lauantai 1. joulukuuta 2018

Superrahastot - Norja perii osinkoveroa

Taustaa


Superrahastot - Norja perii osinkoveroa
Kirjoitin aikaisemmin siitä, kuinka Tanskassa ulkomaalaiset rahastot joutuvat maksamaan osingoistaan veroa. Tämä koskee valitettavasti myös Superrahastoja. Käytäntö on syrjivä, koska tanskalaiset rahastot eivät joudu maksamaan veroa yritysten maksamasta osingosta.

Nyt myös Norja on siirtynyt tähän samaan käytäntöön, joten ajattelin kirjoittaa pari sanaa aiheesta.

Norja


Aikaisemmassa kirjoituksessani kehuin kovasti Tanskaa, joten täytyy tässä yhteydessä mainita, että olen kovasti ihastunut myös Norjan luontoon. On se kummallista, että juuri molemmat suosikkikohteeni syyllistyvät osinkosyrjintään.

Kesäaikaan Pohjois-Norja Jäämeren rantoineen ja kirkkaine jokineen on upea paikka. Täältä etelästä kun lähtee pohjoiseen, Lappia aletaan mainostaa jo Oulun korkeudella, vaikka maisema ei ole vielä muuttunut miksikään. Utsjoen paikkeilla alkaa jo olla lapinmaisemaa, mutta hienoimmat paikat löytyvät rajan takaa. Utsjoen jälkeen jos ylittää vuoriston, Ifjordista ja Bekkarfjordista löytyy epätodellisen kauniita vuonoja, joiden rannat ovat niin reheviä, että niissä on jopa pieniä maatiloja. Pohjoiseen jatkettaessa rehevät vuononpohjat häviävät ja maisema muuttuu yhä karummaksi. Lopulta ei ole muuta kuin tuntureita, kivenjärkäleitä ja vähän kanervikkoa. Maisema menee niin karuksi, ettei edes ötököitä juuri ole. Tässä maisemassa aika tuntuu pysähtyvän. Esimerkiksi Gamvikin kalastajakylä tuntuu elävän eristäytyneenä omaan menneeseen aikaansa.

Osinkojen verotus


No niin. Höpinät sikseen. Mennäänpä asiaan. Tässä Nordnetin tiedote Norjan verokäytännön muutoksesta:

"1.1.2019 alkaen Norjan veroviranomaiset muuttavat toimintatapojaan ulkomaille verovelvollisten henkilöiden saamien osinkojen lähdeverokohtelun osalta.

Tämä vaikuttaa suomalaiseen sijoittajaan siten, että norjalaisen yhtiön jakamasta osingosta tullaan jatkossa pidättämään 25 %:n lähdevero aiemman 15 %:n sijaan.

Liikaa perittyä lähdeveroa on mahdollista hakea takaisin Norjan veroviranomaisilta. Ilman takaisinperintää "verohävikki" on 10 %, koska Suomen verottaja hyvittää ulkomaille maksetusta lähdeverosta vain verosopimuksen mukaisen osan."


Tämä koskee suoria osakesijoituksia ja tarkoittaa sitä, että sijoittajien saamista osingoista joutuu maksamaan tuplaveron. Ylimääräistä osuutta voi periä takaisin Norjan viranomaisilta, mutta prosessi voi olla aika työläs.

Nordnetin Norjassa toimivalle Superrahastolle tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että myös se joutuu maksamaan osingoistaan veroa. Tähän asti rahastot ovat olleet vapaita osinkoverosta. Muutoksen jälkeen Tanskan ja Norjan Superrahastot maksavat veroa. Hyvä puoli suoriin osakesijoituksiin nähden on kuitenkin se, että Nordnet hoitaa byrokratian puolestasi.

Itse aion pitää kaikki Superrahastot salkussani jatkossakin, mutta todennäköisesti tulen painottamaan Suomea ja Ruotsia verohyödyn takia.


Avaa ilmainen osaketili Nordnetiin

 • Tilin avaaminen ei maksa mitään.
 • Osakkeiden säilyttäminen ei maksa mitään.
 • Nordnetin pohjoismaisiin indeksirahastoihin sijoittaminen ei maksa mitään.
Lue lisää

4 kommenttia:

 1. Mikään ei takaa sitä, että Norja ikinä maksaa liikaa perittyvä rahoja takaisin. Tanska käyttää ainakin nk. "väsytystaktiikkaa". Toivotaan vain, että hakija kyllästyy ja unohtaa.

