perjantai 27. heinäkuuta 2018

Miksi työntekijöiden pitäisi olla osakkaita?

Taustaa


Työntekijöiden pitäisi olla osakkaita
Kesälomalla katselin YLE Areenasta kolmiosaisen dokumenttisarjan "Historia: Marx, Nietzsche ja Freud". Minua on aina kiehtonut suurien ajattelijoiden virheet ja ajatusten kömpelyys. Jälkikäteen on niin helppoa viisastella. Suurmiesten ajatuksiin tutustuminen konkretisoi oikeastaan vain sen, ettei suurmiehiä ole olemassa. On vain tavallisia ihmisiä, jotka miettivät asioita pienissä päissään ja tekevät, usein virheellisiä ja hatarasti perusteltuja päätelmiään. Kuitenkin, kun nämä ajatukset esitetään oikeassa hetkessä ja oikeaan aikaan, vaikutukset historiaamme voivat olla valtavia.

Tarkoitukseni ei ole vähätellä ketään. Radikaalit ajatukset ja ideologiat ovat osa tärkeää kasvuprosessia, minkä kautta ihmiskunta kehittyy. Keksitään jotain mullistavaa, kokeillaan ja uskotellaan, että lopputulos on hyvä. Viimeistään tulevat sukupolvet sitten osoittavat, kuinka totaalisen väärässä olemme olleet. Tästä kaikesta kuitenkin opitaan koko ajan. Asioita pitää kokeilla, jotta löydämme asiat jotka oikeasti toimivat. Tämä pätee niin politiikkaan, tekniikkaan, lääketieteeseen kuin talouteenkin.

Teorioita tarvitaan, jotta tiedämme mitä kokeilla, mutta mikään teoria ei itsessään ratkaise mitään. Luonnon evoluutio ja luonnonvalinta ovat loistavia esimerkkejä ja todiste toimivasta tavasta kehittyä - kokeillaan kaikkea mahdollista ja jäljelle jää toimivimmat jutut.

Mutta, miten tämä liittyy siihen, onko työntekijä osakas? Minäpä selitän.

Ympyrä sulkeutuu


Ääripäissä olevat ideologiat - kommunismi ja kapitalismi - eivät ole niin erilaisia, kuin on luultu. Kommunismi on johtanut diktatuuriin, epätasa-arvoon ja riistoon. Kapitalismi sen sijaan on johtanut tasa-arvoisempaan yhteiskuntaan, jossa kaikilla on mahdollisuus omistaa. Pörssi on hieno esimerkki siitä, miten kapitalismissa köyhimmätkin ihmiset voivat omistaa rikkaimpiakin yhtiöitä. Pörssiosakkeet ovat niin halpoja, että esimerkiksi kuka tahansa suomalainen voi ostaa minkä tahansa pörssiyhtiön osakkeen ja täten siirtyä kyseisen yhtiön omistajaksi. Omistajana yksilö saa kaiken hyödyn jonka yhtiö tuottaa - miten tämän yhtiön voi silloin ajatella riistävän yksilöä?

Kapitalismi on tuonut vallan yksilöille. Tämä pätee muuten myös sellaisiin ihmisiin, jotka eivät omista yhtiöiden osakkeita. Markkinatalous antaa vallan kuluttajalle, koska kuluttaja viimekädessä valitsee mitä tuotteita ja palveluita käyttää. Kapitalismi on johtanut, tai ainakin johtaa pitkällä tähtäimellä juuri siihen tilanteeseen, mihin kommunismi pyrki. Kuvittele yhteiskunta, jossa jokainen omistaa osan yhtiöstä, joissa on töissä.

Pörssiyhtiöitä pidetään suurimpina riistäjinä, mutta edellä mainitusta syistä, ne eivät edes pysty riistämään ihmisiä. Jos tavalliset ihmiset omistavat yritykset, ketä yritys voisi riistää? Omia omistajiaan? Jos yritys riistäisi omistajiaan ja riiston hyötynä saavutettu voitto maksetaan omistajille korkoineen, onko tämä riistoa?

