lauantai 10. marraskuuta 2018

Ajatuksia ajoittamisesta

Taustaa


Sijoitusten ajoittaminen
Osakkeiden ostojen ja myyntien ajankohdan ajoittaminen on tunnetusti vaikeaa. Moni sijoittaja on vetänyt tästä aika suoraviivaisen päätelmän, ettei ajoittaminen ole kannattavaa ja että osakkeita kannattaa ostaa koko ajan, suhdanteista välittämättä. Mutta onko asia näin?

Mitä sijoitusten ajoittaminen tarkoittaa?


Ensin pitää miettiä, mitä ajoittaminen itseasiassa tarkoittaa. En tiedä tarkkaa määritelmää sille, mutta mielestäni tämä asia on ymmärretty vähän väärin.

Minulle ajoittaminen tarkoittaa sitä, että sijoittaja pyrkii saamaan markkinaa parempaa tuottoa (ylituottoa) ostamalla osakkeita silloin, kun ne ovat halpoja ja myymällä niitä silloin, kun ne ovat kalliitta. Sijoittaja pyrkii ajoittamaan ostot mahdollisimman lähelle kurssivaihtelun pohjaa ja myynnit mahdolisimman lähelle aallonharjaa.

Kannattaako ajoittaminen?


Koska edellä kuvattu tapa ajoittaa ostot ja myynnit onnistuneesti on äärimmäisen vaikeaa, moni sijoittaja pitää faktana, että parhaan tuoton saa ostamalla osakkeita vaikka kurssit olisivat kuinka korkealla.

Mietitäänpä asiaa vähän toisesta näkökulmasta. Eikö Warren Buffett ja monet muut menestyneet sijoittajat ole kertoneet, kuinka he keskittyvät yritysten liiketoimintaan markkinatilanteesta välittämättä? Tämä on mielestäni ajoituskysymyksen ydin. Jos markkinoilta ei löydy kiinnostavia sijoituskohteita ja kaikki yritykset on arvostettu niin kalliiksi, ettei sijoittaja usko sijoituksen olevan kannattava, kannattaako hänen ostaa ylihintaisia yrityksiä? Jos hän ei sijoita, yrittääkö hän ajoittaa markkinoita?

Mielestäni ei ole järkevää pumpata kaikkia varoja pörssiosakkeisiin kurssien ollessa liian korkealla. Sijoittajan pitää harkita sijoituksen kannattavuus. Jos sijoituksen tuottomahdollisuus ei ole riittävän houkutteleva suhteessa riskiin, sijoitusta ei kannata tehdä. Eikä tämä ole mitään ajoittamista.

Itse pidättäydyin pitkään ostamasta osakkeita, koska houkuttelevia sijoituskohteita ei vain tuntunut löytyvän. Heti kun löysin muutaman houkuttelevan sijoituskohteen - Nordea, Citycon ja Outokumpu - sijoitin niihin melko suurilla summilla. Mielestäni tämän ei ole ajoittamista, koska en spekuloi sillä, onko niiden kurssit vielä halvempia puolen vuoden kuluttua. Sitä minä en tiedä. Ostoperusteeni oli se, että yritysten maksama osinko suhteessa niiden hintaan tekee sijoituksesta houkuttelevan.

Yhteenveto


Piensijoittajalla on yksi etu ammattisijoittajiin nähden. Salkunhoitajat joutuvat käymään kauppaa ja yrittämään tehdä osakkeilla voittoa suhdanteista riippumatta. Piensijoittaja voi taas ihan rauhassa pidättäytyä ostoista, jos kiinnostavia kohteita ei löydy. Lue aikaisempi kirjoitukseni aiheesta täältä.

PS. Minua on aina vähän hymyilyttänyt median ja blogien jatkuvat viittaukset "Omahan Oraakkelin", eli Buffettin sanomisiin. Nyt syyllistyin itse samaan. Seuravaksi huomaan varmaan toistelevani Erkki Sinkkon viisauksia.

PPS. Sijoittaminen kannattaa mielestäni aloittaa suhdanteista riippumatta. Aloita avaamalla ilmainen osaketili Nordnetiin. Isommat panostukset kannattaa kuitenkin tehdä vasta kun sijoittaminen on tullut tutuksi ja kun olet löytänyt oman tapasi sijoittaa - ajoittamalla tai ilman.


Avaa ilmainen osaketili Nordnetiin

 • Tilin avaaminen ei maksa mitään.
 • Osakkeiden säilyttäminen ei maksa mitään.
 • Nordnetin pohjoismaisiin indeksirahastoihin sijoittaminen ei maksa mitään.
Lue lisää

8 kommenttia:

 1. Mielestäni kannattaa unohtaa osinkotuotto ja miettiä ostaisiko yritystä jos se ei maksaisi osinkoa. Koska seuraavana vuonna voi käydä juurikin niin. Esim. Cityconin osingon maksu taitaa olla aika vaakalaudalla. En oleta saavani yhtä paljoa ensi vuonna, mutta kieltämättä olisin yllättynyt jos se loppuisi kokonaan. Uskon kuitenkin cityconin strategiaan ja luulen, että nykyinen sijoitus tuplaa arvonsa kymmenen vuoden sisällä.

