tiistai 4. elokuuta 2020

Nordnet Indeksfond Danmark maksulliseksi


Nordnet

Salkkuni on yksinkertaistunut


Päivitin tänään blogini Osakesalkku ja varallisuus -sivun. Kuten sivulta näkyy, osakesalkkuni on yksinkertaistunut huomattavasti - ETF:t, suorat osakesijoitukset ja jopa yksi indeksirahasto on pudonnut salkustani pois. Jäljellä on vain kolmea indeksirahastoa (entiset superrahastot) sekä listaamaton Cityvarasto.

Sijoitusasteeni ei sen sijaan ole laskenut. Käteistä on toki vielä 120 tonnia, mutta se hupenee nyt vaudilla kun laitan omaisuuden tuottamaan. Tarkoitus on saada syksyn aikana paitsi kaikki käteinen, myös 50 tonnin vipu käyttöön. Vaikka koronakuopasta on noustu hämmästyttävän nopeasti ja riski isommastakin korjausliikkeestä on melko korkea, keskuspankit kylvää nyt rahaa siihen malliin markkinaan, että parempi tässä hulluudessa on olla mukana. Vai onko? Noh, katsotaan miten tässä käy.

Myin Nordnet Indeksfond Danmarkit kokonaan


Nordnetilta tuli heinäkuun viimeisenä päivänä tiedoite, jossa kerrottiin, että Nordnet Indeksfond Danmark (entinen Superrahasto Tanska) muuttuu 1.10.2020 alkaen maksulliseksi. Tähän asti, kuten muutkin Nordnetin pohjoismaiset rahastot, se on ollut täysin ilmainen. Toisin sanoen mitään hallinnointipalkkioita ei peritä, osto- ja myyntitoimeksiannot eivät maksa mitään, eikä rahasto peri kuluja edes kaupankäynnistä kun se ostaa ja myy osakkeita indeksin painon mukaan. Täysin kuluttomat rahastot ovat aivan ennekuulumattoman hyviä, enkä tiedä markkinoilla olevan mitään vastaavaa. No, nyt se ilo on Tanskan osalta lopussa.

Indeksfond Danmark perii jatkossa 0,20% hallinnointipalkkion. Rehellisesti sanottuna tämä on todella pieni kulu, koska kyseessä on fyysinen rahasto, joka todella ostaa indeksin mukaiset osakkeet. Toisin kuin moni muu pienikuluinen rahasto, jotka sijoittaa johdannaisiin, joihin liittyy vastapuoliriskiä.

Kaikesta huolimatta, päätin luopua tanskalaisesta rahastosta kokonaan. Harkitsin tätä jo aiemmin, koska Tanskan ja Suomen veroviranomaisista johtuen, rahasto joutuu jatkossa maksamaan veroa osingoista. Tällä on jo huomattavasti suurempi vaikutus tuottoon. Toki hallinnoinitpalkkiokin harmitti, kun rahastoa on nimenomaan markkinoitu ilmaisena, joten oli tässä vähän periaatepäätöstäkin mukana.

Entäs Suomen, Ruotsin ja Norjan indeksirahastot?


Nordnetin mukaan vastaavia muutoksia ei ole suunnitteilla Suomen, Ruotsin tai Norjan rahastoihin. Vaikuttaa siltä että kyseessä on Tanskan maayhtiön alueellinen päätös, koska samaan aikaan tanskalaisilta evätään mahdollisuus sijoittaa ilmaisiin pohjoismaisiin rahastoihin. Toivon todella, että muut rahastot pysyvät ilmaisina, sillä vaikka 0,20% palkkio on pieni, ilmaisina mainostettujen rahastojen tulisi sellaisina myös pysyä.

Terveisiä vaan Nordnetille, että ainakin yksi private banking asiakas äänestää jaloillaan, jos tällaisia muutoksia tulee lisää. Todennäköisesti aika moni muukin vaihtaisi pankkia ja koko markkinointikampanja kääntyisi itseään vastaan.


Avaa ilmainen osaketili Nordnetiin

 • Tilin avaaminen ei maksa mitään.
 • Osakkeiden säilyttäminen ei maksa mitään.
 • Nordnetin pohjoismaisiin indeksirahastoihin sijoittaminen ei maksa mitään.
Lue lisää

8 kommenttia:

 1. Tässäkin blogissa on tullut hehkutettua indeksisijoittamisen autuutta, mutta näin vaan ne riskit siinä toteutuivat. Kulut nousee ja verovelka napsahti.