Olen aiemmin työskennellyt pitkään yksityisomisteisissa pk -yrityksissä ja niissä on selvä epätasa-arvo. Kuka tahansa ei voi ostaa yhtiön osakkeita, kuten pörssiyhtiön tapauksessa, vaan pieni porukka omistaa ja loppupelissä kerää kaikki voitot - viimeistään siinä vaiheessa kun yritys myydään. Silloin osakkaat keräävät valtavat potit, kun taas tavalliset työntekijät yleensä menettävät työpaikkansa heti kun fuusio on saatu tehtyä ja kaikki osaaminen siirrettyä uudelle omistajalle.

Kannattaa siis harkita kenelle työskentelet. Pienessä firmassa kannattaa pyrkiä osakkaaksi ja harkita kahteen kertaan kannattaako mukaan lähteä tavallisen työntekijän roolissa. Pörssiyhtiössä tilanne on reilumpi - voit itse päättää, haluatko kuulua yhtiön omistajiin.

Työskentelitpä yhtiössä tai et, suosittelen pörssiosakkaiden hankkimista joko suoraan tai indeksirahastojen kautta. Yhtiöiden omistaminen on paras tie kohti tasa-arvoista, yksilöiden ehdoilla toimivaa ja menestyvää yhteyskuntaa. Pörssisijoittamisen voit aloittaa avaamalla ilmaisen arvo-osuustilin Nordnetiin.Avaa ilmainen osaketili Nordnetiin

 • Tilin avaaminen ei maksa mitään.
 • Osakkeiden säilyttäminen ei maksa mitään.
 • Nordnetin pohjoismaisiin indeksirahastoihin sijoittaminen ei maksa mitään.
Lue lisää

12 kommenttia:

 1. "Kannattaa siis harkita kenelle työskentelet. Pienessä firmassa kannattaa pyrkiä osakkaaksi ja harkita kahteen kertaan kannattaako mukaan lähteä tavallisen työntekijän roolissa." - Kannattaa kuitenkin ensin tarkastaa esimerkiksi finder.fi:stä onko firma oikeasti sen arvoinen että on järkevää ryhtyä osakkaaksi. Suomi on täynnä firmoja jotka eivät tuota paljoakaan voittoa. Ja hyvä muistaa että sitten osakkaana sinulta voidaan edellyttää suurempaa sitoutumista firmaan kuin "mä oon vain töissä täällä". Jos vaikka firmalla on tilapäinen rahapula, niin sinä saat palkkasi viimeisten joukossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Startupeissa kannattavuus ei välttämättä näy talousluvuissa. Esimerkiksi ensimmäinen työpaikkani ei tehnyt koskaan positiivista tulosta, mutta kun iso matkapuhelinvalmistaja sen osti, tyyliin 2% osakkeista omistanut koodarikaverini nettosi 300 000€. Varsinaiset pääomistajat sai miljoonia.

   Sitoutuminen on kyllä hyvä pointti ja olet enemmän kuin oikeassa siinä. Oikeastaan ainoa syy miksi työntekijöitä otetaan osakkaiksi on juuri sitouttaminen. Toki osakkaanakin voi itse vetää rajat mihin suostuu. Ja firmat voi kyllä tarjota huonojakin diilejä, se on totta.

   Poista
 2. En ehkä ole ihan samaa mieltä tuosta että pienessä työpaikassa kannattaa olla pikkuosakkaana. Siihen liittyy kova riski vapaa-ajasta (tai siis saako esim sen puutteesta kunnon korvauksen). Toki voi kannattaakin. Mutta ehkä silloin kannattaa miettiä myös omaa yritystä ja esim kerätä vaan töistä palkalla pääomaa kasaan. Mutta tuosta olen täysin samaa mieltä että (säästäminen ja) sijoittaminen kannattaa. Se on omaa fiksu veto omaan tulevaisuuteen...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse olen kahteen kertaan ollut startupissa jossa osakkaat ovat rikastuneet. Kolmatta kertaa en aio sitä vierestä seurata 😄

   Poista
 3. Itse olen ollut kahdessa "startupissa" (pikkufirmassa) mukana osakkaana, toisesta tuli reippaat tappiot (aluksi pienempänä palkkana, ja lopulta maksamattomana sellaisena), toisessa pääsin ehkä plusmiinus nollaan.

