Säästäminen on iso sijoitus tulevaisuuteen

Onko rahan säästäminen sinulle haastavaa? Mietitkö millä tavoilla rahaa olisi järkevintä säästää? Tässä informatiivisessa artikkelissa jaamme parhaimmat säästövinkit pahan päivän varalle. Kerromme sinulle muun muassa miten rahan säästäminen pienistä tuloista käytännössä onnistuu.

Miten aloittaa säästäminen – säästä rahaa oikealla asenteella

 

Rahan säästäminen on toisille ihmisille todella helppoa ja toisille erittäin vaikeaa. Monet ihmiset ajattelevat tämän helppouden tai vaikeuden riippuvan ennen kaikkea ihmisen tuloista. Ne ihmiset, jotka tienaavat paljon voivat myös säästää paljon rahaa, eikö niin? Asia harvoin menee tällä tavalla. Tämä johtuu siitä, että yleensä, kun ihmisen tulot nousevat niin myös hänen elintasonsa nousee. Ihmiselle voi siis jäädä saman verran rahaa säästettäväksi, vaikka hän tienaisikin enemmän rahaa. Rahan säästämisen helppous tai vaikeus ei näin aina riipu henkilön tuloista. Siihen kuinka paljon ihminen kykenee säästämään vaikuttaa nimittäin eniten hänen asenteensa.

Onnistuaksesi säästämisessä sinun ei tarvitse kuitenkaan luopa kaikesta kivasta. Rahaa pystyy nimittäin säästämään helposti tekemättä suurempia uhrauksia. Säästämisessä on kyse siitä, että ihminen pyrkii saamaan enemmän käyttämällä vähemmän rahaa. Totta kai se monesti edellyttää joistakin asioista luopumista ja töiden tekemistä. Moni ihminen on kuitenkin valmis tekemään uhrauksia saavuttaakseen vakaamman taloudellisen tilanteen.

Kuinka säästä rahaa – säästövinkkejä aloittavalle säästäjälle

 

Joka päivä tehdyt tai säännöllisesti tehdyt ostokset eivät yleensä yksittäisinä tunnu kovin kalliilta. Mutta jos ostat esimerkiksi joka päivä kahvin kahvilasta ja lounaan lounasravintolasta, vuositasolla kulusi nousevat merkittäviksi. Tarkastellaan esimerkkinä kahvikupillista.

Jos ostat joka päivä kahvikupillisen työpaikkasi kahviosta euron hintaan ja teet töitä 20 päivää kuukaudessa, vuodessa käytät rahaa kahviin 10 20 1 €/päivä = 200e. Tämä vastaa euromääräisesti esimerkiksi vuoden salijäsenyyttä. Kumpaan vaihtoehtoon käyttäisit mieluummin rahasi?

Sinun ei kuitenkaan välttämättä tarvitse luopua kahvista kokonaan säästääksesi rahaa siitä. Voit sen sijaan keittää kahvit esimerkiksi kotona ja ottaa ne mukaan töihisi termarissa. Voit myös välillä kokeilla onneasi netistä löytyvissä peleissä, voitkin helposti katsastaa täältä kaikki uutuudet nettipelien saralla ja mahdollisesti niiden avulla hieman kasvattaa kuukausittaista budjettiasi. Ajattelemalla luovasti voit helposti säästää rahaa sekä pienistä että suurista menoistasi arkielämässäsi.

Säästövinkit arkeen

 

Rahan säästäminen kannattaa kuitenkin aloittaa ensiksi selvittämällä mihin rahasi kuluvat jollain tietyllä aikavälillä. Tätä varten kannattaa pitää kaikkien ostoksiesi kuitit tallessa ja laskea sekä kirjata kaikki kulusi ylös. Näin kannattaa toimia, vaikka se vaatiikin hieman vaivannäköä, koska saat tehtyä säästämisestä huomattavasti helpompaa itsellesi toimimalla näin.

Tarkastelemalla kuittejasi voit helposti selvittää mihin rahasi ovat menneet. Saatat huomata esimerkiksi, että olet käyttänyt karkkiostoksiisi turhan paljon rahaa tai, että olet käyttänyt rahaa tarpeettoman kalliisiin merkkivaatteisiin. Kuiteistasi voit helposti nähdä kaikki ne ostokset, joihin olet käyttänyt tarpeettoman paljon rahaa.

Sitten kun olet selvittänyt mihin rahasi ovat kuluneet, kannattaa laatia itselleen budjetti. Budjetin tekeminen tekee suunnitelmassasi pysymisestä helpompaa kuin päivittäisten valintojen tekeminen pelkkien tunteiden perusteella. Budjettiin kannattaa eritellä minkä verran olet valmis käyttämään rahaa kuukausittain esimerkiksi ruokaan, harrastuksiin, vaatteisiin ja viihteeseen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *