lauantai 10. joulukuuta 2016

Teinityttöjen talous

Bussikeskustelu


Eräänä aamuna bussissa kuulin kahden teinitytön juttelevan:

"Vittu mua väsyttää. Fasetin jätkien kaa koko yön."
"No älä, mä meinasin valvoo koko yön. Oli kato röökit loppu. Mä menin iltaröökille ja huomasin, ettei oo. En mä voi nukkuu ilman iltaröökii. Soitin mudelle, mut se sano ettei oo rahaa." 
"Vittu mä olin ihan paskana. Mut sit mä soitin uudestaa. Ja sanoin et jos mummo antaa rahaa, niin voiko se viedä sen kauppaan. No sit mä soitin mummolle ja se sano joo, jos mutsi vie sen kioskille, se voi maksaa mun röökit. Ja sit mude vei sen ja mä sain mun iltaröökin."

Sain sellaisen käsityksen, että tytön äiti lähti kotoaan mummon luokse, vei tämän kioskille, saattoi mummon takaisin ja sitten vei tupakit tyttärelleen. Ilmeisesti tilanne tosiaan oli se, ettei äidillä oikeasti ollut yhtään rahaa. Tuskin kukaan muuten tuollaista vaivaa näkisi muutaman euron takia.

Mitä sitten?


Teineillä on krooninen rahapula siinä ei ole mitään uutta. Muistan, kuinka pienillä viikkorahoilla itsekin siihen aikaan jouduin tulemaan toimeen. Jäin kuitenkin miettimään tytön äitiä. Miltähän tuntuisi, jos ei oikeasti olisi yhtään rahaa? Ei siis euron euroa ja tili tyhjänä. Kyllä se varmaan aika epätoivoinen tunne on, kun syrjäytyminen alkaa kolkutella ovella.

Mietin myös tytön mummoa. Miltähän tuntui kun tyttärelle ja tämän tyttärelle pitää pummata muutaman euron ostoksia pienestä eläkkeestä?

Eniten minua kuitenkin turhautti ihmisten typeryys ja saamattomuus. Monet köyhät pitävät toisistaan huolta (mikä on hienoa), mutta eivät kertakaikkiaan osaa käsitellä rahaa tai ajatella yhtään tätä hetkeä pidemmälle. Jos perheen ainoat rahat on mummilta lainatut eurot, kannattaako ne sijoittaa tyttären keuhkosyöpään?


Image courtesy of niamwhan at FreeDigitalPhotos.net
Jos pidit artikkelistani, jaa se kavereillesi alla olevilla painikkeilla!

Avaa ilmainen osaketili Nordnetiin

 • Tilin avaaminen ei maksa mitään.
 • Osakkeiden säilyttäminen ei maksa mitään.
 • Nordnetin pohjoismaisiin indeksirahastoihin sijoittaminen ei maksa mitään.
Lue lisää

22 kommenttia:

 1. Eipä tähän tilanteeseen auttaisi edes se kuuluisa perustulo, röökit olisivat silti aina loppu ja mummolta pitäisi edelleen pummata :D Niin kauan kun rahankäyttötaidot ovat huonolla tolalla niin edes lisäraha ei auttaisi tilanteeseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kärjistäen voisi sanoa: tyhmyyttä ei edes perustulo tästä maailmasta poista :) Sen verran tarkennan kuitenkin, että perustulo ei tarkoita lisätuloja. Nykyiset sosiaalituet ovat kaavailtua perustuloa suuremmat.

   Poista
 2. Tuossa teinityttö halusi äitinsä viimeisillä rahoilla (joita ei ollut) röökiä. Apuun kutsuttiin seuraava nainen, mummo, joka ratkaisi tilanteen. Isoveljen jo aikaa sitten syrjäytyneenä, isän kenties alkoholisoituneena työttömänä, tytön ei edes kannattanut kysyä heiltä. Vai olisiko vaarin rahat voineet pelastaa tilanteen, vai olisiko vaariltakin unohtuneet kunnosta ja terveellisestä ruuasta huolehtiminen ja siksi sairaudet olivat jo vieneet mummon miehen hautaan. Itse ehkä uskon, että naiset kuitenkin käyttävät pikkuisen järkevämmin rahaa ja että tuossa keskustelussa miehet oli jo pelattu kokonaan pois (niistä ei olisi ollut apua). Kärjistetysti se saattaa olla vielä hämmästyttävämpää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, ehkä tuossa näkyy tietynlainen kierre. Kaikkihan on voinut lähteä liikkeelle vaikka isoisän alkoholismista, josta vielä lapsenlapsetkin saavat maksaa.

