perjantai 5. helmikuuta 2021

Taloudellinen riippumattomuus pääoma

Taustaa

Kun aloitin sijoittamisen vuonna 2014, lueskelin paljon blogeja ja bloggaajien ajatuksia taloudellisesta riippumattomuudesta. Silloin oli aika yleisenä ajatus, että noin 200 tuhatta euroa riittää. Laskelmissa ei oltu kuitenkaan huomioitu inflaatioita, eikä aina verojakaan. Kaiken lisäksi laskelmat oli tehty "käärinliinoissa ei ole taskuja" -periaatteella, eli tavoitteena oli kuluttaa pääoma loppuun ennen viikatemiehen suorittamaa sadonkorjuuta. Näiden ylioptimististen laskelmien taustalla on varmasti ollut vilpitön ajatus siitä, että se riittäisi. Kun lähtee nollatilanteesta, tai pahimmillaan velkakierteen katkaisemisesta, 200 tonnia voi tuntua valtavalta summalta ja puoli miljoonaa, tai miljoona täysin tavoittamattomalta.

Kun seuraan sijoitusfoorumien ja sijoitusblogien kirjoituksia tänä päivänä, huomaan että kansankapitalistit ovat vaurastuneet. Pitkäjänteinen sijoittaminen ja korkoa korolle efekti, on tehnyt suomalaisista piensijoittajista varsin varakkaita, vieläpä melko lyhyessä ajassa. Isolla osalla sijoitusbloggaajista alkaa omaisuus olemaan puolen miljoonan paikkeilla ja sijoitusfoorumit ovat täynnä miljonäärejä. Itsekin olen hyvin todennäköisesti miljonääri reilusti ennen eläkeikää. Aivan upeaa nähdä kuinka asiat, joista olen blogissani kirjoitellut jo kohta seitsemän vuotta, konkretisoituvat.

Samaan aikaan, kun sijoittajien varallisuus on kasvanut, myös näkemys siitä, kuinka paljon taloudelliseen riippumattomuuteen tarvitaan pääomaa, on selvästi muuttunut.

Paljonko pääomaa tarvitaan?

Laskeskelin muutama vuosi takaperin, kuinka suuri omaisuus taloudelliseen riippumattomuuteen tarvitaan ja päätelmäni silloin oli, että puoli miljoonaa riittää useimmille. Noh, nyt minulla on mennyt puoli milliä rikki, mutta riittääkö se?

Englanninkielisissä FIRE -blogeissa konsensus tuntuu olevan, että 4% pääomasta voi käyttää vuosittain. Toisin sanoen, tarvitsen 25 kertaa vuosikulutukseni verran sijoitusvarallisuutta. Tällä tavalla pääoma säilyy ja kasvaa, eli se on suojattu vähintäänkin inflaatiolta, eikä pääoma pääse koskaan loppumaan. Luku 25 ei ole tuulesta temmattu, vaan se perustuu pörssien historiaa vasten tehtyihin kattaviin tutkimuksiin, joten sitä voidaan pitää varsin luotettavana.

Jos kulutan 2 000€ kuukaudessa nettona, tarvitsen vuodessa 24 000€. Bruttona tarvitsisin siis noin 31 000€. Tähän tarvittaisiin 775 000 euron sijoitusvarallisuus. Nykyisestä varallisuudesta minulla on pörssissä 400 000, joten siitä voisin nostaa vain 16 000€ vuodessa, eli 10 600 nettona, eli vain rapiat 800 euroa kuukaudessa. Eihän se riitä.

Jos jättäytyisin työttömäksi, pärjäisin ansiosidonnaisella päivärahalla ilman, että minun tarvitsisi koskea pääomaan. Jos olisin tämän vuoden loppuun töissä, sitten kaksi vuotta ansiosidonnaisella ja omaisuus kasvaisi 8% vuodessa ja lisäksi tämän vuoden aikana 30 000€ lisäsijoitus, minulla olisi kolmen vuoden kuluttua, kun ansiosinonnainen loppuisi, noin 540 000€. Neljän prosentin säännöllä tästä voisi nostaa nettona 1 260€ kuukaudessa. Yhdessä peruspäivärahan kanssa se riittäisi.

Täytyy todeta, että taloudellisuus on turvattu varsin hyvin työttömyyden varalle, mutta taloudelliseen riippumattomuuten on vielä matkaa.