  Tämä on täysin käsittämätöntä piensijoittajien naamaan kusemista verottajien puolesta. Sanoisin, että suurempi mulkku tässä prosessissa on Suomen verottaja. Periaatteessa Tanskalla ja Norjalla on täysi oikeus päättää kuinka paljon lähdeveroja pitää maksaa. Suomen verottajan pitäisi kuitenkin hyväksyä 100%:sti peritty lähdeveron vähennys. Sitä se ei kuitenkaan tee. Pitääpä soittaa Suomen verottajalle ensi viikolla ja vaatia joku isokiho puhelimeen. Kaksinkertainenverotus on Suomen laissa kielletty!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olet luultavasti oikeassa siinä, että isompi ongelma on Suomen päässä. Tanskalta ja Norjalta olisi aika typerää syrjiä ulkomailta tulevaa rahaa ja investointeja tanskalaisiin/norjalaisiin yrityksiin.

   Väsytystaktiikka on kettumaista - suomessakin voi hakea korvauksia moneen asiaan, mutta käytännössä hakemukset ajetaan loputtomaan väsytysbyrokratiaan. Törmäsin tähän mm hakiessani korvausta tiehuollon laiminlyönnistä johtuneeseen onnettomuuteen.

   Poista
 2. Eikös asia mene niin Norjan superrahaston tapauksessa, että nordnet "korvaa" perityt osinkojen verot rahastoon? Näin oli aiemmin myös tanskan osalta kunnes se tämän vuoden alussa muuttui.

  https://blogi.nordnet.fi/superrahastojen-saamien-osinkojen-verotus/

  Yllä linkkiä aiheeseen, takuuta en voi antaa että oikeasta asiasta puhun... mutta yritys on ainakin kova :D

  Jatko uteluna kysyn yleistävän kysymyksen. Olit pitkään blogisi mukaan käytännössä ulkona osakemarkkinoilta, nyt kurssien laskun jälkeen olet selvästi muuttanut strategiaasi. Miten mielestäsi asiat ovat muuttuneet n. 3-5 vuoden takaiseen aikaan jolloin nyt ostamasi osakkeet olivat arvostettu suunnilleen samoille hinnoille kuin tällä hetkellä?

  Yhtiöt ovat kuitenkin jakaneet osinkoa kuplan huipulla ollessaankin...

  Loistavasti kirjoitat blogiasi,sitä on ilo seurata!  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laitoin aikaisemmin tällä viikolla kysymyksen Nordnetille ja sain vastauksen, että lopullista päätöstä ei ole tehty. Käytännössä on kuitenkin aika selvää, ettei Nordnet voi maksaa veroja asiakkaidensa puolesta. Tanskan tapauksessa he tekivät niin jonkin aikaa, koska uskoivat silloin pystyvänsä neuvottelemaan asian verottajan kanssa.

   Tasan 3v sitten ostamani osakkeet Outokumpua lukuunottamatta olivat 20-30% kalliimpia kuin nyt. Tosin osa on sen jälkeen käynyt alhaalla ja noussut uudelleen. Outkummun liiketoiminnan tilanne on parantunut merkittävästi 3v takaisesta.

   En koe muuttaneeni strategiaani. Taaksepäin katsottuna on toki helppoa jälkikäteen sanoa mitä olisi voinut tehdä toisin. Iso muutos on se, että olen parin viime vuoden aikana maksanut asuntolainan pois. Sijoitettavaa käteistä jää nyt kuukausittain niin paljon, ettei säästössä ollut summa tunnu enää niin merkittävältä. Indeksit tuntuu edelleen kalliilta mutta loputtomiin en voi käteistä kerryttää ja näiden yritysten tunnusluvut on sen verran järkeviä, että ajattelin ratsastaa niillä siitä huolimatta että edessä voi olla isokin dippi. Pystyn joka tapauksessa hyödyntämään laskevat kurssit palkkatuloilla, superluotolla ja jäljellä olevalla käteisellä.

   Kiitos palautteesta :)

   Poista