perjantai 24. kesäkuuta 2016

Brexit - jännitystä sijoitusrintamalla

Brexit tuli


Olipa melkoinen yllätys! Britit todella lähtevät euroopan unionista. Tällä on luultavasti dramaattiset vaikutukset pörsseihin ympäri maailmaa lyhyellä aikavälillä ja pidemmän aikavälin vaikutuksia en osaa edes arvailla.

Yleensä en kirjoita kovin ajankohtaisita asioista, koska sijoitusstrategiani perustuu pitkän aikavälin tuottoon. Brexitillä on kuitenkin suora vaikutus sijoitustoimintaani, koska olen odottanut kurssien laskemista ja otollista hetkeä velkavivun lisäämiselle. Näyttää siltä, että tämä hetki on koittanut.

En toivonut Brexitiä, mutta kun se nyt kerran tuli, suhtaudun siihen mahdollisuutena. On äärimmäisen epävarmaa mitkä sen vaikutukset on reaalitalouteen, mutta varmaa on että osakkeet ovat nyt edullisempia kuin viime viikolla.

Velkavipu käyttöön


Kuten kerroin tammikuussa, tavoitteeni edellyttävät korkeampaa riskiä. Minulla on tällä hetkellä lainarahaa osakkeissa noin 19 000 euroa ja Nordnetistä on valmiiksi neuvoteltu 25 000 euron luotto, sille varalle, että pörssikurssit laskevat dramaattisesti. Nyt niin tulee luultavasti käymään, joten on aika ottaa velkavipu todella käyttöön. Tähän liittyy riskejä, mutta ne on vain hyväksyttävä. Täältä voit lukea ajatuksiani lainalla sijoittamisesta.

Jos kurssit lähtevät nyt laskuun, kuten oletan, alan tekemään muutamalla tonnilla ostoksia viikottain sen mukaan miten kurssit käyttäytyvät. Jos laskua riitää, olen valmis laittamaan heinäkuun palkan ja lomarahojen lisäksi myös koko 25 000 euron lainan osakkeisiin heinäkuun aikana.

Hyvää juhannusta!


 Image courtesy of Vichaya Kiatying-Angsulee at FreeDigitalPhotos.net
Jos pidit artikkelistani, jaa se kavereillesi alla olevilla painikkeilla!

Avaa ilmainen osaketili Nordnetiin

 • Tilin avaaminen ei maksa mitään.
 • Osakkeiden säilyttäminen ei maksa mitään.
 • Superrahastoihin sijoittaminen ei maksa mitään.
Lue lisää

10 kommenttia:

 1. Itse uskon osakkeiden hyvään tuottoon pitkässäjuoksussa. Varsinkin jos sijoitukset tekee erinäisten kriisitilanteiden keskella alhaisilla arvostuskertoimilla. Nyt takana on kuitenkin 7-vuoden nousumarkkina isoissa ja tärkeimmissä pörsseissä. Osakkeiden arvostuskertoimet ovat korkealla, valtioiden velkataakka on erittäin korkea ja budjetit alijäämäisiä, negatiiviset korot sekoittavat markkinoita, elvyttävä rahapolitiikka ei toimi, työttömyys on korkealla, yritysten tuloket eivät kasva jne. Nyt sitten Brexit. Toisin sanoen talous ja markkinat ovat tällä hetkellä erittäin sekavassa ja arvaamattomassa tilanteessa, mutta se ei vielä näy pörssikursseissa, jotka ovat ennätys korkealla. Uskon että tämä kriisi tulee avaamaan loistavia ostopaikkoja, mutta ne eivät ole vielä ajankohtaisia. Velkarahalla sijoittaminen "normaaleihin" länsimaalaisiin osakkeisiin tässä tilanteessa tulee olemaan erittäin huono sijoitus verratessa tuotto-odotusta riskiin. Ennustaminen ei ole fiksua, mutta on hyvin mahdollista että nyt on tulossa paljon pahempi talouskriisi, kuin 2007-2009 koettiin.

  Osakeostoihin kannattaa siis varautua, mutta parhaimmat ostopaikat eivät tule olemaan vielä kuukausiin???

  En halua lietsoa paniikkia, mutta kehotan tarkkaan riskienhallintaan!

  VastaaPoista
 2. Niin, homma olisikin helppoa, jos tietäisi milloin parhaat ostopaikat on. Olen valmistautunut panostamaan tuhdisi velkarahalla kun kurssit tippuvat dramaattisesti (kymmeniä prosentteja). Oletan niin tapahtuvan lähiaikoina, mutta jos ei, niin sitten jatketaan odottamista, kuukaisisijoitusohjelmaa ja kassan kartuttamista.

  Mielenkiintoinen loppuvuosi tulossa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tarkka ajoittaminen on mahdotonta, mutta riskienhallinnan kannalta sijoittajan on syytä tiedostaa edes suuntaa antavasti missä kohden pörssin kiertoa suunnilleen ollaan menossa, -tämäkin on toki usein erittäin haastavaa. Mielenkiintoinen pörssivuosi on todentotta tulossa!


   An important warning: global equity markets closed higher the week of Lehman Brothers collapse -– the real move lower didn’t start for two weeks. Don’t get lulled into complacency in the weeks ahead; the consequences will take months to play out.

   Keep cautious, nimble and flexible. The world economy and markets will eventually move on and adapt -– it just may take some time
   Lähde: zerohedge.com

   Poista
 3. Minä en usko brexitin vaikuttavan edes kovinkaan paljoa kursseihin, vaan että osaksi on kyse median paisuttelusta. Varmasti jonkinlainen vaikutus tulee olemaan, mutta dramaattisuutta epäilen. Silloin kun notkahdus tapahtuu, olen minäkin haistelemassa sijoitusmahdollisuuksia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi käydä niinkin - eilinen alkureaktio markkinoilla yllättävän vaisu. Jos ei rytise kunnolla, jätän lainarahat odottelemaan...

   Poista
 4. Pieni korjaus tekstiin: lähtee EU:sta, ei eurosta ;)

  VastaaPoista
 5. Olisiko nyt ostoskorin suunnittelun aika? Pankit voisi tulla paljonkin alas? Rakennusala on jo pohjalla, tippuuko lisää?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse tankkasin Nordeaa kymppitonnilla kevään dipissä. Kävi jo 11% plussalla, nyt nollissa ja ens viikolle menee punaselle. Rinnalle voisin ehkä ottaa toisenkin pankin. Tosin pankeille tuskin tulossa helpotusta korkotilanteeseen pitkään aikaan, joten saattavat laskea vielä pitkäänkin.

   Poista
  2. Minä ostin Nordeaa 8 e hintaan kuudella tonnilla... Alashan se tulee

   Poista