  Erään tuntemani enkelisijoittajan mukaan yli puolet hänen startupeistaan kaatuu, alle 10% menestyy, ja loput jäävät kituuttamaan siihen väliin (eli ei oikein tuota mitään mutta firma pysyy kuitenkin pystyssä).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jeps, olen kuullut saman - tilastollisesti vain joka kymmenes startup menestyy. Pitää varmasti paikkansa.

   Yritykset joissa olen ollut töissä, eivät olleet aivan alkuvaiheessa ja liiketoiminta oli tietyllä tapaa jo vakiintunutta (50-100 hengen firmoja). Niissä riski on pienempi kuin esim. juuri aloittavalla 3 hengen pajalla. Suurin osa varmaan kaatuu jo ennen kuin henkilökuntaa on edes 10.

   Mutta joo, riippuu paljon yrityksestä, eikä startupit mitään unelmatyöpaikkoja ole. Mutta silti olen sitä mieltä, että jos startuppiin menee töihin, niin mielummin menisin osakkaana kuin ei osakkaana. Sama pk yrityksissä.

   Poista
 4. Itse olen pitänyt tiukkaa linjaa. Työpaikan osakkeita ei omisteta ja sillä hyvä. Listaamattomilla on niin heikot markkinat, ettei osakkeista pääse tarvittaessa eroon ja pahimmillaan kaikki ostajat tietävät yhtiön tilanteen sinua paremmin. Listattujen ostaminen ei ole sidottu mitenkään työpaikkaan, joten niitä voi hankkia aivan yhtä hyvin muista yhtiöistä.


  Kyse on tietysti riskin kasautumisesta. Kun firmalla menee huonosti, sen osake laskee, jolloin siihen sijoittaneen varallisuus pienenee. Tämä tapahtuu juuri silloin, kun hankaluuksia on tulossa.

  Seuraavassa vaiheessa aletaan jakaa potkuja, jolloin valmiiksi köyhtyneeltä menee myös työpaikka. Sitä minä sanoisin tuplatyrmäykseksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämän voi tietysti ajatella niinkin, että kannattaako ylipäätään mennä firmaan töihin, jos sillä menee huonosti? Jos firmalla menee niin huonosti, ettet halua siihen sijoittaa, miksi jättäytyä ansiotulojenkaan osalta sen varaan?

   Työpaikka kannattaa valita samoilla kriteereillä kuin sijoituspäätöksetkin tehdään. Toki jos alalla on huono työllisyystilanne, ei valinnanvaraa välttämättä ole. Itse olen IT alalla ja työpaikan voi nykytilanteessa aika vapaasti itse valita osaajapulan takia.

   Poista
 5. Itse olen yrittänyt puhua vastaavanlaisesta järjestelystä toimitusjohtajan kanssa. Olen pari vuotta pyytänyt mahdollisuutta saada osan palkasta yhtiön osakkeina. Mielestäni yrityksessäni on se pieni riski, että joku isompi peluri voi ostaa sen tulevaisuudessa ja haluaisin näillä osakkeilla saada ns. vakuutuksen ittelleni mahdollista työttömyyttä varten.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä, kannattaa tuoda asia selvästi esille. Itse olin nuorenpana turhan varovainen - olisin hyvinkin saattanut saada pienen osuudeen pyytämällä. Iän myötä olen oppinut paremmin pitämään puoleni ja se näkyy kyllä tuloissa...

   Poista
 6. Erittäin hyvä blogi ja kirjoitus varsinkin aloittelevalle sijoittajalle.
  Keep up the good work!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, palaute on aina tervetulutta ja kannustaa jatkamaan!

   Poista