  Minun osakesalkussa kulut edelleen nolla euroa ja veroista ei edelläänkään tarvi murehtia joten korkoa korolle laukkaa.

  Eli, suorat osakesijoitukset on parempi kuin ETF-sijoittaminen. Se, joka ei tätä ymmärrä ei ole tarpeeksi kokenut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Indeksisijoittamisen hyödyt aika kiistattomat 0,20% kulusta huolimatta ja keskivertosijoittaja häviää indeksille. Tästä on paljon ihan tutkimustietoakin. Suorissa osakesijoituksissa kulut ei todellakaan ole 0 euroa vaan kaupankäyntikukut (joita ei indeksirahastoissa ole) on tosi merkittäviä. Tavalliselke kuukausisäästäjälle kaupankäyntikukut on kohtuuttomia.

   Poista
  2. Huomaa, että et ole tarpeeksi kokenut.
   ETF-tuotteissa hallinnointipalkkio ei ole ainoa kulu, vaan myös niissä on pakko maksaa osinkojen lähdeveroja. Eli todellinen drag on about 0.3-0.4% p.a. Normiosakkeissa 2% osingoilla menee veroja about 0.5 p.a.

   Moni ei tunnu ymmärtävän myöskään miksi esim. Nordnet antaa ETF:lle huonon vakuusarvon lainoituksessa. No sen takia, koska päivän päätteeksi ETF on vain yksi arvopaperi, jolle voi käydä mitä tahansa.

   Kaikki hehkuttavat sen verotehokkuutta, mutta NN Super Tanska on varoittava esimerkki, että verovelka voi napsahtaa missä vaiheessa tahansa.

   Minun osakesalkun tuotto perustuu vain muutamaan multibaggeriin, kuten myös koko markkinan ja ETF:ien. Verovelka pamahtaa osakesalkussani kunnolla vasta siinä vaiheessa kun myyn nämä multibaggerit.

   Poista
  3. En puhunut ETF:stä vaan indeksirahastoista, jotka eivät joudu maksamaan veroa osingoista. ETF:iä ja indeksirahastoja ei pidä sekoittaa toisiinsa. Nordnetin indeksirahastoilla myös vakuusarvo on varsin korkea.

   Poista
  4. Hoh hoijakkaa,
   Kuule jos saat osinkoja ulkomailta, niin lähdeverot joutuu sekä kasvu että tuotto ETF että indeksirahasto maksamaan hiukan maasta riippuen.
   Sinä et niitä suoraan maksa vaan tuotto on vain pienempi kun osingot kilahtavat tuotteen tilille.

   Suosittelen selvittelemään hiukan asioita. Jokainen valtio haluaa veronsa maksettavaksi.

   Poista
  5. Olen selvitellyt nää asiat jo aikoja sitten. Nordnet Suomi ja Ruotsi eivät maksa veroa osingosta. Aikaisemmin myöskään Norja ja Tanska eivät maksaneet. Kun Tanska ja Norja meni verolliseksi kirjoitin asiasta blogiini jo vuosia sitten:

   https://www.rikaserakko.com/2018/12/superrahastot-norja-perii-osinkoveroa.html?m=1

   https://www.rikaserakko.com/2018/01/superrahastot-tanska-perii-osinkoveroa.html?m=1

   Poista
 2. Omista Nordnetin indeksirahastoista (Ruotsi, Tanska, Norja) parhaan tuoton muutaman vuoden kk-säästöille on antanut Tanska. Selitän tätä itselleni Tanskalaisten yhtiöiden suht koht kitsaalla osinkopolitiikalla ja indeksin painottumista kasvualojen yhtiöihin, esim lääke ja tuulivoima. Norja taas painottuu öljyyn, televiestintä, finanssi, vähittäiskauppa, ei mitään suuria kasvualueita, hyvä kun omillaan on. Ruotsin indeksin koostuus on varmaan monipuolisin näistä, tuottanut on mutta jää Tanskasta selvästi. Suomi olisi myös tuottanut hyvin, harmi ettei mahtunut kk-säästöihin. Toisaalta, omat suorat osakesijoitukset on ylipainossa Suomi osakkeisiin että kun joku piti jättää pois niin oli Suomi rahasto.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, Tanska on raketoinut hurjasti viimeaikoina ja vähän harmittaa ettei sitä enää ole salkussa :)

   Poista