   Tässä tapauksessa kyse sattui olemaan tytöstä, tämän äidistä ja mummosta. En tullut edes ajatelleeksi, että tyttö ei tosiaan edes maininnut veljeä, isää tai pappaa. Tuskin perheen miehet olisivat olleet yhtään järkevämpiä, jos heitä edes oli. Yleisesti en kuitenkaan ihan allekirjoita ajatusta, että naiset käyttäisivät rahaa järkevämmin kuin miehet.

   Poista
  2. Miehillä on enemmän maksuhäiriömerkintöjä mutta myös enemmän sijoituksia. Naisilla puolestaan on vähemmän maksuhäiriöitä mutta myös vähemmän sijoituksia. Eli varmasti molemmilla olisi rahankäytössä kehitettävää.

   Poista
  3. Jep, molemmat hölmöilevät rahojensa kanssa, joskin eri tavoilla :) Miehet ottavat liikaa riskiä, naiset taas eivät sijoita lainkaan.

   Jännä ilmiö noi miesten maksuhäiriöt. Olen lukenut niistä ennenkin. Omassa lähipiirissäni naiset shoppailevat ym. ja miehet ovat tarkempia rahan käytön kanssa. Kuitenkin maksuhäiriöt korostuvat nimenomaan tietyn ikäisten miesten kohdalla.

   Poista
 3. Olen yleisesti ottaen huomannut, että nykyaika vaatisi rahan tuhlaamista. Olen itse säästäväinen/sijoittavainen luonteeltani, turvallisuushakuinen. Nyt useamman vuoden sinkkuna olleena olen alkanut hakea turvallista, tavallista naista. Rahan käytön taito näillä kandidaateilla on ainakin hukassa - ideana heillä on se, että pääsisivät nopeasti "valmiiseen pöytään" ja äkkiä myytäisiin osakesalkku tyhjäksi, jolla ostettaisiin elintasoa (auto ja talo), jolla voisi sitten "näyttää muille". Eli toistaiseksi "no deal".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. "Muille näyttämien" on monelle tosi tärkeää. Miehillä tämä näkyy järjettömän kalliina autona ja tietty miestyyppi jopa valitsee puolison sen mukaan (luulee saavansa muilta miehiltä respeksitä kun on tyylikäs muija). Naisilla tämä näkyy siinä että pitää olla hieno asunto, kalliit vaatteet ja saada kalliita lahjoja. Lastenvaunut on yksi nokittelunaihe hiekkalaatikolla jne. Kyllä me ihmiset ollaan aika turhamaisia pässejä :)

   Monelle säästäjälle/sijoittajalle parisuhdeasiat on oikeasti tärkeä huomioitava asia. Parisuhteessa usein kaikki on yhteistä ja helposti käy niin, että toinen haluaa valmiiseen pöytään. Ja entä sitten kun tulee bänksit?

   Poista
 4. Omasta mielestäni ihmiset ovat yleisesti todella tyhmiä rahan käytössä, sekä miehet että naiset. Rahan käytön opettaminen on yksi niistä tärkeistä taidoista joita vanhempien kuuluisi opettaa. Vanhempien ollessa talouden hallinnassa lasten tasolla, se opettaminen ei taida onnistua. Silloin nuorten on helppo seurata muiden esimerkkiä. Ostetaan autot rahoituksella, puhelimet lainalla ja viimeiset rahat laitetaan uusiin huonekaluihin, näin minä ainakin tein. Onneksi olen jotain oppinut.

  Parisuhdetta kaipaavan kannattaa katsella kumppania sieltä missä liikkuu saman arvomaailman omaavia ihmisiä. Suhteen kautta rikkautta etsivän ei kannata kiertää kirppareita suhteen toivossa. Nim. Onnellisesti naimisissa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa mieltä. Raha ohjaa kaikkea, mutta silti sen toimintaa ei ymmärretä, eikä sitä opeteta oikein missään. Esim. vaimoni perheessä raha oli ehdoton tabu. Siitä ei saanut puhua koskaan.

   Omassa kodissani rahasta sai puhua, mutta samalla kasvatettiin siihen, että raha on kaiken pahan alku ja juuri. Sikäli erikoista että rahahan on vaihtokaupan väline ja edistää ihmisten välistä yhteistyötä. Vaikea ymmärtää mikä siitä tekee pahaa :)

   Poista
 5. Meillä ukillani oli osakesijoituksia, samoin vanhemmillani ja niistä todellakin keskusteltiin ja itse olen paljonkin puhunut lapsilleni säästämisestä ja sijoittamisesta ja seurattu heidän salkkujen arvon nousua. Ja yhdessä päätetty mitä milloinkin ostetaan ja myydään. Harmittaa kun en yhtä lapsistani uskonut ja ostettu kotipitsaa😊 Ostettiin Outokumpua, joka sekin kyllä oli ihan hyvä ostos👍

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa kuulla, että edes jossain perheissä asia on ymmärretty ja otettu mukaan kasvatukseen! Itsekin olen meidän viisivuotiaalle avannut salkun ja seuraamme hänen sijoituksiaan aina silloin tällöin.

