tiistai 10. heinäkuuta 2018

1/3 miljoonaa euroa kasassa!

Matkalla miljonääriksi


1/3 miljoona euroa kasassa!
Vuosia sitten, kun olin juuri aloittanut pörssisijoittamisen, kerroin oluttuopin ääressä eräälle kaverilleni, että aion tulla sijoittamalla miljonääriksi. Kaveri ei tietenkään uskonut - ensin hänen silmänsä pullistuivat oudosti ja olut meinasi mennä väärään kurkkuun. Sen jälkeen vino ilme ja ainoa kommentti "lyödäänkö vetoa, ettei onnistu?".

Tähän kommenttiin ja asenteeseen kiteytyy aika hyvin se, miksi niin harva suomalainen on miljonääri. Miksi tavoitella mahdotonta? Tai ylipäätään mitään? Ja jos joku muu tavoittelee, vittuillaan vähän, että ymmärtäis lopettaa. Samaan aikaan takaraivossa herää häiritsevä ajatus "...entä jos se onnistuukin?".

Varallisuuteni tällä hetkellä


Tällä viikolla tuli palkka, lomarahat ja lisätyökorvaukset toukokuun päivystyksistä. Asuntolaina lyheni pitkän pätkän ja silti jäi mukavasti rahaa kesälomaa varten. Päivittäessäni varallisuuteni osakesalkku ja varallisuus -sivulle, huomasin, että taas on yksi rajapyykki ohitettu - minulla on kolmannesmiljoona kasassa. Olen siis kolmannesmiljonääri. Vaikka miljoona euroa on suuri summa rahaa, ei se selvästikään mikään mahdoton tavoite ole. Päinvastoin.

Miten tästä eteenpäin?


Varallisuuteni on kasvanut kiihtyvään tahtiin. Hyvä tahti on kuitenkin ollut aika pitkälti positiivisen palkkakehityksen ansiota. Palkkakehitys tuskin tulee kehittymään tästä eteenpäin yhtä huimaa vauhtia. Toivon kuitenkin, että pystyn säilyttämään nykyinen palkkatasoni ja varallisuuteni kasvavan 40k€ - 50k€ vuosivauhtia.

Kun pörssikurssit laskevat houkuttelevalle tasolle, esimerkiksi kauppasotien seurauksena, pääseen taas nauttimaan korolle korkoa ilmiöstä ja tämä vauhdittaa vaurastumista huimasti. Laskeskelinkin vuosi takaperin (Sijoittamalla miljonääriksi -kirjoitus), kuinka paljon aikaa miljoonaomaisuuden saavuttamiseen menee aikaa.

Sinäkin voit olla miljonääri!


Oletko koskaan miettinyt, että sinäkin voisit olla miljonääri? Se on täysin mahdollista, eikä edes kovin vaikeaa. Toistan monesti lukijoille samaa yksinkertaista ohjetta: kuluta vähemmän kuin tienaat, sijoita tulojen ja kulujen erotus ja odota tarpeeksi kauan.

Tärkein askel kohti vaurastumista on aloittaa sijoittaminen. Aloita sijoittaminen jo tänään! Se ei maksa mitään. Avaa itsellesi ilmainen arvo-osuustili Nordnetiin tästä ja aloita sijoittaminen.Avaa ilmainen osaketili Nordnetiin

 • Tilin avaaminen ei maksa mitään.
 • Osakkeiden säilyttäminen ei maksa mitään.
 • Nordnetin pohjoismaisiin indeksirahastoihin sijoittaminen ei maksa mitään.
Lue lisää

30 kommenttia:

 1. Onnea kolmasosamiljonäärille!
  Se on kyllä paljon rahaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia, onhan se hyvä alku :)

   Poista
  2. sijoitusvarallisuus vain alle 90 kiloa. tuolla ei paljoa korkoa korolle efektista nautita.

   Poista
  3. Korkoa korolle efektin nautintoa haittaa tämänhetkiset arvostustasot. Kalliilla ostaminen ei ole kannattavaa. Toivottavasti kurssit laskevat järkevälle tasolle lähivuosina...

   Poista
  4. Jep, pitkäjänteisyyttä tämä homma kyllä vaatii. Sen takia tällaiset välietapit on tärkeitä - antaa uskoa tekemiseen.

   Kun asuntolaina on syyskuussa maksettu kokonaan, pystyn laittamaan melkein kaikki tulot sijoituksiin.

   Poista
 2. Hauskintahan tässä kulttuurissa on, että on oppinut itsekkin naurahtamaan omille miljonääriunelmilleen. Vaikka oikeasti on ihan tosissaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, myös itsensä vähättely kuuluu kulttuuriin. Ja rahasta puhuminen on tietysti tabu. Rahan tavoittelu ylipäätään on kulttuurissamme negatiivista - ahneutta ja riistoa.