Lopuksi

Laskelmissa laskin pääoman veroprosentiksi 30, mutta 30 000€ euron ylittävältä osalta se on 34%. Toisaalta jos nostan indeksirahastosta rahaa kulutukseen, nostettu summa ei kokonaisuudessaan ole myyntivoittoa, joten todellisuudessa verotus olisi hieman alhaisempi.

Paljonko sinä tarvitset sijoitusvarallisuutta taloudelliseen riippumattomuuteen?


Avaa ilmainen osaketili Nordnetiin

 • Tilin avaaminen ei maksa mitään.
 • Osakkeiden säilyttäminen ei maksa mitään.
 • Nordnetin pohjoismaisiin indeksirahastoihin sijoittaminen ei maksa mitään.
Lue lisää

18 kommenttia:

 1. Ansiokasta laskentaa. Olen itse 53-vuotias ja irtisanoutunut virastani sillä tapaa, että viimeinen työpäivä on elokuun viimeinen. Ansiosidonnaisten jälkeen en mene enää luukulle tai palkkatöihin. Sijoituspääomaa on vain noin 380 tuhatta ja eläkekertymää noin 1300 euroa. Hulluutta tai ei, mutta irtisanouduin. Nostan jatkossa vain porkkanoita ja katiskoita ja luotan siihen, että elämä kantaa ja elän maakuopassani noin 1300 euron nettotuloillani (viimeisen päälle minimi tuotto-odotus) hautaan asti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa, juuri tällaisia käytännön kokemuksia ja ajatuksia on kiva kuulla. Minulla on perhettä (työtön eukko ja kouluikäinen tytär) minkä takia kassavirtaa tarvii vähän enemmän. Jos olisin yksin, muuttaisin mökille ja tulisin naurettavan pienellä toimeen.

   Poista
 2. Jossain Intiassa elää pienemmällä.

  VastaaPoista
 3. Saako ison osinkosalkun kanssa mitään rahaa kelalta työttömänä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saa. Pääomatulot ei vaikuta ansiosidonnaiseen lainkaan ja peruspäivärahankin rinnalka voi nostaa aika paljon osinkoja (en muista summaa).

   Poista
 4. Kieltämättä on ollut mukava huomata sama kehitys bloggaajien tavoitteissa. Luultavasti kysy on luonnollisesta kehityskaaresta kun varallisuutta on alkanut kertymään suurempia summia. Harva on valmis pihistelemään sillä 1000€/kk budjetilla, etenkin jos tulot on helposti kasvatettavissa moninkertaiseksi. Perheen perustaminen ja puolison huomioiminen nostaa vaatimustasoa entisestään.

  Oma vähimmäistavoite on 2M€ mutta varsinainen päämäärä 4M€ sijoitusvarallisuutta bruttona, nettovarallisuuden ollessa toki selkeästi pienempi. Laskelmat perustuvat siis suureen velkavipuun koska nelikymppisenä ymmärrän elämän realiteetit hyvin eikä minulla ole enää riittävästi aikaa ponnistella palkkatuloja säästellen ja elintasosta tinkien, se aika meni jo.

  Oma tavoitteeni on saada lopputili seuraavan viiden vuoden kuluessa. Suunnitelmani on työskennellä irtisanomisaika (6kk) toisen työnantajan leivissä määräaikaisella työsopimuksella ja näin kohottaa ansiosidonnainen päiväraha reilun 3k€/kk suuruiseksi. Tätä seuraisi vuoden mittainen sairaspäiväraha, jonka jälkeen pääsisin ansiosidonnaiselle. Näillä toimilla saan kohotettua lakisääteisen eläkekertymän reiluun 2k€/kk. Mikäli tulo- tai menotasossa tapahtuu merkittäviä muutoksia tulevaisuudessa niin ansiosidonnaisen voi lunastaa itselleen puolenvuoden työskentelyllä, mikäli poliitikot eivät muuta oleellisesti nykyistä mallia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho, 4M on kyllä huima tavoite! Itse olen aika varma että 1M olisi minulle jo vähintäänkin riittävä. Vaimo ja lapset tosiaan vaikuttaa oleellisesti tarvittavaan pääomaan. Ihannetilanteessa pääoma toki saisi jatkaa kasvuaan töiden lopettamisen kälkeenkin.

   Poista
 5. Itse olen laskeskellut arvioihin, että 3 prosenttia voisi nostaa vuosittain. Tämä siis arvioitu nettona. Vielä en ole tarkentanut tuota, koska matkaa vielä on kuitenkin jäljellä. Miljoonaa pidän karkeana tavoitteena.