   Poista
 6. Tuollaiset keskustelut kuulostavat niin kovin tyypillisiltä, kun vertaan niitä joihinkin omiin bussimatkoihini ja muihin vastaan tulleisiin tilanteisiin. Päihdeongelamat, työttömyys, koulupudokkuus ja ylipäätään syrjäytyminen periytyvät sukupolvien ylitse, ja tällaisten ongelmien mukana aika luonnollisesti tulevat myös rahankäytön ongelmat. Kun tämä kaikki periytyy, edellytyksiä parempaan ei aina ole. Samat ongelmat koskevat kaikella todennäköisyydellä vähintään yhtä suurella voimalla tarinan tytön tulevia lapsia, joita hän sitten kasvattaa tai jättää kasvattamata niillä eväillä, jotka hänellä on.

  Jonkinlaista polarisoitumista tuntuu Suomessa tapahtuvan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Opettaja näihin asioihin törmää varmaan useinkin. Toisaalta ilmiö tuskin on kovin uusi. Erot tosin kasvavat, kun hyvinvointi lisääntyy, mutta kaikki eivät vaan pääse kelkkaan mukaan.

   Poista
 7. Onneksi tässä tapauksessa sentään löytyi mummo apuun. Tiedänpä omasta nuoruudesta sellaisiakin tapauksia, että oli joku kummallinen vanhalla mersulla ajeleva mies tai mikä lie "ystävä" joka kyytsäsi ja tarjosi tupakkaa ja varmaan alkoholiakin... ties mitä vastiketta vastaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lehdessä oli muutama vuosi takaperin juttua uudesta ilmiöstä; teinit myivät itseään ostoskeskuksessa muutamalla kympillä. Asiakkaina omia kavereita ja näitä hämäriä "mersuäijiä". Tietyllä varauksella suhtuaudun lehtimiesten juttuihin, mutta varmasti kaikenlaista tapahtuu, kun tupakka/kaljarahat pitää jostain saada.

   Poista
 8. Kun on lusikalla annettu niin ei voi kauhalla ottaa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä voi, pitää vaan lusikoida enemmän, että saa kauhan täyteen :)

   Poista
 9. Minulla lapset ovat niin pieniä, että onneksi ei tarvitse vielä tällaisista teinijutuista huolehtia. Toivottavasti myös keskustelut säästämisestä ja terveistä elämäntavoista ruokapöydässä auttavat niin, että tällaisia juttuja ei heidän suusta edes teininä kuulu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama juttu - vielä saa kymmenisen vuotta olla levollisin mielin. Teini-ikä on sitten korkeammassa kädessä ja vanhempien mahdollisuudet vaikuttaa käyvät aik rajallisiksi. Se on sitten sen ajan murhe.

   Poista
 10. Suomalaiseen kulttuuriin ei ole oikein kuulunut omistaminen, tai siitä puhuminen. Vasemmistopuolueet ei ainakaan halua, että esim. osakkeista keskusteltaisiin mitenkään.
  Vasemmistolaisilla on sellainen pyrkimys, että kaikki tasapäistetään, kaikki asuisi vuokralla ja omaisuutta ei olisi ollenkaan.

  Eräs nyt jo eläkkeellä oleva työkaverini oli saatu 80-luvulla AY-toimintaan mukaan, jossa piti olla joko demari, tai SKDL:n kannattaja. Kommunisteilla oli sisäinen ohjeistus, jossa pyrittiin estämään kommunistin vaurastuminen, koska oman asunnon ostamista pidettiin negatiivisena asiana. Katsottiin, että kommunisti on menetetty, jos ostaa oman asunnon.

  Niinpä, nämä osakkeet, isommat omaisuudet on kerääntyneet pienelle porukalle ja varsinkin ruotsinkieliselle kansanosalle, jossa tieto esim. osakkeista on siirtynyt hiljaisena tietona eteenpäin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suuri ja mahtava Neuvostoliitto oli myös loistava esimerkki siitä miten tasapäistäminen johti entistä syvempiin luokkaeroihin ja kurjuuteen. Syvälle sama henki on saatu myös meihin suomalaisiin, eikä vanhoja totuuksia ihan helposti kyseenalaisteta.

   Osittain toki vasemmistopoliitikotkin tämän ymmärtävät, kunhan vain pelaavat omaa poliittista peliään.

   Poista