Maailman velka on ennätykselliset 296 biljoonaa dollaria

 

IIF: Maailman velka nousee ennätykselliseen 296 biljoonaan dollariin vuoden 2021 toisella neljänneksellä

Kansainvälisen rahoituslaitoksen (Institute of International Finance, IIF) raportin mukaan globaalin velan määrä saavutti kaikkien aikojen ennätyksensä eli 296 biljoonaa dollaria vuoden 2021 toisella neljänneksellä.

“Maailmanlaajuinen velka kasvoi 4,8 biljoonalla dollarilla vuoden 2021 toisella neljänneksellä saavuttaen ennätyskorkean 296 biljoonan dollarin tason”, järjestö kirjoittaa.

Samaan aikaan järjestö huomauttaa, että velka suhteessa BKT:hen laski merkittävästi toisella neljänneksellä. Bloombergin mukaan, joka siteeraa koko IIF:n raporttia, kokonaisvelkataakka oli toisella neljänneksellä noin 353 prosenttia suhteessa BKT:hen, mikä on 9 prosenttia vähemmän kuin vuoden 2021 kolmen ensimmäisen kuukauden huippu. Tule pelaamaan korttipeli seiska.

On huomattava, että tämän vuoden ensimmäisten kuuden kuukauden aikana kotitalouksien osuus maailmanlaajuisesta velasta oli 1,5 biljoonaa. Viraston mukaan IIF katsoo tämän johtuvan tilanteesta Yhdysvalloissa, Kiinassa ja Brasiliassa, joissa menot ovat kasvaneet erityisesti kiinteistömarkkinoilla. Julkinen velka kasvoi samana aikana 1,3 biljoonaa dollaria ja yritysten velka 1,2 biljoonaa dollaria.

“Elpyminen (taloudessa – toim.) ei vieläkään riitä useimmissa tapauksissa saattamaan velkatasoa pandemiaa edeltävälle tasolle”, Bloomberg siteeraa IIF:n kestävyystutkimuksen johtajaa Emre Tiftikiä.

Jos rahoitussektoria ei oteta huomioon, järjestön raportista käy ilmi, että vain Meksikon, Argentiinan, Tanskan, Irlannin ja Libanonin velkaantumisaste suhteessa BKT:hen on alhaisempi kuin ennen pandemian puhkeamista koronavirukseen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *