lauantai 30. kesäkuuta 2018

Sijoittajan pahimmat virheet

Sijoittajan pahimmat virheet
Pörssisijoittamista pidetään yleisesti riskaabelina. Lähinnä kuitenkin piireissä, joissa ei ymmärretä sijoittamisesta tuon taivaallista. Monelle on iskostettu päähän ajatus siitä, että pörssissä on suuri todennäköisyys menettää koko omaisuutensa. Todellisuudessa omaisuuden menettäminen pörssissä on todella vaikeaa, ellei menettele aivan äärimmäisen typerästi. Tässä pahimmat typeryydet, joita pörssisijoittaja voi tehdä.

Sijoita koko omaisuutesi kerralla


Ehkä typerin asia, mitä sijoittaja voi tehdä, on sijoittaa kaikki kerralla. Etenkin pitkään jatkuneen noususuhdanteen loppumetreillä. Toki jos pörssikurssit ovat romahtaneet ja olet varma, että pohja on saavutettu, voit ottaa riskin ja laittaa all-in. Järkevä sijoittaja kuitenkin hajauttaa sijoitukset ajallisesti, eli ostaa pienissä erissä pidemmällä aikavälillä. Tällä tavalla toimimalla sijoittaja eliminoi riskin siitä, että ostaisi ylihintaan. Ajallinen hajauttaminen takaa käytännössä se, että keskihinta on järkevä. Itseasiassa tällä pääsee keskimääräistä matalampaan keskihintaan, koska sijoittaja saa samalla summalla määrällisesti enemmän osakkeita silloin, kun kurssit ovat alhaalla.

Sijoita vain yhteen osakkeeseen


Yksittäinen pörssiyritys voi mennä konkurssiin. Sitä tapahtuu. Jos sijoitat kaiken yhteen yritykseen ja se menee konkurssiin, menetät koko sijoitusomaisuutesi. Jos sen sijaan sijoitat kymmeneen, tai indeksirahaston kautta, vaikka satoihin osakkeisiin, voit menettää kaiken ainoastaan silloin jos nämä kaikki kymmenet, tai sadat yritykset menisivät konkurssiin. Tämä ei ole käytännössä mahdollista. Edes maailmansodat eivät ole saaneet tällaista joukkokonkurssia aikaiseksi.

Valitse sijoituskohde, jota et ymmärrä


Väitän, että tämä on todella yleinen virhe; sijoittaja sijoittaa lääkeyhtiöön, koska sen kurssi no noussut raketin tavoin (tunnustan, että itse tein juuri näin sijoitushommia aloitellessani), tai vivuttavaan ETF:ään, koska tuplavoitto on houkuttelevampi kuin normaalituotto. Ennen sijoituspäätöstä kohteeseen tulisi kuitenkin tutustua huolellisesti.

Monilla piensijoittajista ei ole osaamista, aikaa, tai kiinnostusta perehtyä sijoituskohteisiin kovin tarkasti. Tässä tapauksessa suosittelen indeksirahastoja, etenkin Nordnetin Superrahastoja. Indeksirahastojen toimintaperiaatteen ymmärtämiseen ja Superrahastoihin tutustumiseen riittää edellä mainittujen tekstien lukeminen. Alkuun pääsee todella helposti ja mikä parasta, indeksirahastoilla pääsee tutkitusti keskimääräistä sijoittajaa parempiin tuottoihin.

Lopuksi


Tässä kirjoituksessa kirjoitin nimenomaan sijoittajan pahimmista virheistä. Suurin virhe raha-asioissa toki yleensä on se, ettei sijoita lainkaan. Rahat joko tuhlataan, tai niitä makuutetaan pankkitilillä. Avaa ilmainen arvo-osuustili Nordnetiin tästä - tärkeintä sijoittamisessa on aloittaminen!Avaa ilmainen osaketili Nordnetiin

 • Tilin avaaminen ei maksa mitään.
 • Osakkeiden säilyttäminen ei maksa mitään.
 • Nordnetin pohjoismaisiin indeksirahastoihin sijoittaminen ei maksa mitään.
Lue lisää

13 kommenttia:

 1. Itse taisin langeta lähes jokaiseen virheeseen, mutta nyt ollaan suht kuivilla vesillä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oppirahat täytyy jokaisen maksaa 😄 Ei sitä usko ennen kuin on itse kantapään kautta kokenut...