  Yksi oleellinen asia myös on, että millaisessa pörssien tilanteessa tuo on saavutettu. Jos pörssit ovat olleet kuumana muutaman vuoden ja varallisuus on 1.1miljoonaa, niin tämän voi ajatella olevan huonompi tilanne kuin että olisi 0.9 miljoonaa, mutta kasvu on ollut tasaista historian kannalta.
  Tavoitesumman lisäksi olisi siis hyvä pohtia, kun tavoitesumma on tavoitettu, että kuinka (historiallisesti) vakaalla pörssitilanteella se on tullut tai on sillä hetkellä.

  Lisäksi, yksi asia mistä ei ole blogeissa mielestäni puhuttu, on riskit. Esim avioero, lasten/läheisten yllättävä auttaminen rahallisesti, oma sairastuminen, pörssiromahdus tai joku muu omalle kohdalle potentiaalinen riski. Mielestäni äärettömän oleellisia asioita tällaisissa laskelmissa.

  -JV

  VastaaPoista
  Vastaukset

  1. 3% on aika varovainen nostotavoite, mutta toisaalta riskitön.

   Pörssien tilanne on hyvä pointti! Jos kurssit olisi just romahtanut ja sijoitusvarallisuus 500k, tilanne on ihan eri kuin 500k nyt kun kaikki on ATH.

   25 kertaa menot -sääntö huomioi pörssiromahdukset ja inflaation, mutta ei muita riskejä, jotka voi tosiaan romuttaa suunnitelmat.

   Poista
 6. Taisi olla niin, että yli 55v. ei pääomatulo vähennä peruspäivärahaa.

  VastaaPoista
 7. Kiitos kiinnostavasta blogista. Arvostan kovasti tapaasi kirjoittaa pohdittua ja tietoon pohjautuvaa tekstiä.
  Itse haaveilen taloudellisesta riippumattomuudesta ikää tosin on jo 50v. Säästän palkasta osakkeisiin joka kuukausi noin 2000-2500€. Nyt salkku on noin 120k€ ja nettovarallisuutta kaikkiaan noin 420k€. Iso osa omaisuudesta on kiinni metsässä, joka tuottaa vähän niukasti, mutta sitä ei oikein halua myydäkään, perintömaata kun on.Tavoitteena tasainen osinkotuotto ja 500k€ salkku tämän vuosikymmenen loppuun mennessä. Saa nähdä onnistuuko. Koska laskennallinen eläkeikä minulle taitaa olla lähellä 68 vuotta, yritän kerätä sellaisen salkun, että voisin irtautua työelämästä jo ennen sitä. Voipi olla, että nälkä kasvaa matkan varrella, jos tuohon 500k€ pääsee niin sitten asetan uusia tavoitteita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos palautteesta - tuli hyvä mieli :)

   Kuukausisäästäminen ja varallisuus melko samoilla tasoilla kuin minullakin. Tosin minulla on suurin osa varallisuudesta pörssissä. Ikää minulla 40v .

   Poista
 8. Hyviä ajatuksia. Itsekin aloitin aikanaan 2009 pohtimalla että 200k riittäisi, mutta onneksi jo 2010 olin päätynyt miljoonaan ;)

  https://laiskasijoittaja.blogspot.com/2010/01/kuinka-suuri-sijoitusomaisuus-tarvitaan.html

  Miljoona on tähtäimessä vieläkin. Nyt olen puolessavälissä eli n. 500k -sijoitussalkulla mennään. Oma perstuntuma on, että olen käytännössä jo nyt taloudellisesti riippumaton, koska asunto on velaton (eli netto-omaisuus kai lähestyy n. 700k) ja asumiskulut pienet. Säästäminen ja sijoittaminen silti jatkuu, koska työelämästä pois jättäytyminen ei vielä kiinnosta...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puolen miljoonan omaisuus 10 vuodessa tuntuu olevan tahti, mihin monet bloggaajat ovat päässeet. Toivottavasti se jälkimmäinen miljoonan puolikas tulee kuin itsestään itse kullekin :)

   Velaton asunto auttaa paljon 👍

   Poista
 9. Uskomattomia summia olette saaneet haalittua kasaan pienessä ajassa. Itsellä on elämiseenkin tullut sen verran poltettua, että ei ihan 500k vielä salkussa näy. Toki sijoitusasunnosta myymällä tietty kivat voitot saisi ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanonta ensimmäiset 100k on vaikein, pitää hyvin paikkansa. Sen jälkeen homma alkaa rullaamaan kuin itsestään. Nyt vaan toivotaan että pörssien nousuputki jatkuu :)

   Poista