keskiviikko 3. lokakuuta 2018

Indeksirahaston tuotto-odotus

Taustaa


Indeksirahaston tuotto-odotus
Yleensä sijoittajalla on jonkinlainen tuotto-odotus sijoitukselle. Toisin sanoen, sijoittajalla on ajatus siitä, kuinka paljon sijoituksen pitäisi tuottaa jollain sijoittajalle sopivalla aikavälillä. Moni varmasti miettii, kuinka paljon indeksirahastolta voi realistisesti odottaa tuottoa. Tässä muutama ajatus aiheesta.

Paljonko indeksirahastolta voi odottaa tuottoa?


Indeksirahastoja on erilaisia ja ne seuraavat erilaisia osakeindeksejä. Indeksirahastolta voi odottaa indeksin mukaista tuottoa vähennettynä rahaston kuluilla. Onneksi nykyään saatavilla on kuluttomia indeksirahastoja (Superrahastot), joten tässä tapauksessa voimme jättää kulut huomioimatta. Asiaa helpottaa myös se, että useimmat indeksirahastot seuraavat yleisindeksejä, joihin kuuluu tietyn pörssin vaihdetuimmat osakkeet. Koska osakkeet on valittu indeksiin sen mukaan, kuinka paljon niillä käydään kauppaa, indeksiin kuuluu yleensä suosittuja osakkeita ja melko suuria yhtiöitä. Yleisindeksi kuvaa käytännössä pörssin keskimääräistä tuottoa.

Pörssien keskimääräinen historiallinen tuotto joltain parin sadan vuoden aikaväliltä on ollut 8%. Mennyt ei ole tae tulevasta, mutta ilman kristallipalloa tämä on paras ennuste, johon voimme arviomme nojata. Pidän 8% tuottoa myös tulevaisuudessa realistisena pitkällä aikavälillä. Ja kun puhumme pitkästä aikavälistä, en tarkoita kahta vuotta vaan oikeasti pitkää aikaväliä - sanotaanko vaikka 20 vuotta. Pörssikurssi näyttävät noudattavan jonkinlaisia karkeasti kymmenen vuoden taloussyklejä, mutta niiden ennustaminen on osoittautunut äärimmäisen vaikeaksi. Kurssit seuraavat reaalimaailman tapahtumia ja koska emme näe tulevaisuuteen, emme tiedä myöskään tulevaisuuden osaketuotoista.

Oma kristallipalloni


Oma kristallipalloni kertoo, että seuraavan viiden vuoden aikana 8% vuosittaista kasvua tuskin tulemme näkemään. Kurssit ovat nousseet historiallisen pitkään, nollakorot ja muut keskuspankkien toimet ovat tukeneet kehitystä, eikä vaihtoehtoisia sijoituskohteita ole kovin paljoa. Monia jo realisoituneita uhkia ei ole huomioitu osakkeiden hinnoissa (Brexit, Trump, Kreikka, EU:n haasteet) ja niiden vaikutukset saattavat vielä olla edessä.

Jossain vaiheessa on varmasti luvassa kunnon laskumarkkinaa, mutta ei se mitään, mukavampihan se on ostaa osakkeita silloin kun niitä saa halvalla. Sijoittaminen kannattaa kuitenkin aloittaa riittävän aikaisin. Aloittaminen ei muuten maksa mitään - avaa ilmainen osakesalkku tästä.Avaa ilmainen osaketili Nordnetiin

 • Tilin avaaminen ei maksa mitään.
 • Osakkeiden säilyttäminen ei maksa mitään.
 • Nordnetin pohjoismaisiin indeksirahastoihin sijoittaminen ei maksa mitään.
Lue lisää

4 kommenttia:

 1. Joo kurssit on noussut todella pitkään. Euroopassa ja kehittyvillä markkinoilla jo yli kaksi vuotta!
  https://www.msci.com/documents/10199/db217f4c-cc8c-4e21-9fac-60eb6a47faf0
  https://www.msci.com/documents/10199/c0db0a48-01f2-4ba9-ad01-226fd5678111

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuvaajasta näkyy aika selvä 10 vuoden nousukausi vuodesta 2008 alkaen. Kyllähän pikkuisia kuoppia näkyy harvase viikko, mut niillä ei oo isossa kuvassa mitään merkitystä.

   Poista
 2. Miten arvioit indeksirahastoon sijoittamisen aloittamisen tämän hetkisessä tilanteessa, voisi olettaa että laskua on tulossa - ja potentiaalisesti paras aika olisi vasta jossain vaiheessa mahdollisen laskun jälkeen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä olen tässä arponut itsekin. Tanska, Ruotsi ja kehittyneet markkinat on jo laskeneet mukavasti. Norja, USA ja Suomi ovat taas huiman kalliita edelleen. Odottelen vielä, vaikka nykyinen notkahdus voi osottsutua korjausliikkeeksi ja kurssit jatkaa nousuaan.

   Poista