sunnuntai 5. toukokuuta 2019

Vapaa-ajan asunto

Ostin vapaa-ajan asunnon


Olen jo kymmenisen vuotta seurannut erään alueen vapaa-ajan asuntoja. Alue on todella viihtyisä ja se tarjoaa loistavat puitteet harrastuksilleni. Tarjolla olleet mökit/asunnot ovat kuitenkin olleet hintaluokassa 200 000 - 400 000 euroa ja sijoittajana minun on mahdotonta perustella itselleni sellaista hankintaa.

Nyt kaikki osui kuitenkin kohdalleen. Tarjolle tuli uudehko, vuonna 2014 rakennettu hirsimökki. Sijainti on minulle täydellinen ja asumuksessa on kunnallistekniikka, joten se on todella huoleton valinta. Kiinteistö oli ulosotossa, joten sain sen naurettavan halvalla. Maksoin siitä vain 70 000 euroa. Osittain matalaa hintaa selittää myös rakennuksen pieni koko (40 neliötä) mutta mielestäni kiinteistö on huomattavasti kauppasummaa arvokkaampi.

Mitä tämä tarkoittaa taloudellisen riippumattomuuden kannalta?


Mitä tämä sitten tarkoittaa taloudellisen riippumattomuuden kannalta? Monet blogini lukijat ovat ihmetelleet sitä, kuinka paljon minulla on omaisuutta kiinni asunnossa. Onko järkevää sitoa rahaa vielä vapaa-ajan asuntoonkin?

Itseasiassa tämä hankinta tuo taloudellisen riippumattomuuden taas yhden askeleen lähemmäksi. Aion nimittäin jonain päivänä myydä asuntomme ja muuttaa vapaa-ajan asuntoomme asumaan. 40 neliötä ei riitä meidän kolmihenkiselle perheelle vakituista asumista ajatellen, mutta rakennan pihaan aitan, johon tulee kaksi makuuhuonetta. Rakennusoikeutta on vielä runsaasti jäljellä. Sen jälkeen mahdumme sinne loistavasti.

Jos myisin nyt asuntomme, jonka arvo on noin 250 000 euroa ja sijoittaisin varat pörssiin, salkkuni koko olisi 360 000 euroa. Se alkaa olla jo aika lähellä summaa, jolla pärjäisi. Kuinka houkutteleva ajatus!


Avaa ilmainen osaketili Nordnetiin

 • Tilin avaaminen ei maksa mitään.
 • Osakkeiden säilyttäminen ei maksa mitään.
 • Nordnetin pohjoismaisiin indeksirahastoihin sijoittaminen ei maksa mitään.
Lue lisää

9 kommenttia:

 1. Hauska ja ennen kaikkea hyvä idea! Edullinen ja luonnonläheinen asuminen kun on yksi iso tekijä taloudellisessa riippumattomuudessa. Joskus tosin kaavoitus vähän vastustaa vakituista asumista kesämökeillä, mutta tuskin sieltä kukaan tulee teitä ajamaan pois talvellakaan :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Monet kunnat ovat alkaneet joustamaan kaavamääräyksissä ja myöntävät lupia jatkuvaan asumiseen myös alueilla, jotka on kaavoitettu vapaa-ajan alueiksi. Mökki sijaitsee vapaa-ajan kaava-alueella, mutta samalla tiellä kahdessa mökissä asutaan ympäri vuoden, joten uskon, että luvan saa helposti.

   Kunnilla ainoa motiivi rajoittaa asumista taitaa olla velvoitteet järjestää koulukyytejä ym. joten syrjäisimmillä seuduilla voi olla vaikeampi saada lupa. Veronmaksajat sinänsä on kunnille tervetulleita.

   Poista
  2. Todella kiinnostava vaihtoehto! Miten tuolla alueella koulunkäynti lapsellesi järjestyy, tarviiko kyytiä ja minkälaista eli onko miten syrjässä/lähellä palveluista?

   Et ole muuten kirjoitellut vähään aikaan, uutta postausta kovasti odotellaan:)!

   Poista
  3. Alue ei ole kovin syrjässä. Kylille pääsee polkupyörällä - oisko matkaa noin 5km. Kylässä on pieni koulu, joten sekin järjestyisi.

   Täytyy taas kirjoitella :)

   Poista
 2. Siis seurasit aktiivisesti alueella myynnissä olevia kohteita, ja kun tuli hyvä kohdalle niin ostit?

  Vapaa-ajan asuntohan voi myös tuottaa lisätuloja, sitä voi esimerkiksi vuokrata esimerkiksi AirBnB:n kautta. Oletko harkinnut sitä vaihtoehtona?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, olen harkinnut sitäkin. Ainoa mikä vähän arveluttaa on se, että miten vuokralaiset kohtelee paikkoja. Joku polttariporukka voi saada aika paljon pahaa aikaan, jos homma lähtee käsistä.

   Hyvää vuokrahommassa olisi se että ison osan kuluista saisi vähennettyä veroista.

   Poista
  2. Airbnb taitaa tarjota ainakin vakuutuksen irtaimistosta miljoonaan euroon asti. En sitten tiedä miten käytännössä toimii.

   Poista
  3. Tsemppiä maalle. Kiinteistön kulut kun pitää aisoissa, niin hyvä tulee. Itse päätin vuokrata.

   Poista
  4. Kuluja kiinteistöstä kieltämättä tulee varsinkin nyt alkuvaiheessa kun teen siitä mieleiseni.

   Poista