lauantai 15. syyskuuta 2018

Paras tapa vaurastua

Olet jo oikealla tiellä


Paras tapa vaurastua
Mikä on paras tapa vaurastua? Se selviää, kun luet eteenpäin. Haluan kuitenkin jo tässä vaiheessa onnitella sinua siitä, että olet ottanut ensimmäisen askeleen. Itseasiassa olet jo matkalla vaurastumiseen, koska olet ottanut tärkeimmän ensiaskeleen - mietit miten vaurastua ja haet tietoa aiheesta. Olet ryhtynyt tuumasta toimeen, mikä on hienoa! Tästä se lähtee.

Tienaa palkkatyöllä


Ensiksi haluan korostaa, että sinun ei tarvitse tienata mitenkään erityisen hyvin vaurastuaksesi. Monet taloudellista riippumattomuutta tavoittelevat ovat keränneet suuren varallisuuden varsin pienillä palkkatuloilla. Myös keski- ja pienituloinen voi siis vaurastua. Tämän ymmärtäminen on yksi tärkeimmistä asioista. Monet ihmiset luulevat, että heidät on tuomittu vähävaraiseksi, eikä mitään ole tehtävissä. Helsingin herrat käärivät voitot ja tavallinen kansa pysyy köyhänä. Tosiasiassa herrojen rahanlähteet ovat meidän kaikkien ulottuvilla.

En halua kuitenkaan vähätellä palkkatulojen merkitystä. Monissa sijoitusblogeissa tämä asia sivuutetaan kokonaan. Sijoittamisesta ja säästämisestä kirjoitetaan paljon, mutta varsinkin sijoitusuran alkuvaiheessa palkkatuloilla on suuri merkitys. Vaikka hyvät tulot eivät ole välttämättömyys, ne nopeuttavat tavoitteen saavuttamista huomattavasti. Väitän, että jokainen meistä voi vaikuttaa omaan tulotasoonsa yllättävänkin paljon. Miten tienata hyvin? -kirjoituksessa on tarkempia ohjeita palkkatulojen nostamiseksi. Ainakin itse olen saanut omaa palkkatasoani nostettua aika huimasti näillä keinoilla.

Jos työskentelet alalla, tai tehtävässä, jossa palkkatasoon on vaikeampi vaikuttaa, tämä ei missään tapauksessa ole este vaurastumiselle. Sinun pitää silloin vain panostaa enemmän kahteen seuraavaan kohtaan. Pitkällä tähtäimellä niiden merkitys on paljon suurempi, kuin palkkatulon.

Pidä kulut kurissa


Vaurastumisessa tulojen ja kulujen erotus ratkaisee. Johnny Depp ja monet muut Hollywoodin tähdet ovat osoittaneet kuinka helposti satojen miljoonien omaisuuden saa käännettyä miljoonien dollarien velkataakaksi. Kuluja on usein myös helpompaa karsia, kuin tuloja nostaa. En ole koskaan kokenut olevani tuhlaileva, mutta kun aloitin sijoitusharrastuksen ja kävin läpi meidän perheen kaikki kulut, säästöä syntyi lähemmäs tuhat euroa kuukaudessa. Pienistä kulueristä kertyy valtavia summia ajan saatossa. Meillä oli paljon täysin tarpeettomia vakuutuksia, lainoja, tavaroita ja harrastuksiin liittyviä kuluja. Myös kauppaostoksiin ja vaatteisiin tuhlataan yleisesti valtavan paljon suhteessa siihen, kuinka vähän esimerkiksi vaatteita käytetään. Koostin aikoinaan 10 tärkeintä säästövinkkiä tähän kirjoitukseen.

Sijoita tulojen ja kulujen erotus


Kun olet saanut kulut pienemmäksi, kuin tulosi, vaurastut väistämättä. Tämän jälkeen pääsemme mielenkiintoisimpaan vaiheeseen. On aika laittaa raha tekemään työtä puolestasi!

Sijoita joka kuukausi säästöön jäävä summa. Summan ei tarvitse olla suuri, koska korkoa korolle ilmiö tekee pienistäkin summista suuria kun aikaa kuluu tarpeeksi. Kun sijoituksesi tuottaa voittoa (=korkoa) seuraavana vuonna saat voiton lisäksi voittoa myös edellisenä vuonna saamillesi voitoille jne. jolloin omaisuus lähtee kasvamaan eksponentiaalisesti. Esimerkiksi pörssien keskimääräisellä 8% tuotolla, sijoittamasi summa kaksinkertaistuu yhdeksän vuoden välein. Voit siis kaksinkertaistaa omaisuutesi yhdeksässä vuodessa tekemättä mitään. Jos tämän lisäksi sijoitat lisää joka kuukausi, omaisuuden voi helposti esimerkiksi nelinkertaistaa, tai jopa kymmenkertaistaa kymmenessä vuodessa, lähtötilanteesta riippuen. Kokeile korkoa korolle ilmiön vaikutuksia korkoa korolle laskurin avulla.