   Uskon että tällä on iso negatiivinen vaikutus suomalaisten menestymiseen. Suurin osa menee kuitenkin vaan virran mukana ja toimii sen mukaan mikä muita miellyttää.

   Itsekin olen aika varovainen esim töissä kertomaan varallisuudestani tai tavoitteistani.

   Poista
 3. Toimintasi on minun mielestä lähes puhtaasti säästämistä eikä sijoittamista. Eihän Sinulla ole juuri lainkaan sijoituksia, koska lähes kaikki omaisuus on käteisenä ja asunnossa kiinni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Säästämisen ja sijoittamisen ero on veteen piirretty viiva. Bank Norwegian on turvasatama, johon olen kerännyt kassaa pörssikurssien laskua varten.

   Olen siis muuttanut valtaosan sijoituksistani käteiseksi. Se on sijoitusstrateginen ratkaisu, jolla varaudun laskeviin kursseihin.

   Myös asuntolainan pois maksaminen on sijoituspäätös. Maksan lainan pois ennen kuin korot nousevat ja/tai kurssit laskevat. Sen jälkeen pystyn sijoittamaan tuloni pääosin pörssiin. Tällä tavalla pyrin ajoittamaan osotojani toivottavasti matalampiin kursseihin. Ajoittaminen ei tosin ole helppoa - saa nähdä onnistuuko :)

   Poista
  2. Oma sijoitus/säästövarallisuus on alle 10k, joten olen tosiaankin amatööri. Haluaisin kuitenkin kysyä vastausta seuraavaan;

   Kun 12kk Euribor on pakkasella ja pankkien marginaalit alhaalla, on lainan kulut alle prosentin. Jos haluaa maksimoida korkoa korolle-ilmiön hyödyt, niin miksi pelata varman päälle tilanteessa, jossa asuntolaina on loppusuoralla, korkojen nousulla on vain marginaalinen merkitys, ja 12kk euribor tarjoaa melko pitkän turvallisen ajanjakson?

   Poista
  3. Mielestäni osakkeet on niin kalliita tällä hetkellä, että odotan dippiä. Sitähän ei toki tiiä kauanko seuraavaan kunnon dippiin menee. Jos menee kauan, päätökseni on huono 😄

   Tilanteeseen vaikuttaa myös se että tavoittelen riippumattomuutta työn tekemisestä. Kun laina on maksettu, tulen toimeen todella pienllä kassavirralla.

   Poista
 4. Onnittelut etapista ja samankaltaista määrätietoista asennetta jatkoon !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia! Blogien seuraaminen on muuten kiva tapa ylläpitää asennettaa ja motivaatiota.

   Poista
 5. onnittelut, samat tavoitteet täälläkin ja tämä antaa uskoa sekä motivaatiota, kiitos.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miltsi on hyvä tavoite! Kiva kuulla, että kirjoitukseni motivoi.

   Poista
 6. Hei. Kiitokset blogista. Esittelyssä mainitset jotta olet naimisissa. Onko asuntosi arvo siis 500 000 vai kuuluisiko tuosta 250 tuhannesta puolet vaimolle vai kuinka?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kämpän arvo on 250k ja se on yhteinen vaimon kanssa. Eli tarkkaan ottaen tuo on meidän perheen varallisuus, joskin asunto on mun nimissä. Vaimo on työttömänä joten minun tuloilla eletään ja säästetään.

   Poista
 7. Terve! Löysin blogisi hiljattain ja on kyllä hienoa lukea mitä olet saanut aikaan. Hieman itsestäni; olen omat raha-asiani sössinyt huolella ja tullut siihen pisteeseen että tarttis jotain tehdä! Kallista lainaa on harteilla 45000€ ja maksuaika ikuisuus. Avasin tänään Superrahaston ja tarkoitus olisi kuukausittain tallettaa rahaa sen mitä pystyy sekä ylityökorvauksia. Tavoitteeni tässä koko hommassa on että työtä tekemällä ja kovalla säästämisellä pääsisin n.5 vuoden päästä puoliväliin vastaan lainoissa ja maksaa itseni kuiville.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Terve!

   45k tuntuu varmaan tällä hetkellä suurelta, mutta kun pääset vauhtiin niin se hupenee kyllä mukavasti. Olen muuten huomannut että lainojen lyhentäminen on tavallaan palkitsevaa kun edistymistä on niin helppo seurata. Jos korot on pikavippiluokkaa niin kannattaa kysyä pankista kilpaileva korkotarjous.

