tiistai 1. toukokuuta 2018

Kultakuume

Kultakuume TV -sarjaSeuraan aika vähän TV -sarjoja, mutta muutaman jakson katsottuani jäin koukkuun Kutosella pyörivään Kultakuume tosi-tv -sarjaan. Sarjassa minuun vetoaa se, että ryhmä ihmisiä ottaa kohtalon omiin käsiinsä ja hakee riippumattomuutta omalla tavallaan ja omilla ehdoillaan. Vastassa on vain Alaskan luonto ja karut olosuhteet.

Suomessa juuri päättynyt neljäs tuotantokausi sijoittui Etelä-Amerikkaan ja nämä ei mielestäni olleet parhaita jaksoja. Viidennellä tuotantokaudella palataan takaisin pohjoisen erämaihin ja parhaat jaksot ovat vasta edessä (tiedän, koska olen tutustunut niihin netin kautta).

Sarjassa seurataan neljän eri ryhmän edesottamuksia.


Hoffmanit


Hoffmanit ovat iso joukko etelän tavallisia työläisiä, jotka menettivät työpaikkansa 2011 taantuman aikana. He laittoivat koko omaisuutensa peliin ja lähtivät Alaskaan etsimään kultaa, ilman minkäänlaista kokemusta kullankaivuusta.

Ryhmä tekee pahoja virheitä ja kokemattomuus näkyy monella tavalla. Ratkaisut tehdään enemmän uskomusten kuin faktojen perusteella. Paikat valitaan usein summamutikassa "vainun" varassa, ja työt aloitetaan ilman koeporauksia ja välillä kaivetaan jopa väärää valtausta. Jackillä on pakkomielle kaivaa yksittäisiä syviä kuoppia sinne tänne, toiveena löytää jackpotti.

Homma vaikuttaa usein onnenonginnalta, ja tähän ryhmään minun on vaikeinta samaistua. He ovat kuitenkin ottaneet kohtalon omiin käsiinsä ja hakevat riippumattomuutta omalla tavallaan, mikä on hienoa ja kiehtovaa seurattavaa.

Dakota Fred


Dakota Fred on etelästä kotoisin oleva veteraani kullankaivaja. Hän pelaa Hoffmanien entisen kaivoksen itselleen ja alkaa kaivaa siellä poikansa Dustinin ja Melody Tallisin kanssa.

Pieni ryhmä saa huonokuntoisilla välineillä paljon aikaan ja ajurina toimii Fredin periksiantamattomuus. Fredin ja Dustinin isä-poikasuhde on ajoittain rassaavaa seurattavaa ja muistuttaa välillä liikaankin omista väleistäni isääni - yhdessä yritetään asioita tehdä, mutta sukset tahtoo mennä jatkuvasti ristiin.

Tässä ryhmässä arvostan eniten peräänantamattomuutta.

Parker Schnabel


Parker on sarjan alkaessa vasta koulupoika, mutta varttuu mieheksi sarjan edetessä. Hänen kullankaivajan uransa alkaa isoisänsä John Schnabelin jalanjäljissä. Parker perii isoisänsä 25 -vuotta kultaa tuottaneen pienen kaivoksen, ja aloittaa sen kehittämisen uudella innolla. Parker on terävä kaveri ja nopea oppimaan.

Sukupolvenvaihdos sympaattiselta ja elämän viisastamalta Johnilta, intoa puhkuvalle Parkerille on mukavaa katsottavaa. Parker tulee vielä pääsemään pitkälle, asenne on sen verran päättäväinen ja avoin haasteille.

Tony Beets


Klondiken suurinta kaivosta pyörittävä, villi ja rehopartainen "Viikinki" Tony Beets vilahtaa vain satunnaisena neuvonantajana kolmen ensimmäisen tuotantokauden aikana. Neljännellä kaudella hän on enemmän esillä ja viidennen kauden aikana kuvausryhmä seuraa kuinka hän kunnostaa valtavan, 75 -vuotta vanhan kullanruoppaajan ruoppaamaan kultaa.

Miljoona dollaria maksaneen ja rautaromulta näyttävän ruoppaajan siirtäminen ja kunnostaminen vaikeissa olosuhteissa on valtava hanke. Diktaattorin ottein miehiään ruoskivan Tony ei anna tuumaakaan periksi.

Tony on mielenkiintoinen persoona. Kiroilee kuin peikko, ulkonäkö kuin villi-ihmisellä ja partaan muriseva puhetyyli vaatii hetkittäin englanninkielisillekin tekstityksen. Tonyssa ei ole diplomatiaa pätkääkään. Hän tekee asiat omalla tavallaan, eikä kuuntele  muita. Ja tulosta tulee.

Hieno esimerkki tosimiehestä, joka seisoo omilla jaloillaan. Hänen ei tarvitse kumarrella ketään, eikä mitään. Hänen kaivostoimintansa tuottaa satoja tuhansia joka päivä, joten hänen osaltaan taloudellinen riippumattomuus on tavoitettu aika päivää sitten. Hän kuitenkin tekee sitä mitä osaa ja mistä pitää, eikä rikastuminen ole syy muuttaa karua elämäntapaa.