Sijoituskohteita on monenlaisia, mutta helpoin ja useimmille suomalaisista sopivan sijoituskohde on indeksirahasto. Esimerkiksi Nordnetin Superrahastot ovat erinomainen valinta.

Miksi tämä on paras tapa vaurastumiseen?


Vaurastua voi monella tapaa - naimalla, lottoamalla, tai esimerkiksi yrittäjänä. Niissä kaikissa on kuitenkin omat hankaluutensa. Rikkaan puolison löytäminen ei ole helppoa, lottovoitto on varsin epätodennäköinen ja yrittäminen vaatii paljon työtä, tietynlaista luonnetta ja siinä onnistumiseen tarvitaan usein tuuriakin. Onneksi on olemassa helpompiakin tapoja vaurastua.

Esittämäni tapa on paras keino vaurastua, koska se on käytännössä varma tapa, siihen ei tarvita minkäänlaista eritysosaamista ja se soveltuu kenelle tahansa tavalliselle ihmiselle. Ainoa asia, jota tämä tapa vaatii, on sitoutumista tavoitteeseen ja pitkäjänteisyyttä. Vaurastuminen on hämmästyttävän helppoa!

Aloita heti!


Tärkeintä on tietysti aloittaminen. Aloita sijoittaminen avaamalla Nordnetiin ilmainen arvo-osuustili. Tilin avaaminen ja käyttäminen ei maksa mitään. Kun sinulla on arvo-osuustili, voit aloittaa sijoittamisen. Aloittelevalle sijoittajalle suosittelen Nordnetin Superrahastoja. Ne ovat täysin ilmaisia indeksirahastoja, joiden avulla pääset pörssin keskimääräiseen tuottoon. Pienin sijoitus on 15€, joten sijoitettavien summien ei tarvitse olla suuria. Nordnet on piensijoittajalle sopivin osakevälittäjä.Avaa ilmainen osaketili Nordnetiin

 • Tilin avaaminen ei maksa mitään.
 • Osakkeiden säilyttäminen ei maksa mitään.
 • Nordnetin pohjoismaisiin indeksirahastoihin sijoittaminen ei maksa mitään.
Lue lisää

18 kommenttia:

 1. Niinhän se on. Yksinkertaiset ohjeet, jotka toistuvat joka paikassa. Ei oikoteitä tai ilmaisia lounaita.

  Jos riskiä haluaa ottaa lisää, niin yrityksen perustaminen voi onnistua, joskin siinä sitten yleensä ei onnistuta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Freelancer toiminimi on välillä houkutellut. Ei sillä mitään äkkirikastumista saavuta, mutta riskit on pienet ja IT alan osaajapulan takia huomattavasti paremmat ansiot kuin työsuhteessa. Harmi vain että kaikki toimeksiannot pk seudulla. Itselläni 1,5h työmatka olisi hankaloittava tekijä...

   Poista
  2. Eikö IT-alan pitäisi olla etätyön luvattua maata ??

   Poista
  3. Niinhän sitä voisi luulla. Trendi on se että asiakkaat haluaa tekijät omalle toimistolleen on site. Kommunikointi on helpompaa kasvokkain ja etenkin kalliilta konsultilta edellytetään paikalla oloa.

   Poista
 2. Erittäin hyviä neuvoja! Siksi ihmetyttääkin miksi et itse sijoita vaan keräät käteiskassaa romahdusta varten. Eikö kannattaisi noudattaa omia ohjeitaan? :D

  Ja olethan sinäkin saanut suuren omaisuuden aikaan ilman sijoittamista tienaamalla hyvin ja säästämällä paljon asuntoon ja tilille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minähän nimenomaan noudatan omia ohjeitani. Kehoitan melkein jokaisessa kirjoituksessa aloittamaan sijoittamisen - aivan kuten olen itsekin aloittanut.

   Olen myös varoittanut sijoittamasta suuria summia juuri tällä hetkellä - aivan kuten en itsekään sijoita.

   Minulla kertyy omaisuutta hyvää vauhtia ja olen tehnyt strategisen päätöksen olla markkinoilta pois kunnes tilanne normalisoituu. Se onko päätös hyvä vai huono onkin sitten eri asia. Saatan olla totaalisen väärässä 😀 Aion kuitenkin pitäytyä strategiassani...

   Poista
  2. Olen huomannut saman ilmiön; kunhan säästää ahkerasti niin ei tarvitse sijoitusten tuottaa 20% vuodessa ja omaisuus kasvaa kuin itsestään.