  Syy miksi usein puhutaan ajallisesta hajauttamisesta on, että kukaan ei tiedä milloin osaketta/osakkeita saa halvimmalla, mutta jos odottaa liian kauan kun osakkeet ovat kalliita voi joutua odottelemaan vuosia. Jos joutuu odottelemaan vuosia voi menettää vuosien tuoton vaikka sitten saisikin taas osakkeita halvalla tai kohtuulliseen hintaan. Ehkä näiden vuosien tuotto oli vain jotain prosentteja, mutta neki olivat tuottoa mistä jäit paitsi. Tilanne voi mennä toisinkin päin. Voit menettää olemalla markkinoilla, mutta mistäs tiedät?

  Jos ostat vain kun saat halvalla ja olet valmis odottamaan vuosia, ajoitat. Näin yksinkertaistetusti esitettynä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Osingolla ei ole aina väliä jos yritys pystyy investoimaan tuotot kannattavasti. Tällaisena epävarmana aikana suosin kuitenkin yrityksiä joiden odotan (mikään ei ole varmaa) maksavan hyvää osinkoa koska se turvaa tuottoa. Yritysten tehtävä on kuitenkin tehdä tuottoa omistajilleen ja osinko on luonteva tapa luovuttaa tuotto sijoittajille.

   Aina ei voi saada halvimmalla eikä kannata edes yrittää. Eikä markkinoilta kannata olla jatkuvasti pois. Olen siitä ihan samaa mieltä. Mutta jos ei sopivia sijoituskohteita löydy ei kannata myöskään väkisin ostaa. Toisinaan on järkevää kerryttää käteistä.

   Tulevaisuutta ei pysty ennustamaan eikä edes tarvitse. Romahdusta ei tiedä etukäteen mutta kun se on tapahtunut tiedämme sen varmasti. Ja silloin käteiselle olisi käyttöä.

   Saa nähdä mihin tilanne kehittyy. Yksittäisiä yrityksiä on saanut yllättävän halvalla, mutta indeksit on edelleen historiallisen korkealla. Hermostuneisuutta on ja kaikki tuntuvat odottavan edessä olevaa isompaa romahdusta, mutta kukaan ei ole varma onko se nyt alkanut vai ei. Mielenkiintoista aikaa :)

   Poista
  2. Mielenkiintoisia näkökulmia. Itse suosin noita jenkkilän (mielellään) kvartaaliosinkoa maksavia yrityksiä, koska itse ajattelen asiaa niin, että osinkoa omistajilleen maksava yritys tekee silloin riittävissä määrin hyviä asioita ja kehittää tarpeeksi FCF:ää, josta riittää jaettavaa sekä investointeihin, osingon maksuun ja mahdollisesti omien osakkeiden takaisinostoon. Toki esimerkiksi omalla kohdallani sijoitan suhteellisen stabiileihin yhtiöihin ja välttelen nuoria startuppeja/vahvasti kasvavia riskisiä yrityksiä, joilla tilanne on toki toinen ja kaikki viivan alle jäävä onkin fiksumpaa sijoittaa investointeina tulevien tuottojen luomiseen. Lisäksi osinkojen isoin etu omasta mielestäni on siinä, että osingot (varsinkin jenkkifirmoista) ovat yleensä payoutin osalta maltillisella tasolla jopa Suomeen verrattuna, kasvavia ja niiden maksun katkeaminen tai pieneneminen ei ole näköpiirissä = sijoitus tuottaa siis omistajalleen tasaista kassavirtaa eikä osakkeiden myyminen ole siten tarpeellista saadakseen tuottoa käteen asti.

   Poista
  3. Kvartaaliosingot varmasti sitouttaa sijoittajia ja parantaa näkyvyyttä yrityksen toimintaan. Vuosi eteenpäin on vaikea nähdä, mutta kvartaalitasolla kehityksen seuraaminen on helpompaa. Taitaa olla käytäntö jalkautumassa tännekin...

   Poista
 2. Sellainen on hauska leikki, että listaat eri maita pörsseineen vaikka exceliin ja merkitset ovatko kyseisen maan indeksit tällä hetkellä halpoja, normaaleja, vai kalliita.

  Esim.

  USA - Kallis???
  Iso-Britannia - Normaali???
  Intia - Kallis???
  Venäjä - Halpa???
  Kiina - Halpa???

  Näille voi sitten ehkä kymmenen vuoden päästä naureskella :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, jälkikäteen kaikki on helpompaa :)

   S&P, omx25, omxspi, osebx näyttävät hirvittävän kalliilta. Toki niitä voi verrata lähinnä historiaan mikä ei ole tae tulevasta. Kuitenkin samat lainalaisuudet pörssissä pätee ja arvostustasot ovat olleet jo pitkään korkealla.

   Kiina ja Venäjä on sellaisia outolintuja, että niistä on vaikea sanoa mitään. Salkkuni EM indeksi, jossa on molempia, on ollut jo monta kertaa ostoharkinnassa mutta olen toistaiseksi malttanut mieleni.

   Poista
 3. Niin onko omxh25 nyt kallis? Morningstar antaa pe-luvuksi 16.5 superrahastolle. En nyt muista miten Morningstar noi laskee(taitaa olla ennustetta tulevasta e:stä jne.) mutta ei toi nyt hirvittävän kalliilta minusta tunnu. Ja osinkotuotto ens keväänä luokkaa 4.5%.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikki on toki suhteellista. Luin itsekin jostain tuosta 4.5% osingosta ja onhan se aika hyvä. En tosin tiedä miten ja millä oletuksilla se on laskettu. Laskis nyt vielä kymmenen pinnaa 😀

   Poista