keskiviikko 31. lokakuuta 2018

Kymppitonnilla Outokumpua

Sijoitus


outokumpu sijoituskohteena
Ostin eilen 5 500 eurolla Outokumpua ja tänään tein nousevaan kurssiin toisen samansuuruisen sijoituksen. Minulla on nyt siis Outokumpua 11 000 euron arvosta.

Ajatuksia Outokummusta


Outokumpu oli aikaisemmin vaikeassa tilanteessa, mutta toiminta on nyttemmin tehostunut ja yhtiön velat on pienentyneet merkittävästi. Siitä huomitta kurssi on laskenut 60% vuodessa - huh, mikä romahdus! Ei ihme, että Sharevillessä osa sijoittajista repii pelihousujaan. Erityisen omituiseksi kurssilaskun tekee varsin positiivinen osavuosikatsaus. Kurssi painaa varmasti kauppasota, sekä Outokummun edellinen rankempi kurssilasku, joka kummittelee taatusti vielä sijoittajien takaraivossa. Mielestäni on aika selvää, että markkinat ylireagoivat.

Päätin ostaa Outokumpua, koska:
 • Lähes 7% osinkotuotto.
 • P/E on 6,53.
 • Mielestäni markkina ylireagoi.
 • Viimeisin osavuosikatsaus oli positiivinen.
Kyseessä on todennäköisesti korkeariskisin sijoitukseni tähän asti. Osakkeen arvonkehitys on ollut yhtä vuoristorataa, kauppasota on konkreettinen riski, rakennusteollisuudessa on jo nykimistä, mikä näkyy varmasti myös Outokummussa ja perinteinen teollisuus ylipäätään on suhdanneherkkää. Mutta riskithän kuuluvat homman luonteesee, eikä hyviä tuottoja voi odottaa saavansa ilman riskiä. Kokonaisuuden kannalta tämän kokoluokan sijoitus ei kuitenkaan ole niin merkittävä.

PS. Pahuksen indeksit, kun ne eivät vaan laske tarpeeksi. Olisi niin helppoa ja vaivatonta laittaa kaikki kiinni indekseihin, näiden yksittäisten yhtiöiden sijaan. Vaikuttaa siltä, että vaikka kurssit ovat laskeneet, sijoitusvarallisuus on siirtynyt riskisistä osakkeista vähemmän riskisiin, mutta rahaa ei ole ainakaan vielä virrannut kokonaan pörssistä pois kovinkaan paljoa, koska indeksit kantavat edelleen.


Avaa ilmainen osaketili Nordnetiin

 • Tilin avaaminen ei maksa mitään.
 • Osakkeiden säilyttäminen ei maksa mitään.
 • Nordnetin pohjoismaisiin indeksirahastoihin sijoittaminen ei maksa mitään.
Lue lisää

6 kommenttia:

 1. Itsekkin ostin Outokumpua 2 000€:lla kesällä 2007; 25,05€/kpl -hintaan. Menin sitten kuitenkin myymään position jo elokuussa 2011; 6,73€/kpl.
  ...Oli elämäni ensimmäinen osakekauppa, hyviä muistoja =D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Melkoinen jojo tuo osake on kyllä ollut jo pikään 😀

   Minäkin muistan ensimmäisen osakkeeni - ostin 1 kpl Olvin osakketta. Halusin vain kokeilla miten homma toimii.

   Poista
 2. Tuo PE on hieman valheellinen tulosta tulee Q4 ohjeistuksella koko vuodella n. 30 senttiä, joten PE tälle vuodelle huitelee 12 paikkeilla, mikä sekään ei tietenkään ole mahdottoman korkea. Ensi vuonna, jos tulos ei parane niin hinta tippunee 3 euron paikkeille, mikä olisi melko neutraali valuaatio outokummulle 30sentin tuloskunnolla

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nappasin PE suoraan Nordnetista ja kävi kyllä mielessä liekö noin alhainen käytännössä mahdollinen. Käsittämätöntä, että jengi maksoi tästä 10€ vuosi sitten. 30 sentillä osinko luultavasti pysyisi aika mukavalla tasolla.

   Poista
 3. Liittyen ps. osioon:

  Yleinen ajatus taitaa olla, että osakkeiden arvostustasot tulevat pian laskemaan, koska korkotaso nousee...? Eikös pankit hyödy siitä? Olisiko hyvä panostaa siis pankkeihin, jos uskoo kurssien romahtavan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pankit voi tosiaan olla hyvä sijoitus jos korot nousevat. Samaan aikaan Italia ja Kreikka taas lisäävät euroopan laajuisen pankkikriisin riskiä - dominoefekti voisi kaataa pankkeja ympäri eurooppaa. Tämä uhka taitaa painaa pankkien kursseja tällä hetkellä. Ja yleinen taantuma taas vähentää lainanottoa, mikä näkyisi pankkien liiketoiminnassa.

   Itse olen arvellut, että pankkeihin sijoittamalla voi tienata hyvin mutta riskikin on aika korkea.

   Poista