   Heh, on kyllä mielenkiintoista miettiä miten erilaisessa tilanteessa olemme tällä hetkellä osakepainon suhteen. Toisaalta superluottoa ei ole kuin 10% salkun arvosta. Kyllä siellä vielä pinnalla pitäisi pysyä vaikka vähän rommaisi :D

   Poista
  3. Joo, maltillisella vivulla riski ei oo kovin suuri. Jos olisin sijoittanut kaikki tällä hetkellä käteisenä olevat summat vaikka 4v sitten, tuskin olisin niitä nyt myynyt koska siitä tulee veroseuraamuksia. Käteisestä iso osa on kertynyt säästöistä tässä muutaman vuoden aikana, eikä nyt tunnu hyvältä ajatukselta sijoittaa isommin. Toisaalta en kyllä kehottaisi myymäänkään ainakaan vanhempia omistuksia.

   Ei muuten oo helppoa istua tällaisen käteisen päällä. Melkein joka ilta tulee kelattua eri vaihtoehtoja 😀

   Poista
 3. Kaava on kyllä todella yksinkertainen. Ylijäämäinen talous. Molemmista päistä voi saavuttaa parempia tuloksia. Joko vähennät menoja tai suurennat tuloja. Kaava on sekä yksinkertainen, mutta myös joustava....

  Itse en näe yrityksen perustamista riskinä. Se on enemmänkin mahdollisuus. Voihan sitä olla palkkatöissä ja silti voi omistaa yrityksen...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin kauan kuin ei lähde takaamaan yritykselle suuria lainoja riskit on tosiaan varsin pienet. Ennen vanhaan kun yritykset toimivat pääosin teollisuudessa tilanne oli toinen. Mut nykyään suurin osa yrittäjistä tarjoaa palveluita joihin ei juuri investointeja tarvitse.

   Poista
 4. Onko Erakko laskenut paljonko on menetetyt tuotot tässä vaiheessa kun nousu jatkuu ja raha makaa tyhjäkäynnillä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole laskenut. Sijoitan pitkällä tähtäimellä ja olen kiinnostunut pitkän aikavälin tuotosta. 1-2v aikavälillä ei juuri ole merkitystä.

   Poista
 5. Tällä palstalla on aina hyvää ja mielenkiintoista pohdintaa sijoittamisesta, kiitos Erakko. Itselläni on se tilanne, että isojen osakekauppojen jälkeen käteisvarannot ovat kasvaneet liiaksi. Asunnoissa ja metsässä on rahaa kiinni, joten niitä en aio nyt hankkia lisää. Käteinen pitäisi saada tuottamaan, edes vähintäänkin inflaatio pitäisi voittaa osakkeiden hyviä ostopaikkoja odotellessa. Nyt kun Norwegian Bank pudottaa korkoaan, niin jotain pitäisi keksiä käteiselle. Mitä suosittelet tässä maailmantilanteessa 10-15v sijoitusohjelmaan? Nordnetissä olisi kuluttomia Superrahastoja, löytyykö niistä selkeää suosikkia? Ja onko joku superrahasto muita parempi valinta tällä hetkellä? Entä tämä nyt mainostettu S-pankin Säästäjä, jossa aktiivista hoitoa 0,5% kuluilla? Vai laittaisitko nyt rahat suoraan iSharesin ETF:ille sopivalla hajautuksella?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla on tismalleen sama tilanne - käteistä on liikaa. En ole löytänyt tarpeeksi kiinnostavia kohteita joten tällä hetkellä vain odottelen kurssien laskevan. Kun kurssit normalisoituvat palaan Superrahastoihin.

   Superrahastoista minulla ei ole suosikkia vaan ne kaikki ovat salkussani. Jos pitäisi valita, Tanskan jättäisin ekana pois, koska se joutuu maksamaan veroa ja jos pitäisi valita vain yksi, ottaisin suomen koska tuttu markkina ja sama valuutta.

   Poista
  2. Monesti kuulee sijoittajien hokevan Warren Buffettin neuvoa "Sijoita silloin kun muut pelkäävät" Miksi tätä strategiaa ei nyt noudateta esim. Venäjän ja Kiinan markkinoilla jotka ovat tulleet alas? Minkä indeksin pitää tulla alas ja kuinka paljon, jotta laitatte käteisen osakkeisiin?

   Poista
  3. Ks. Osakesalkku ja varallisuus -sivu. Kun mikä tahansa siellä olevista indeksirahastoista tai ETF:stä kääntyy reiluun laskuun, jatkan sijoittamista siihen.

   Poista
  4. ISharesin Emerging market rahasto on tullut jo jonkin verran alas. Kannattaa olla kärppänä sen kanssa, jos strategiana on ostaa kun ollaan tultu alas.

   Poista
  5. Jep, sitä olen seuraillut - 5% vuoden alusta ja suunta mukavasti alaspäin. Kys. EM rahastossa on tosi laaja hajautus ja mukana paljon muutakin kuin Kiinaa. Voisinkin tutkia, mitä vielä vahvemmin Kiinaan nojautuvia rahastoja on olemassa ja myös Venäjä voisi kaikista riskeistä huolimatta kiinnostaa.

   Poista