   Poista
 2. Pistin kaiken nvidiaan yli 2 vuotta sitten ja 10 kertaistin omaisuuteni tähän päivään mennessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onnittelut onnistuneesta päätösestä! Otit melkoisen riskin, mutta näköjään se kannatti.

   Talvivaaraan kaiken laittaneille kävi vähän huonommin.

   Poista
 3. All-in väittämäsi on väärin: voit ihan turvallisesti mennä all-in hajautetusti kunhan arvostustaso on järkevä. Tällä hetkellä se ei todellakaan pidä paikkaansa joten ei missään nimessä all-in kerralla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, kuten sanoin jos on ”varma” näkemys siitä että ollaan pohjalla tämä voi olla vaihtoehto. Iso riski se kuitenkin on. Kukaan ei voi tietää missä pohja on joten kannattaa hajauttaa. Ajallinen hajauttaminen vuoden tai puolen vuoden ajalle tasaa jo riskiä melkoisesti.

   Olen samaa mieltä - juuri tällä hetkellä kannattaa olla erityisen tarkkana.

   Poista
 4. onneksi noita oppirahoja pystyi maksamaan kun salkun arvo oli lähes mitätön

  VastaaPoista
 5. markkinan ajoitus tai ajallinen hajautus on kauan sitten debunkattu, varsinkin jos on kyse pitkäaikaisesta sijoituksesta (niinkuin pitäisikin olla). kun ei kellään meistä ole kristallikuulaa niin turha lähteä spekuloimaan. itse sijoittaisin hyvällä mielellä lottovoiton kokonaisuudessaan ja kerralla heti tänään, järkevästi hajautettuna tietenkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ajoitus on vaikeaa ja juuri siksi suosittelen ajallista hajauttamista. Esimerkiksi IT kuplan huipulla sijoitettu lottovoitto olisi sulanut hetkessä.

   Poista
  2. Tuolta voi katsella esim. Suomi-rahaston lukemia IT-kuplan jälkeen: https://www.seligson.fi/suomi/rahastot/graafi.htm Hyvin on noussut. Samoin varmaan joku sp500-uudelleensijoittava rahasto pärjännyt?

   Poista
  3. Aina löytyy yksittäisiä rahastoja, jotka ovat menestyneet erinomaisesti. Vastaavasti huonosti menestyneet rahastot lopetetaan, joten niistä ei enää löydy tietoja mistään. Tämän takia pörssien historian tutkiminen rahastojen historian kautta antaa aivan liian ruusuisen kuvan. Jälkikäteen on helppoa laskea, paljonko olisi voitolla, jos olisi sijoittanut voittavaan hevoseen.

   IT kuplan jälkeen OMX 25 yleisindeksi laski 3500 pisteestä 1100 pisteeseen (https://www.kauppalehti.fi/5/i/porssi/porssikurssit/indeksi.jsp?indid=OMXH25&days=max&x=37&y=15)

   Kuplan huipulla (v. 2000) sijoitettu 100 000€ olisi romahtanut 30 000€ arvoiseksi ja vasta vuonna 2015 saavuttanut uudelleen alkuperäisen arvonsa.

   Romahduksia ei pidä pelätä - ne kuuluvat asiaan. Mutta all-in kuplan huipulla on todella tuhoisaa sijoitusten tuoton kannalta.

   Poista
 6. Yksi virhe puuttuui.
  Sijoita vain yhteen rahastoon. Tämä on ehdottomasti kaikkein yleisin virhe, jonka tekijät eivät varmasti myönnä asian edes olevan virhe.

  VastaaPoista