lauantai 4. elokuuta 2018

Paras indeksirahasto

Sinulle sopivin rahasto


Paras rahasto
Useimmat ihmiset haluavat saada selviä vastauksia selviin kysymyksiin. Välillä asiantuntijoiden kanssa keskusteleminen saattaa tuntua turhauttavalta, koska vastaukset kuulostavat melkein poliitikon kiemurtelulta. Erona toki se, että poliitikko on oppinut välttelemään suoran vastauksen antamista tarkoituksella, asiantuntija taas tietää asioiden moniulotteisuuden ja sen, että asiat harvoin ovat mustavalkoisia.

Omissa kirjoituksissani yksinkertaistan asioita niin, että kerron mitä useimpien suomalaisten kannattaisi tehdä. Pystyn hyvillä mielin kertomaan, mikä on paras rahasto 80 prosentille suomalaisista piensijoittajista. Tämä laajemmalle en lähde ajatuksiani yleistämän - en ota kantaa siihen, miten jenkkiosakkeilla päiväkauppaa tekevän spekulantin kannattaisi toimia, tai mihin siemeniin urugualaisen kukkakauppiaan kannattaisi rahansa laittaa. Sen sijaan kerron miten tavallinen suomalainen henkilö voi vaurastua, jopa rikastua.

Ota nämä asiat huomioon


Mitä asioita kannattaa ottaa huomiota rahastoa valittaessa? Mitkä on kriteerit parhaalle indeksirahastolle? Tässä muutamia pointteja.

Rahaston kulut ovat yksi keskeisimmistä kriteereistä. Muista, että rahastoja tarjoavien pankkien tarkoituksena on maksimoida hyöty, jonka ne sinusta saavat. Monien aktiivisesti hoidettujen rahastojen kulurakenteet ovat aivan järjettömiä. Monimutkainen hinnoittelu ja kohtuuttomat kustannukset tekevät niillä vaurastumisen todella haastavaksi. Riski jää kokonaan sijoittajan kannettavaksi, mutta pankki perii palkkionsa, riippumatta siitä, menestyykö rahasto tai ei. Erityisesti perinteisten kivijalkapankkien tarjoamien rahastojen kanssa kannattaa olla tarkkana.

Hajautus kannattaa ottaa huomioon. Erilaisia erikoisrahastoja on paljon, mutta useimpien piensijoittajien kannattaa sijoittaa rahastoihin, jotka seuraavat yleisindeksejä. Tällä tavalla sijoittaja pääsee pörssin keskimääräiseen tuottoon. Esimerkiksi raaka-aineisiin sijoittavan erikoisrahaston arvo saattaa heitellä todella paljon. Myös yleisindeksit toki elävät suhdanteiden mukana, mutta eri toimialoja koettelevat myllerrykset eivät näy yleisindeksissä yhtä voimakkaasti kuin erikoisrahastoissa.

Tarkista, kuinka helposti saat rahasi pois. Aina, kun laitat rahaa kiinni johonkin, selvitä kuinka helposti ja minkälaisilla kustannuksilla voit vetää rahasi pois. Esimerkiksi pankkien eläkerahastot ovat tässä suhteessa melko arveluttavia. Jos haluat lopettaa säästämisen jo ennen eläkeikää, pankki saattaakin periä tästä merkittävät korvaukset.

Ilmaiset Superrahastot


Olen ihastunut Nordnetin ilmaisiin Superrahastoihin ja oma sijoitusstrategiani nojaa hyvin vahvasti niiden käyttöön. Sijoitan itse Superrahastoihin ja suosittelen niitä mielelläni kaikille muillekin. Niistä löytyy kaikki, mitä hyvältä rahastolta vaaditaan, eikä kukaan muu tarjoa vastaavia, täysin kuluttomia rahastoja.

Suosittelen Nordnetin kuluttomia Superrahastoja, koska:
 • Ne ovat täysin ilmaisia. (Tanskan, Ruotsin ja Norjan osalta valuutanvaihto aiheuttaa pienen kulun, mutta Suomen osalta ei mene edes tätä kulua.)
 • Sijoittamisen voi aloittaa todella pienillä summilla. Voit aloittaa sijoittamalla esimerkiksi 15€:lla.
 • Rahastoa ylläpitää luotettava pohjoismaalainen toimija Nordnet. Nordnetilla on toimisto Suomessa ja saat palvelua suomenkielellä.
 • Rahastot ovat indeksirahastoja. Aktiivisesti hoidettuja rahastoja en suosittele kenellekään.
 • Jo yhden Superrahaston avulla saavutat erinomaisen hajautuksen eri yrityksiin ja eri toimialoille.
 • Sijoittamisen voi lopettaa koska tahansa ilman kustannuksia.
 • Superrahastojen avulla on helppoa aloittaa kuukausisäästäminen.

Voit tutustua Superrahastoihin tarkemmin lukemalla niitä koskevan kirjoitukseni. Suosittelen aloittamaan sijoittamisen Superrahastoihin jo tänään. Voit avata ilmaisen arvo-osuustilin Nordnetiin tästä - se ei maksa mitään.

Tässä vielä talousvalmentajan ajatuksia rahastoista.Avaa ilmainen osaketili Nordnetiin

 • Tilin avaaminen ei maksa mitään.
 • Osakkeiden säilyttäminen ei maksa mitään.
 • Nordnetin pohjoismaisiin indeksirahastoihin sijoittaminen ei maksa mitään.
Lue lisää

3 kommenttia:

 1. Pystytkö itse yhtään vaikuttamaan millaisia mainoksia sivuillasi näkyy? Minusta on suuri ristiriita siinä, että varoittelet rahastojen kuluista samalla sivulla missä vilkkuu Alexandrian mainos, joka tunnetusti kulujen valossa on rahastoyhtiöiden pohjasakkaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valitettavasti en pysty juuri vaikuttamaan. Google arpoo ne automaattisesti ja eri käyttäjile näkyy eri mainokset. Sivun sisällöstä Google päättelee aiheen ja lisäksi Google profiloi käyttäjät ja personoi mainokset sen mukaan. Esim. varasin lomamatkan ebookersilta, minkä jäljeen minulle näkyi pitkään ebookersin mainoksia omassa blogissani. Android puhelimet tallentavat myös puhetta ja lähettävät tiedot Googlelle mainonnan kohdentamista varten jne. Isoveli valvoo...

   Joskus kun varottelin lukijoita välttämään pikavippejä, tekstin yhteyteen ilmestyi pikavippimainoksia 😄

   Itsekään en pidä Alexandrian agressiivisesta myynnistä - etenkin aiemmin puhelinmyynti oli tosi rassaavaa.

   Poista
  2. Jat nyt kun kirjoitamme Alexsandriasta, heidän mainoksensa näkyvät vielä todennäköisemmin tällä sivulla 😱

   Poista