lauantai 31. elokuuta 2019

Myin omistusasuntoni!

Kirjoitan tätä kännykällä mökiltä. Bloggerin käytettävyys mobiilissa on surkea, joten pahoittelen sitä, että tämä kirjoitus voi olla muodoltaan vähän kömpelö.

Osakesalkku ja varallisuus -sivulla Anonyymi totesi minun tehneen vähän peliliikkeitä. Niin olen todellakin tehnyt :) Myin nimittäin asuntoni ja laitoin rahat pörssiin. Samalla maksoin vapaa-ajan asunnon lainan pois, joten aivan koko varallisuutta en saanut pörssiin. Nordnetin salkkuni koko on nyt 275k€, josta vajaa puolet on vielä käteisenä. Kuukausisäästöohjelman kautta menee 16 000€/kk Superrahastoihin ja ETF:iin, joten käteinen hupenee vuodessa.

Asumme tällä hetkellä vuokralla. Vuokraan menee 890€/kk, joka ei ole kovin paljon huomioiden, että omassa kokonaan maksetussa asunnossa yhtiövastike oli 350€/kk. Maksan siis noin 550€/kk enemmän. Jos pääoma tuottaa pörssissä edes muutamia prosentteja, jään voitolle.

Sain asunnosta 255 000 euroa. Olin laskelmissani arvioinut asunnon arvoksi 250k€ ja itse maksoin siitä 240k€, joten ihan hyvän hinnan sain. Toki kiinteistövälittäjälle piti maksaa hävyttömät 7 500€.

Muuten sijoitusvarallisuus on ollut laskussa. Nordea, Outokumpu ja Nokian renkaat on olleet laskussa. Citycon sen sijaan porskuttaa hyvin. Olen tankannut varsinkin Nordeaa rutkasti lisää, joten Osakesalkku ja varallisuus -sivu ei ole ihan ajantasalla.

Aika on mennyt vapaa-ajan asunnolla ja täällä on niin mukavaa olla, etten ole ehtinyt blogiinkaan kirjoittelemaan. Ajatuksissa edelleen haave siitä, että tännehän vois vaikka muuttaa asumaan. Myös työrintamalla on isoja muutoksia tapahtumassa. Palaan niihin lähiviikkoina!

ps. Myrskyä luvassa pörsseissä. Pitäkää pää kylmänä ja katsetta vaan tarpeeksi pitkälle tulevaisuuteen.

Avaa ilmainen osaketili Nordnetiin

 • Tilin avaaminen ei maksa mitään.
 • Osakkeiden säilyttäminen ei maksa mitään.
 • Nordnetin pohjoismaisiin indeksirahastoihin sijoittaminen ei maksa mitään.
Lue lisää

13 kommenttia:

 1. Höh!?
  Äskenhän juuri valittelit markkinoiden olevan kuplahinnoissa ja nyt ostat pää märkänä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No, en nyt ihan pää märkänä osta, vaan olen hajauttanut ostot yli vuoden periodille. Saatan myös hidastaa tahtia. Enkä ole valittanut hintoja "äsken" vaan yli vuosi sitten.

   Markkinat ovat kuplahinnoissa, mutta olen hieman pehmentänyt näkemystäni koroista. Alkaa tuntua siltä, etteivät ne ehkä palaudukaan normitasoihin vielä pitkään aikaan kuten olen olettanut. Kun raha on ilmaista, tai sitä annetaan enemmän kuin mitä tarvii maksaa takas, se toki muuttaa suhtautumista arvostustasoihin.

   Btw. Yksi syy, miksi olen vähän kyllästynyt tähän blogihommaan on se, että koko ajan pitää olla perustelemassa täysin tuntemattomille omia päätöksiään. Ikään kuin olisin jotenkin tilivelvelvollinen tuntemattomille. Minulla on melkein 300k€ pelissä ihan omaa rahaa - eikö se riitä osoittamaan, että olen tosissani? Paljonko sinulla on pelissä ja mikä oma näkemyksesi on? Ikinä en ole väittänyt olevani oikeassa, voin olla monesta asiasta väärässä. Muutan myös näkemystäni sitä mukaa kun saan uutta tietoa.

   Poista
  2. Asunnon myynti tässä tilanteessa voi olla ihan fiksua. Itse miettinyt sijoitusasunnon myyntiä ja pääoma pitäisi sitten saada tuottamaan pörssiin. Itse hajauttaisin ehkä vähän pidemmälle aikavälille kuin vuodelle, edellyttäen että ylipäätään mitään ostettavaa löytyy. Passiivisena indeksisijoittaja homma tietysti helpompi.

   Btw, kommentoinnin voi estää anonyymeiltä bloggerin asetuksista.

   Poista
  3. Asuntojen hinnat on kääntyneet laskuun asuinpaikkakunnallani. Uusia on rakennettu paljon ja ylitarjonta on ilmeistä. Toivottavasti ratkaisu osottautuu hyväksi.

   Vuosi on kieltämättä aika lyhyt aika. Täytyy miettiä, josko hidastaisi vauhtia.

   Poista
  4. Pelissä on yli 400k euron osakesalkku, eli ei kannata yrittää näpäytellä että en ymmärtäisi.

   P.S. korkotasolla ei ole mitään merkitystä arvostustasoa määritellessä. Kuplahinnat alkoivat vasta 5v sitten vaikka korkotaso alkoi syöksymään jo 28v sitten.

   Btw. Minä en rupea tunnistautumaan kommentoidessa, koska silloin Google näkee heti mitä kirjoitan.

   Poista
  5. No onhan rahan hinnalla vaikutus arvostuksiin. Monelle 3% tuotto riittää, jos se olisi pankkitilillä -1%. Jos lainasta pitäisi maksaa 4%, ei 3% olisi pörssin riskeillä kovin kiinnostava jne. Lainaa tai ei, korkeat arvostukset on perusteltuja jos muualta ei saa mitään. Kysymys kuuluu kuinka kauan tilanne jatkuu ja siihen vaikuttaa juurikin korot.

   Itse maksoin vähän aikaa jopa 5% korkoa asuntolainasta oisko ollut 2006.

   Tilanne on muuttunut vuodessa myös arvostusten osalta. Esim Nordea nyt 39%, Nokian renkaat 30% ja Outokumpu jopa 48% halvempi.

   Poista
 2. Hei, ja kiitos blogitekstistäsi ja koko blogista. Täällä tulee välillä käytyä korkoa korolle -laskuria rullailemassa ja samalla tulee luettua uusimmat kuulumiset.

  Itsellä se tilanne, että 50k euroa odottelee pörssiin siirtoa ja 75k velaton sijoituskämppä on myös muuttumassa käteiseksi jos/kun sopivasti kurssit laskee tai nykyinen vuokralainen päättää lähteä. Lähes velaton omakotitalokin tulee vaihtumaan lähivuosina vuokra-asuntoon jos/kun muutto töiden perässä tulee eteen.

  Palkkatuloista menee nyt 1000e/kk etf:iin ja aina kun salkku miinuksella kuun vaihteessa niin kk-säästösumman nosto +1000 eurolla. Näin ehkä saan sitä tulevien vuosien pohjaa painotettua aina vain isompien ostojen kautta. Tai jos romahdusta ei vuosikausiin tule, niin en ainakaan jää pörssijunasta kokonaan pois. Olen tässä vuosia odotellut kurssien laskemista ja vasta pikkuhiljaa olen alkanut ymmärtämään osinkojen vaikutuksen indeksirahastoihin ja ajallisen hajautuksen merkityksen sijoitustuottoihin.

  Tsemppiä jatkoon ja malttia sen käteisen kanssa. Sijoittaminen on huomattavasti mukavampaa jos salkku ei ole vuosikausia punaisella. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, hyviä pointteja!

   +1000€ jos laskenut edellisestä erästä kuulostaa aika fiksulta tavalta painottaa. Ja olet oikeassa siinä, että jos/kun nyt sijoittaa isommin ja sattuu huonoon hetkeen (taantuma kolkuttaa ovella) niin punaisia lukuja saa katsella aika pitkään, ennen kuin asia on palkkatuloilla paikattu. Pitkässä juoksussa aika hoitaa, mutta varovaisuus on toki paikallaan.

   Poista
 3. Terve,

  Tuumailin minäkin antaa kommenttini. Ensinnäkin olen pitkään seuraillut blogiasi ja se on yksi syistä, joka sa minut aloittamaan harrastuksen nimeltään sijoittaminen muutama vuosi sitten. Toki hain tietoa muualtakin. Tein perinteisen virheen ja vatvoin 15 vuotta sitä uskallanko aloittaa. Aloitin sitten lähempänä viidenkymmenen ikää, joten tavoitteena on saada aikoinaan eläkkeen päälle jokunen satanen osinkotuottoa ja hieman taloudellista turvaa.

  Tällä lapsiluvulla ja pienipalkkaisella työllä ei uskalla ottaa kovinkaan isoja riskejä ja sijoitusmäärätkin ovat pienet. Ensimmäisenä tavoitteena on noin vuoden päästä 1K kasaan ja jatkaa siitä tasaisella tahdilla. Kovinkaan suuriin summiin tuskin on koskaan varaa. Haluan silti todeta, että tämä on ollut mukavaa puuhaa, vaikka hieman enemmän nappulaliigan puolella ja pienemmillä summilla liikunkin. Oma strategiani ja hajauttaminen perustuu asioihin joita tarvitaan, kuten esimerkiksi näkemys siitä että yhteiskuntamme tulee koko ajan enemmän riippuvaiseksi sähköntuotannosta. Kenenkään muun ratkaisuihin ja taktiikkaan ei kyllä osaamiseni riitä. Mutta seuraan mielenkiinnolla.

  Kiitos kirjoituksistasi ja olisi mukavaa jos kirjoittelisit jatkossakin. Kuten sanottu, vaikka eri sarjassa pelaan on todella motivoivaa ja mielenkiintoista seurata eri ihmisten ratkaisuja.

  Kiitos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi, ja kiitos palautteesta! Kiva kuulla, että kirjoitukseni ovat inspiroineet.

   Summia on turha verrata muihin. Tärkeintähän on löytää omaan elämäntilanteeseen ja asenteeseen sopivin strategia ja kokoluokka. Jokainen meistä on enempi vähempi nappulaliigassa, jos vertaa oikeasti "isoihin poikiin".

   Kirjoittelen kyllä jatkossakin :)

   Poista
  2. Ja korjaan tuon omani 10k:hon. Ja olemme isoista pojista samaa mieltä. Pahoittelen lukuvirhettä kommentissani.

   Poista
 4. Rohkea veto joka voi osoittautua hyväksi tai erittäin hyväksi, aika näyttää. Vaatii uskallusta ottaa kantaa etenkin omilla rahoilla. Monesti vahvimmat näkemykset tulevat kuitenkin henkilöiltä jotka eivät uskalla riskeerata omia eurojaan lainkaan.

  Olemme perheeni kanssa pohtineet paljon tilannetta pk-seudulla ja erittäin houkuttelevana vaihtoehtona pidän asumisoikeusasuntoa. Vantaalla saa halvimmillaan noin 300k€ asunnon noin 760€/kk vuokralla. Helsingissä hinnat ovat täysin absurdeja ja esimerkiksi Kalasatamassa Haso:n Haavi talossa 90m2 asunnon saa halvimmillaan 900€/kk kun vastaavan asunnon myyntihinta on 600-800k€.

  Suomessa tosin vahva usko omistusasumiseen ainoana järkevänä vaihtoehtona on niin vahva että keskustelu asiasta saattaa olla hyvinkin vaikeaa. Kahdenkymmenen vuoden nousukauden jälkeen on mahdotonta hyväksyä mahdollisuuteen asuntojen hintojen laskusta, vaikka isossa osassa maata omakotitalo on ollut varsin tehokas keino hävittää varallisuutta.


  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika näyttää oliko kannattava liike vai ei, kuten sanoit :)

   Harkitsin yhtä asumisoikeusasuntoa, mutta siihen liittyi tuloraja. En tiedä kuinka yleisiä tulorajat on, mutta ainakin se vaihtoehto karsiutui tulojen takia pois.

   Omalla asuinpaikkakunnallani asuntojen hinnat ovat jo kääntyneet laskuun, joskaan ei kovin dramaattiseen vielä.

   Poista