Yrityslaina voi olla keino sijoittaa – Miten ja miksi?

Yritykset hyvin harvoin pystyvät kasvamaan omavaraisesti yksin siten, että se olisi tehokasta. Näinpä ollen ne tarvitsevat itselleen rahoitusta, joka voi olla peräisin joltakin lainantarjoajalta, kuten pankilta. Näitäkään lainoja yrityksen ei kannata mennä suin päin ottamaan vastaan, vaan esimerkiksi Creddo auttaa yrityksiä rahoituksen kilpailutuksessa, jotta yritys saa itselleen parhaimman mahdollisen lainan.

Rahoitusta ei tarvitse tosin enää välttämättä hakea perinteisiltä toimijoilta, sillä viime vuosina myös sijoittajat ovat innostuneet yrityslainoista. Tämä on yritysten kannalta vain ja ainoastaan hyvä uutinen. Itse osakesijoittajalle yrityslainat pystyvät tarjoamaan salkkuun tasaista kassavirtaa, paljon parempaa tuottoa kuin korkorahastot sekä hyvää hajautusta.

Kun mietitään perinteisiä omaisuusluokkia, niin niiden tuotto-odotukset eivät anna aihetta ilotulituksille. Jos taas nostetaan esille esimerkiksi listaamattomat yritykset, niin niiden lainojen tuotto-odotteet ovatkin jo listattuun markkinaan verrattuna paljon korkeammalla. Kun omaan salkkuun pistääkin muutamia vaihtoehtoisia sijoituksia, niin tuotto-odotuksen kuin hajautuksenkin tilannetta parantaa.

Yrityslainat – Hyvät ja huonot puolet

Suoriin yrityslainoihin liittyy melko korkea tuotto-odotus, joka on noin 7-13 %. Tämä johtuu siitä, että korkomarkkinalla tuotto on melkeinpä nollassa ja samaan aikaan osakkeisiin liittyvät tuotto-odotukset ovat sakanneet arvostustasojen kasvaessa.

Sijoittaja voi saada itselleen kuukausittaista, tasaista kassavirtaa nimenomaan suorista yrityslainoista. Tällöin tuotto realisoituu sijoittajalle itselleen jatkuvalla syötöllä. Perinteisiin omaisuusluokkiin verrattuna suorista yksityislainoista voi saada myös joitakin hajautushyötyjä.

Huonojakin puolia tosin löytyy. Yksi miinus on useimmiten yrityslainojen epälikvidisyys. Se ei kuitenkaan muodostu ongelmaksi, mikäli sijoittajalla ei tarvitse olla muuttamassa sijoitustaan oikeaksi rahaksi yhtäkkiä kesken laina-ajan. Toki, myös yrityskohtaista riskiä löytyy, mutta tätäkin riskiä saadaan laskettua sillä aina niin kuuluisalla hajautuksella.

Alla vielä plussat ja miinukset lyhyesti.

Yrityslaina – Plussat

  • Tasaista kassavirtaa
  • Noin 7-13 % korkotuotto
  • Hajautushyödyt

Yrityslaina – Miinukset

  • Suuri yrityskohtainen riski
  • Epälikvidisyys eli haastavaa muuttaa sijoitus rahaksi

Kenen kannattaa harkita yrityslainoihin sijoittamista?

Yrityslainoihin ei välttämättä kannata jokaisen olla sijoittamassa. Ne sopivat hyvin sellaisille sijoittajille, joilla on kiinnostusta sijoittaa pk-yritysten lainoihin. Miksi?

  • Riski on matalampi verrattuna osakesijoituksiin
  • Pörssiyritysten jvk-lainoihin verrattuna tuotto-odotus on suurempi
  • Jvk-lainoissa laina-aika on pidempi, vaikkakin niiden korko sekä riski ovat pk-yrityksiin verrattuna pienempi

Suoriin lainoihin sijoitusten tekeminen voi olla paljon mukavampaa ja jännittävämpää kuin perinteisiin ja tylsiin korkorahastoihin. Yritykseen voi perehtyä kaikessa rauhassa ja sille voi sitten antaa sellaisen lainan, jota se oikeasti tarvisi. Silloin, kun hakijana on yritys, laina voi olla satojatuhansia euroja. Siksi kannattaakin tehdä taustatyö tarkkaan, jotta noin suuri raha ei ole menossa hukkaan.

Sijoittaja voi tosin saada itselleen oikein hyvän korkotuoton hyötynä tästä. Yritys itse puolestaan saa sellaisen rahasumman, jolla se pystyy tekemään itselleen tarvittavia investointeja ja sitä kautta kasvua. Summa ei välttämättä ole aina massiivinen, vaan pienyrityksetkin voivat tarvita rahaa. Suomessa pankit ovat valitettavan pihejä sen suhteen, että mikroyrityksille annettaisiin lainaa.

Pk-yrityslainat ovat oiva vaihtoehto myös hieman kokeneemmalle sijoittajalle, sillä niihin sisältyy rutkasti hajautushyötyä, kun verrataan sitä esimerkiksi korkean riskin rahastosijoituksiin, osakesijoituksiin tai pörssiyhtiöiden jvk-lainoihin.

Jos mietitään asiaa hieman virallisten sijoitusaspektien ulkopuolelta, niin yrityslainoihin kannattaa sijoittaa ihan vain siksi, jos haluaa saada suomalaiset yritykset kasvuun. Maailma ei pyörisi ilman yrityksiä ja parhaimmillaan yrittäminen voi olla äärimmäisen kannattavaa. Mikäli siis yritysten ja sitä kautta Suomen nostaminen uudelle tasolle kiinnostaa, niin kannattaa sijoittamista harkita. Tämä voi poikia hyviä asioita sitten myöhemmin tulevaisuudessa!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *