tiistai 10. joulukuuta 2019

Nordnetin osakesäästötili

Taustaa


Nordnetin osakesäästötili
Olen kirjoitellut osakesäästötilistä muutamaan otteeseen ja huomannut, että jostain syystä aihe tuntuu herättävän osassa sijoittajia tunteita. Se, että sijoittamiseen kannustetaan verovapaalla osaketilillä on kuitenkin aivan loistava asia. Jokainen voi itse arvioida, soveltuuko osakesäästötili omaan tilanteeseen. Osalla sijoittajista perinteinen arvo-osuustili voi toki olla sopivampi vaihtoehto, mutta mitä enemmän vaihtoehtoja tarjolla, sitä parempi tilanne on piensijoittajille.

Nordnet julkaisi osakesäästötilin


Käyttämäni Nordnet pankki on julkaissut oman osakesäästötilinsä. Voit lukea siitä tarkemmin täältä.

Tässä Jukka Oksaharjun ajatuksia siitä, missä tilanteissa osakesäästötili on hänen mielestään kannattava.


Tässä toinen huomattavasti pidempi video, jossa Suvi Tuppurainen esittelee osakesäästötiliä Turun talouspäivillä syyskuussa (2019).


Aionko itse ottaa sitä käyttöön?


Minulla on kaksi syytä, joiden takia en ole varma, otanko osakesäästötiliä käyttöön. Ensimmäinen on se, että sijoitusstrategiani perustuu pitkälti indeksirahastojen ja ETF:ien käyttöön, eivätkä ne hyödy osakesäästötilistä. Toinen asia on 50 000€ raja. Kun sijoitusvarallisuutta on melkein 300 000€ olisi mukava hallita sitä yhdessä paikassa. Kahden erillisen tilin käyttäminen tuntuu hankalalta.

Yksi vaihtoehto on laittaa suorat osakesijoitukset erilliseen 50k€ salkkuun ja jättää nykyinen indeksisalkuksi. Jos päädyn jossain vaiheessa tekemään toimenpiteitä nykyisten suorien osakesijoitusteni kanssa, se voisi olla hyvä hetki siirtää suorat osakesijoitukset osakesäästötiliin.

Avaa ilmainen osaketili Nordnetiin

 • Tilin avaaminen ei maksa mitään.
 • Osakkeiden säilyttäminen ei maksa mitään.
 • Nordnetin pohjoismaisiin indeksirahastoihin sijoittaminen ei maksa mitään.
Lue lisää

2 kommenttia:

 1. Heh heh!
  Olipas niin paksua propagandaa Jukalta, että rupesi ihan korvia punoittamaan.

  Pörssisäätiön Lounasmeri totesi todella ytimekkäästi milloin OST on hyvä valinta; jos sijoitat yli 10v ajan suomalaisiin osakkeisiin, joissa osinkotuotto on yli 5%. Muissa tapauksissa AO-tili jyrää OST:n. Jokainen joka ei usko tätä väittämää voi todeta tämän Excelissä.

  VastaaPoista
 2. Verotuksellisesti edullisinta on ehkä ottaa osakesäätötili nykyisten sijoitusten rinnalle ja tehdä uusia sijoituksia siihen, mutta ei kuitenkaan niin, että myisi vanhoja osakkeita tai sijoituksia tämän osakesäästötilin takia.

  Jos se, että esim. Nordnetissa on osakkeita kahdessa salkussa tuntuu häiritsevältä, niin sitten voi olla, että tätä häiriötä pitää sietää vuosikaudet, kun olemassa olevia osakkeita nyt vain on vähän tyhmää myydä ilman kunnollista syytä. Se monimutkaisuuden aiheuttama haitta pitää vain arvioida.

  Mutta jos joku aikoo hankkia osakeita, joista saa merkittävästi osinkoja, joita ei tarvita muuhun kuin sijoittamiseen, kannattaisi ne ostokset tehdä osakesäästötilille verotuksellisesti ajatellen. Toinen aihe osakesäästötilin käytölle on, jos tietty osake on sijoituksena sillä tavoin spekulatiivinen, että se on tarkoitus myydä piankin hintojen kohottua, tai on olemassa riski (tai toive?), että firma ostetaan ulos pörssistä isolla preemiolla. Osakesäästötilillä tämän kyseisen myyntivoiton verotukset jäävät hamaan tulevaisuuteen, ehkä jopa seuraavan sukupolven perintöverotusvaiheeseen.

  Jokavuotista veroilmoituksen tekoa tuo osakesäätötili ainakin helpottaa juuri noiden pakollisten tai vapaaehtoisten osakemyyntien kohdalla, sillä niitä ei tarvitse siltä tililtä mitenkään varsinasesti ilmoitella. Itse ehkä yritän siis keskittää ainakin ne potentiaalisimmat myydyksi tulevat osakkeet osakesäästötilille.

  VastaaPoista