienaamme.

Miten selviytyä pikavipeistä?


1. Myönnä tosiasiat


Ensimmäinen askel selviytymisessä on myöntää olevansa lirissä. Ikävät asiat on helppo kieltää tai työntää taka-alalle. Jossain vaiheessa tulee kuitenkin piste, jolloin homma leviää totaalisesti käsiin. Mitä aiemmin huomaat, että rahankäyttösi ei ole enää hallinnassa, sitä helpompaa tilanteesta on selvitä.

2. Yhdistä luotot ja kilpailuta korko


Lukuisat korkeakorkoiset pikavipit ovat tuhoisia. Olen useissa kirjoituksissani kertonut suhtautuvani varauksellisesti kivijalkapankkien rahastoihin ja muihin sijoitustuotteisiin. Tässä asiassa puollan kuitenkin kivijalkapankkeja ja neuvon menemään ihan tavalliseen pankkiin, kertomaan tilanteen ja hakemaan lainaa, jolla voit maksaa pois kaikki pikavippisi. Parhaan koron saat kiertämällä lähialueen pankit läpi ja pyytämällä lainatarjouksen niistä kaikista.

3. Keskity kassavirtaan


Jos jäät joka kuukausi 100 euroa miinukselle, ajaudut väistämättä vararikkoon. Jos taas sinulle jää joka kuukausi 100 euroa säästöön, vaurastut hitaasti, mutta väistämättä. 200 euroa pienempi vuokra, tai muutama ravintolailta vähemmän, voi olla ratkaiseva tekijä siinä, ajaudutko taloudelliseen kurimukseen, vai kertyykö varallisuutesi. Kuukausitasolla pienten rahasummien pitkäaikaiset vaikutukset ovat valtavia. Keskity siis kassavirtaan, tee laskelmia, budjetoi menosi ja pidä budjetista kiinni.

4. Kerrytä vararahasto


Kannattaa kerryttää jollekin sivutilille parin tuhannen euron vararahasto. Yllättäviä menoja tulee väistämättä ja vararahaston avulla varmistat, ettei sinun tarvitse turvautua pikavippeihin yllättävän menon tullessa vastaan. Hyvä nyrkkisääntö on, että tilillä tulisi aina olla yhden kuukauden palkka varalla.

5. Aloita sijoittaminen


Edellisillä neuvoilla saat akuutin tilanteen hallintaan ja taloutesi oikealle polulle. Tämän jälkeen kannattaa alkaa varautumaan myös tulevaisuuteen ja laittaa joka kuukausi pieni summa sijoituksiin. Summan ei tarvitse olla suuri - voit aloittaa esimerkiksi 15 eurolla kuukaudessa. Tällä tavalla sinulle alkaa hiljalleen kertyä varallisuutta, korot jotka ovat aiemmin olleet pahin vihollisesi kääntyvät eduksesi ja korkoa korolle ilmiö alkaa tehdä töitä puolestasi. Voit aloittaa sijoittaminen avaamalla ilmainen arvo-osuustili Nordnetiin.Avaa ilmainen osaketili Nordnetiin

 • Tilin avaaminen ei maksa mitään.
 • Osakkeiden säilyttäminen ei maksa mitään.
 • Superrahastoihin sijoittaminen ei maksa mitään.
Lue lisää

4 kommenttia:

 1. Hyvä listaus! Useimmilla vaan tyssää tuohon ensimmäiseen kohtaan joka onkin niistä kaikkein vaikein :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, itselleen on niin helppoa valehdella tai olla vaan ajattelematta koko asiaa.

   Poista
 2. Itse ajattelin, että pikavippeihin en sorru, kunnes huomasin että olin rahoittanut dipahtanutta salkkuani BN:n pikavippitasoisella velalla. Ups. Minua auttoi kun tein tosiaan google sheettiin budjetin johon kaikki tulot ja menot ylös. Ja yksinkertaisesti vaan sitten lajittelemaan koron mukaan mitkä pitäisi ekana maksaa pois. Helpottaa dissonanssia kummasti kun kaikki tarpeellinen informatio on kirjattu. Nyt talous näyttää olevan mukavamalla tasolla ja viivan alle alkaa taas jäädä jotain. Kuluvan kuun lopussa taas arviota miten on mennyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyviä vinkkejä!

   Itselläni ei ole google sheettiä, mutta seuraan ja budjetoin päässäni aika tarkasti menoja ja tuloja. Heti tilipäivänä teen ison lainalyhennyksen ja sillä mitä jää tilille pitää sitten pärjäillä seuraavaan tilipäivään asti.

   Poista