   Hieno homma että olet päässyt alkuun myös sijoitusrintamalla. Tsemppiä vaurastumiseen!   Poista
 8. Hei! Kiitos vastauksesta. Olisi yksi kysymys koskien tuota superrahaston käyttöä. Avasin siis eilen arvo-osuustilin ja ostin superrahastoa X määrällä. Kun taas laitan rahaa sinne niin ohjautuuko se suoraan sinne superrahastoon vai pitääkö se aina erikseen hakusanalla hakea ja ostaa. Kiitos jo etukäteen, hieman pihalla olen tuosta =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kun siirrät lisää rahaa Nordnetiin, ne näkyy siellä käteisenä samalla tavalla kuin pankkitilillä. Eli ei mene suoraan Superrahastoon. Superrahasto ilmestyy etusivullesi sitten kun ensimmäinen toimeksianto on mennyt läpi (siinä on muutaman pankkipäivän viive) ja siihen tulee osta ja myy painikkeet, joilla voit ostaa lisää.

   Poista
  2. Noin puolitoista tuplausta miljoonaan, eli vähän yli kymmenen vuotta vaikka lopettaisi palkan sijoittamisen nyt. Alkaisin asettaa toista tavoitetta, kun tuo onnistuu lähes itsestään.

   Poista
  3. Puolitoista tuplausta on hyvin sanottu. Miljoonaa isompaa tavoitetta minulla ei ainakaan toistaiseksi ole. Jos haluaisin lisää haastetta niin toki sitä voisi tavoitella lyhyemmällä aikavälillä. Sijoittamisessa juuri se on kivaa että varallisuus kertyy lähes itsestään.

   Poista
 9. Hienoa! Kiitos paljon avusta.

  VastaaPoista
 10. Tervehdys

  Kuinka kauan siitä on kun laitoit sijoitukset lihoiksi ja jäit venailemaan oikeaa hetkeä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toista vuotta sitten. Eli ainakin toistaiseksi päätökseni on ollut huono ja kurssit sen kun nousseet.

   Koroista riippuu paljon. Käsitykseni mukaan nollakorot on ohjanneet varat pörssiin mikä tukee kursseja. Korkojen nousun seurauksena tulee varmasti päinvastainen efekti kun raha virtaa pörsseistä takaisin korkoihin.

   Vaikea kyllä yrittää arvata, koska korot kääntyy nousuun. Saatoin tehdä tyhmästi...

   Poista
 11. Moi! Olen parikymppinen nainen ja aloittamassa sijoittamista näin alkuun superrahastojen avulla. Tällä hetkellä mietin eniten sitä, onko järkevää sijoittaa nyt, kun kurssit ovat vielä korkealla ja todennäköisesti putoavat pian vai odottaa laskusuhdannetta ja ostaa halvemmalla? Toki saattavathan kurssit noustakin vielä pitkään, kuka tietää.. Jos siis sijoitan superrahastoon, onko sille ns. oikeaa tai väärää aikaa verrattuna yksittäisten osakkeiden ostamiseen?

  Kirjoituksesi ovat olleet suureksi avuksi ummikolle, kiitos!! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi, hienoa että olet päättänyt aloittaa! Olisinpa minäkin aloittanut jo parikymppisenä. Superrahastot on hyvä valinta.

   Varmin tapa on aloittaa heti ja sijoittaa vakiosumma joka kuukausi. Tämä on tapa jota sijoitusvalmentajat suosittelevat. Itse olen vähän harhautunut tästä ohjeesta ja olen nyt reilun vuoden ajan odotellut että kurssit laskisivat. Toistaiseksi niin ei ole kuitenkaan tapahtunut. Kukaan ei voi varmuudella tietää onko ratkaisuni hyvä vai huono. Vasta jälkikäteen tiedämme.

   "Oikeaoppinen" tapa on sijoittaa joka kuukausi suhdanteista riippumatta. Sen verran varovainen kuitenkin olisin, että juuri nyt en mitään suurempaa alkusummaa sijottaisi, jos sinulla sattuu olemaan sellainen säästössä.

   Superrahastoon sijoitettassa ei ole sen enempää oikeaa tai väärää aikaa kuin tavallisissa osakkeissakaan. Yksittäisiin osakkeisiin sijoittavat yrittävät ehkä useammin löytää edullisesti hinnoiteltuja, Superrahastoihin taas usein sijoitetaan suhdanteista riippumatta - näin pääsee pörssin keskimääräiseen tuottoon.

   Poista
  2. Kiitos erittäin pikaisesta vastauksestasi! Taidanpa siis aloittaa superrahastoilla ja katsoa mihin oma miljoonan alkuni rupeaa kehittymään!

   Poista