Määrätietoisuus ja diplomatian puute saa useimmat ihmiset karsastamaan tai jopa pelkäämään Tonyn tyyppisiä ihmisiä. Itse koen asian eri tavalla - diplomatian puute tekee hänestä paljon rehellisemmän. Luin joskus jostain, että rankasti kiroilevat ihmiset ovat muuten usein suorempia ja rehellisempiä kuin sliipatut ja diplomaattiset ihmiset. Diplomatiahan on pohjimmiltaan sitä, että sanotaan jotain muuta ja kuin mitä oikeasti ajatellaan ja yleensä tällöin tavoitellaan hyötyä toisesta.

Hienoa että tällaisia äijiä on vielä tänä päivänä olemassa!

Motivaatiota sarjasta


Sarjan ihmiset eivät ole riippuvaisia yhteiskunnasta, vaan luonnosta ja sen asettamista olosuhteista. He taistelevat jäätynyttä maata, rikkoutuvia koneita, huonolaatuista maata ja huonoa tuuria vastaan. He ovat oman onnensa seppiä.

Peräänantamattomuus on piirre, joka antaa motivaatiota. Toivottomaltakin vaikuttavat tilanteet ratkeavat kun sitkeästi jatkaa ja hakee uusia ratkaisuja. Henkiöiden motiivit ovat samat kuin minullakin ja aion toteuttaa oman riippumattomuuteni samalla päättäväisyydellä ja asenteella.

Oletko koskaan ajtellut, että sinäkin voisit olla mijonääri? Tavoitella samaa unelmaa kuin goldminerit? Minulla itselläni on sama unelma, joskin tavoittelen sitä pörssisijoittamisen avulla. Aloita sinäkin tiesi kohti rikastumista ja avaa ilmainen osaketili Nordnetiin tästä.

Kuudes tuotantokausi


Nyt, sykyllä 2016 kuudes tuotantokausi lähti pyörimään kutosella. Muutaman ensimmäisen jakson perusteella sarja jatkuu yhtä hyvänä kuin aikaisemminkin. Beetsin rautahirviö on kyllä sanoinkuvaamattoman kiehtova kapistus.


Seitsemäs tuotantokausi


Kultakuume TV -sarjan 7. tuotantokausi on jo kuvattu ja tulee toivottavasti Suomessa ruutuun ensi vuonna. Aikaisemmat tuotantokaudet taisivat alkaa pyörimään syksyllä, joten toivotaan, että 7. tuotantokausi alkaa Suomessa syksyllä 2017.

Päivitys 13.9.2017: Oikein arvasin. Kultakuume kausi 7 lähti pyörimään Kutosella tiistaisin, keskiviikkoisin ja torstaisin. Kausi 7 on kuvattu viime vuonna (2016) ja siihen kuuluu 12 vajaan tunnin mittaista jaksoa. Tony Beets, Parker ja Hoffmanit ovat kaikki edelleen mukana. Sarjassa usein vieraillut Parkerin isoisä John Schnabel nukkui pois viime talvena 96 -vuotiaana.

Kahdeksas kausi


Kahdeksas kausi esitettiin suomen televiosiossa keväällä 2018. Asiat etenivät samaa rataa, kuin aiemmilla kausillakin - Tony Beets kasaa toista ruoppaajaansa, Hoffmanit kamppailevat jatkuvien ongelmien kanssa ja Parker menestyy. Ihan hyvä kausi, mutta mitään uutta, tai yllättävää tämä 8 tuotantokousi ei tarjonnut.Jos pidit artikkelistani, jaa se kavereillesi alla olevilla painikkeilla!

Avaa ilmainen osaketili Nordnetiin

 • Tilin avaaminen ei maksa mitään.
 • Osakkeiden säilyttäminen ei maksa mitään.
 • Nordnetin pohjoismaisiin indeksirahastoihin sijoittaminen ei maksa mitään.
Lue lisää

5 kommenttia:

 1. Tuleekohan jatkoa? Voisivat pistää kaikki kaudet uusintana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viimeisessä special jaksossa ryhmät kertoivat seuraavan kauden suunnitelmistaan. Täältä löytyy pätkiä tulevalta 6 -kaudelta: http://www.discovery.com/tv-shows/gold-rush/videos/sneak-peek/ Saas nähdä, koska tulevat Suomessa telkkariin asti.

   Erityisesti Beetsin ruoppaaja olisi kiva nähdä tositoimissa!

   Poista
 2. Yhdeksäs tuotantokausi on nyt ilmaiseksi katsottavissa Dplayssä. Olen niitä tässä katsellut iltojen ratoksi. 9 kaudella Hoffmanit ovat lopettaneet, Rick Nessillä on oma kaivos ja Tony Beets rakentaa toista ruoppaajaa. Hyvää settiä!

  VastaaPoista
 3. Parker Snaapeli on täys ääliö. Häntä pitää kohdella kuin jumalaa mutta itse on täysi piru.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vanhoissa tuotantokausissa hänessä oli vielä lapsekkuutta, minkä piikkiin moni asia meni. Nyt hän on jo aikuinen, mutta olettaa silti, että hän on jonkinlaisessa erityisasemassa. Hän on todella katketa siitä, että Tony pitää kiinni sopimuksesta, jonka molemmat on allekirjoittaneet ja siitä, ettei Tony anna hänen liikennöidä raskaalla kalustolla suoraan Tonyn leirin läpi.

   Poista