lauantai 18. elokuuta 2018

Työnteolla rikastuu!

Vääriä väitteitä


Työnteolla rikastuu!
Työnteolla ei rikastu -hokemaa joutuu kuulemaan kyllästymiseen saakka. Jossain kehitysmaassa, missä tehdastyöläinen tienaa 100€/kk tämä pitää paikkansa. Täällä pohjolassa väite on kuitenkin paskapuhetta. Työstä maksetaan hyvin ja työnteolla voi todellakin rikastua.

Koroilla eläjät


Kuvitellaanpa, että tienaat palkkatyössä 2 000€/kk (bruttona). Useimmilla ihmisillä on sellainen kuva, että varakkaat "koroilla elävät" voivat laittaa rahaa haisemaan niin paljon kuin haluavat. Lasketaanpa, kuinka paljon rikkaalla täytyy olla omaisuutta, jotta hän tienaa koroilla saman 2 000€/k kuin sinä palkkatyöllä.

Paras korko, mitä pankit tällä hetkellä tarjoavat, on Bank Norwegianin 1,75%. Tällä korolla rikas tarvitsee jopa 1,37 miljoonan euron sijoitusomaisuuden päästäkseen samaan 2 000€ kuukausiansioon. Harva miljonääri pystyy edes sijoittamaan koko omaisuuttaan, vaan iso osa omaisuudesta on kiinni asunnossa ja muissa kohteissa, jotka eivät tuota mitään. Tämä tarkoittaa sitä, että vain monimiljonääri voi päästä koroilla samaan 2 000€/kk elintasoon kuin sinä palkkatyössä. Täytyy kyllä sanoa, että palkkatyöstä maksetaan aika hyvin verrattuna passiivisiin korkosijoituksiin.

Tilanteeseen vaikuttaa vielä se, että pari tonnia kuussa tienaava palkansaaja joutuu maksamaan ansiostaan veroa 13%. Koroilla eläjä joutuu maksamaan korkotulosta 30%, koska se verotetaan pääomatulona. Eli monimiljonäärillä jäisi käytettäväksi huomattavasti pienempi summa kuin duunarilla.

Toki korot ovat tällä hetkellä ennätyksellisen alhaalla ja tilanne tulee varmasti paranemaan (koroilla eläjän eduksi) jollain aikavälillä. Riskittömillä koroilla on vaikea päästä hyvin ansioihin, mutta pörssiosakkeisiin sijoittamalla tuotto paranee merkittävästi.

Ymmärrä oma asemasi


Miksi rahasi on sitten koko ajan loppu? Se johtuu siitä, että et ymmärrä omaa asemaasi. Elät yli varojesi. Jos tienaat 2 000€/kk, sinun ei kannata ostaa uutta autoa ja 300 000 euron asunto järvinäköalalla on sinulle liian kallis. Ulkona ei tarvitse käydä syömässä joka viikko, eikä iPhonea tarvitse vaihtaa puolen vuoden välein.

Ihmisiltä on hävinnyt suhteellisuudentaju. Asioita ei osata suhteuttaa omaan tulotasoon. Halutaan asua uudessa asunnossa, koska "kaikki muutkin" asuvat. Tämä "kaikki muut" on käytännössä sitten jonkun kaverin mies, joka työskentelee IT johtajana ja tienaa 8 000€/kk.

Itse tienaan tällä hetkellä todella hyvin. Silti huomaan kuluttavani paljon vähemmän, kuin monet huonosti tienaavat kaverini. Heillä tuntuu valtavista lainoista huolimatta aina olevan varaa uuteen tablettiin, puhelimeen, lomamatkaan, tai mihin tahansa päähän pälkähtäneeseen mielitekoon. Minulla ei ole.

Molempi parempi


Edellä esittämäni laskelma ei tietenkään tarkoita sitä, etteikö sijoittaminen olisi kannattavaa. Jokainen suomalainen voi vaurastua varsin turvallisesti ja varmasti pörssiosakkeisiin sijoittamalla. Korkoa korolle ilmiö tekee taviksestakin miljonäärin, jos vain sijoittaa säännöllisesti ja odottaa tarpeeksi kauan.

Kannustan kaikkia aloittamaan sijoittamisen. Voit aloittaa sijoittamisen avaamalla ilmaisen arvo-osuustilin Nordnetiin. Samaan aikaan kannattaa kuitenkin muistaa palkkatyön merkitys. Suurin osa pörssissä rikastuneista on kuitenkin luonut alkupääoman ihan tavallista työtä tekemällä. Itse noudatan samaa reseptiä - painan duunia, pyrin tienaamaan mahdollisimman hyvin, pidän kulut kurissa ja sijoitan pörssiin.

Palkkatyöllä tienaamisesta kirjoitetaan mielestäni liian vähän. Monet taloudellista riippumattomuutta tavoittelevat keskittyvät säästämiseen, mutta aikataulua voi nopeuttaa huomattavasti panostamalla myös palkkatyöllä tienaamiseen.


Avaa ilmainen osaketili Nordnetiin

 • Tilin avaaminen ei maksa mitään.
 • Osakkeiden säilyttäminen ei maksa mitään.
 • Nordnetin pohjoismaisiin indeksirahastoihin sijoittaminen ei maksa mitään.
Lue lisää

12 kommenttia:

 1. Ihmiset ovat enemmän tai vähemmän sopuleita, jotka tekevät asioita vain, koska muutkin tekevät niin. Siihen kun siihen yhdistetään vielä vähän kilpailuhenkisyyttä, vertailua, kateutta ja median kautta välittyvää kuvaa elämästä jossain amerikkalaisissa draamasarjoissa, niin onhan se vaikea olla erilainen ja rakentaa oikea tulevaisuus itselleen sen sijaan, että yrittäisi pitää kulisseja pystyssä.

  Tulee mieleen yksikin tuttu duunariperhe; uusi 35k auto, 350k asunto, 7 tonnin Thaimaan lomia... kaikki menee mikä tulee. Siinä sitä riittää oravanpyörässä juoksemista sitten tuleviksi vuosikymmeniksi.. Ei siinä mitään, jos se on tietoinen perusteltu valinta ja ymmärtää mitkä sen 100% kulutuksen vaikutukset ovat, mutta ongelma taitaa olla siinä, että monilta nimenomaan puuttuu se ymmärrys.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvin kiteytetty! Olen kanssasi 100% samaa mieltä.

   Poista
  2. Moni miettii että on pakko tehdä työtä sinne eläkeikään asti. Entäpä jos sillon Suomessa ei saakkaan eläkettä mitä sitten. Ei ihmiset ajattele pitemmälle asioita ja moni ei usko ja ymmärrä korkoa korolle ilmiöä. No se on niiden ongelma me ollaan fiksuja kun ymmärretään ja uskalletaan sijoittaa rahamme :)

   Poista
  3. Niin, eläkeiässä monelle voi olla aika shokki se kuinka pienellä joutuu tulemaan toimeen.

   Poista
 2. "Palkkatyöllä tienaamisesta kirjoitetaan mielestäni liian vähän. Monet taloudellista riippumattomuutta tavoittelevat keskittyvät säästämiseen, mutta aikataulua voi nopeuttaa huomattavasti panostamalla myös palkkatyöllä tienaamiseen."

  Suomessa palkkatuloilla tienaaminen on lähes sama asia, kuin säästäminen. Moni ei voi vaikuttaa omaan palkkatuloonsa, koska Suomessa muita enemmän tienaaminen on paha asia. Ainut tapa vaikuttaa omaan tuloonsa on valita hyvin tienaava ammatti tai ottaa enemmän vastuuta. Ero hyvin ja huonosti tienaavan välillä on todella pieni kansainvälisellä tasolla. Tietenkin pienituloisen ja suuri tuloisen ero on kokonainen kuukausipalkka, mutta muualla puhutaan monin kertaisista määristä.

  Lisäksi Suomessa on vahva käsitys siitä, että mitä kauemmin olet ollut töissä, sitä enemmän sinun tulee tienata. Mikä tekee uran alussa kovat palkat vain haaveeksi. Juuri silloin, kuin se auttaisi kaikista eniten vaurastumisessa.

  Sen vuoksi itse ainakin keskityn säästämisestä puhumiseen enkä palkalla tienaamiseen. Suomessa jokainen terve yksilö voi itse vaikuttaa siihen paljonko säästää palkastaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Omaan tulotasoon voi vaikuttaa todella paljon, mutta valitettavasti monet siihen liittyvät päätökset joudutaan tekemään aika nuorena - opiskelu, alan valinta, asuinpaikkakunta jne.

   Suomessa palkkaerot on pienet verrattuna esim. Yhdysvaltoihin ja verotuksen progressiokin jyrkkä. Siitä huolimatta on iso ero tienaako 2 000€/kk vai 8 000€/kk mikä on ainakin IT alalla saavutettavissa asiantuntijatasollakin.

   Toki jokainen tekee omat ratkaisunsa, mutta itselläni palkkatyö on merkittävä tekijä jolla saavutan taloudellisen riippumattomuuden.

   Poista
  2. 8000€/kk tekee noin 3000€/kk enemmän käteen jäävää rahaa. Se on merkittävä summa. Mutta 8000€ on jo todella korkea palkka mikä ei ole mahdollista monilla aloilla. On tottaa, että voi valita uransa palkan perässä, mutta kannattaako niin tehdä? On todennäköisesti paljon mielekkäämpää työskennellä allalla mikä sopii itselleen ja tienata vaikka 4000€/kk ja säästää hieman enemmän, kuin työskennellä alalla mistä ei pidä ja mikä vie kaiken ajan. Tosin voi olla, että juuri se oma ala sattuu olemaan hyvin tienaava ala.

   On totta, että Suomessa voi rikastua työnteolla, mutta monille paljon lähestyttävämpi tapa rikastua on säästäminen.

   Poista
  3. Niin pelkällä työnteolla ei rikastu kovin helposti, mutta vielä vaikeampi on rikastua ilman työntekoa. Työ mahdollisimman hyvällä palkalla + säästäminen + sijoittaminen on aika toimiva yhtälö. Jokaisen täytyy oman tilanteen mukaan miettiä, miten näitä painottaa.

   Poista
 3. Työstä säästämällä olen myös vaurauden aloittanut. Tässä hommassa paras ystävä on aika ja se kohtuullinen nuukuus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuukuutta olen itsekin tässä joutunut vähän opettelemaan 😄

   Poista
 4. Lisää jälkikommentointia. Ilmiö on aika universaali ja ei ole rajoittunut mitenkään keskiluokkaan ja siitä alaspäin. Jopa miljoonia vuositasolla tienaavilla huippu-urheilijoilla, näyttelijöillä, muusikoilla, jne. on hyvin usein samanlainen asenne elämää kohtaan. "1) tee töitä; 2) saa palkkaa; 3) käytä palkka; 4) tee lisää töitä. Lopputuloksena ollaan velkavankeudessa muutama vuosi uran päättymisen jälkeen, vaikka uran aikana tienestit ovat voineet ylittää 100 miljoonaa. Eipä olisi kovin vaikeaa ollut säästää tuosta vaikka viitte miljoonaa, jonka koroilla elelisi aika yleellisesti.

  Käytännössä säästäminen on kiinni kehittyneissä maissa vain asenteesta muutamia tilastopoikkeamia lukuunottamatta. Joko haluaa säästää palkasta, tai sitten ei. Minullakin on paljon kavereita, jotka ovat opiskelijabudjettielämän jälkeen päässeet käsiksi yli 6ke/kk palkkoihin ja valittavat, kun ei jää mitään säästöön - ei siis ole edes kuukauden nettotulojen puskuria tilillä. Ja sitten lähempänä mediaania olevia kavereita, jotka aina suunnittelevat, että alkavat säästämään osakkeisiin, mutta juuri nyt ei ole rahaa. Kun ovat saavat palkankorotuksen, niin mikään ei muutu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa mieltä!

   Itsekin olen ihmetellyt ennen kaikkea noita urheilijoita. Näyttelijöillä ym vois vielä ajatella, että menee taiteilijaluonteen piikkiin. Mutta urheilijat on ikänsä tehneet kurinalaista ja tuloshakuista hommaa - silti ne on raha-asioissa umpisurkeita.

   Poista