keskiviikko 20. kesäkuuta 2018

Kokemuksia Nordnet -sijoituspankista

Taustaa


Kokemuksia Nordnet -sijoituspankista
Olen ollut Nordnetin asiakas vuoden 2014 alusta alkaen. Nordnet on pohjoismaalainen osakevälittäjä, joka on erityisen suosittu etenkin piensijoittajien keskuudessa. Nordnetin palvelut ovatkin selkeästi kohdennettu juuri piensijoittajille sopiviksi. Tässä omia kokemuksiani Nordnetin palveluista.

Osakekauppa


Arvo-osuustilin avaaminen ja osakkeiden säilyttäminen ei maksa mitään. Voit avata ilmaisen arvo-osuustilin tästä. Kustannuksia aiheutuu ainoastaan välityspalkkioista, eli aina kun ostat, tai myyt arvopapereita (osakkeita) Nordnet perii siitä pienen palkkion. Palkkion suuruus riippuu siitä, kuinka paljon käyt kauppaa. Jos teet vain vähän kauppaa, välityspalkkio on 0,20% ja minimissään 9€. Suuremmilla kaupankäyntimäärillä palkkio laskee jopa 0,06%:iin ja minimi on vain 3€. Osakekauppa on siis varsin edullista.

Superrahastot


Nordnetin omille asiakkailleen tarjoamat, täysin kuluttomat Superrahastot ovat tunnetuimpia sijoitustuotteita suomessa. Eikä ihme, indeksirahastojen hyödyt ovat aika kiistattomat ja kun tämä yhdistetään kuluttomuuteen, on paketti piensijoittajan näkökulmasta aika täydellinen. Aikaisemman kirjoitukseni Superrahastoista voit lukea tästä.

Superluotto


Superluotto on kätevä ja pienikorkoinen. Sen käyttöönottaminen vaatii erillisen sopimuksen allekirjoittamisen, minkä jälkeen luottoa voi nostaa tarpeen mukaan. Minulla on itselläni luottoa 25 000€ valmiina käytettäväksi, jos tulee tarvetta.

Superluottoon liittyy kuitenkin riskitekijä, joka on tärkeä ymmärtää. Sijoitussalkku toimii luoton vakuutena. Jos kurssit laskevat, vakuuden arvo pienenee ja jos vakuusarvo laskee lainasummaa pienemmäksi, pankilla on oikeus realisoida sijoitukset. Käytännössä tämän tarkoittaisi sitä, että osakkeesi myytäisin huonoimpaan mahdolliseen aikaan - silloin kun kurssit on alhaalla.

Vivuttaminen saattaa olla hyvinkin järkevää, mutta kannattaa miettiä mitä käyttää lainan vakuutena ja kuinka suuri vipu on suhteessa salkun arvoon. Esimerkiksi asunnon käyttäminen vakuutena voi olla paljon turvallisempaa, koska asuntojen arvot eivät heilahtele yhtä rajusti kuin pörssikurssit.

Kuukausisäästäminen


Nordnetin kuukausisäästöohjelman avulla on mahdollista automatisoida kuukausisäästäminen ja vieläpä kuluttomasti. Voit automatisoida tilisiirrot tapahtumaan esimerkiksi tilipäivänä pankkitilitäsi ja sitten valita mihin ETF- ja indeksirahastotuotteisiin sijoitus menee automaattisesti. Säästöohjelmalle annetaan käytännössä kokonaissumma ja prosenttiosuudet, miten sijoitus jaetaan sijoituskohteisiin. Kuukausisäästöohjelman piiriin kuuluvat Superrahastot, sekä iso joukko erilaisia ETF -tuotteita, joihin voi sijoittaa kuukausisäästöohjelman puitteissa ilman kaupankäyntikuluja.

Raportointi


Verkkopalvelusta löytyy asialliset raportointivälineet. Salkun seurantaan löytyy dashboard -tyyppinen näkymä, jokaiselle sijoitusinstrumentille löytyy ajantasainen kurssitieto, sekä kurssihistoria, rahastojen avaintietoesitteet on saatavilla palvelun kautta ja myös verotietojen hakuun löytyy valmiit raportit.

Mobiilisovellus


Kokeilin Nordnetin mobiilisovellusta vuosi takaperin, enkä pitänyt siitä. Sovellus on jotenkin tahmean tuntuinen - oletan, että se on toteutettu jonkinlaisena hybridisovelluksena natiivisovelluksen sijaan. Käyttäjäkokemus jää heikoksi. Lopetin sovelluksen käyttämisen muutaman kokeilukerran jälkeen.

Shareville


Shareville on sosiaalisille sijoittajille hyvä kanava jakaa ja vastaanottaa tietoa. Muiden salkkujen seuraaminen, keskustelu ja kommentointi ovat hyvin toteutettuja ja vaikuttaa siltä, että kysyntääkin on. Itse olen ollut varsin passiivinen Sharevillen osalta, lähinnä ajanpuutteen vuoksi.

Yhteenveto


Olen erittäin tyytyväinen Nordnetin palveluihin. Mobiilisovellus on ainoa heikkous, jonka olen havainnut, eikä mobiilisovellus ole minulle mitenkään erityisen tärkeä asia. Jos olet aloittamassa sijoittamista, Nordnet on mielestäni paras vaihtoehto suomalaiselle piensijoittajalle. Suosittelen lämpimästi!

Tässä vielä opetusvideo osakekaupankäyntiin:Jos pidit artikkelistani, jaa se kavereillesi alla olevilla painikkeilla!

Avaa ilmainen osaketili Nordnetiin

 • Tilin avaaminen ei maksa mitään.
 • Osakkeiden säilyttäminen ei maksa mitään.
 • Nordnetin pohjoismaisiin indeksirahastoihin sijoittaminen ei maksa mitään.
Lue lisää

10 kommenttia:

 1. Hyvä peruskatsaus aloittelijalle. Itsekin taidan vaihtaa sijoitukseni pois kivijalkapankista, koska ymmärtääkseni Nordnet on kätevä ja kulutkin pienet.
  https://digivaluutat.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nordnet on tosi kätevä ja edullinen. Toki kivijalkapankitkin ovat järkeistäneet hinnoitteluaan - aikaisemmin kivijalkapankkien kulut olivat aivan järjettömiä.

   Poista
 2. Riippuu vähän kauppojen koosta, Nordea on halvempi monissa tapauksissa, jos kaipaa suomalaista. Lynx ja Degiro ovat sitten ulkomaalaisia vaihtoehtoja, jos tykkää tehdä ulkomaista kauppaa.
  Tuntuu, että aika moni on parhaillaan jättämässä Nordnetin, koska siellä ei piensijoittajien ole mitään järkeä käydä osakekauppaa näillä hinnoilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nordnetin kaupankäyntikulut on maltilliset ja täysin kuluttomat rahastot ja kuukausisäästöohjelma ovat erityisen houkuttelevat juuri piensijoittajalle. Etenkin indeksisijoitrajalle se on aika täydellinen. Vastaavia täysin ilmaisia tuotteita en ole löytänyt mistään muualta.

   Jos tekee suoraa osakekauppaa todella paljon, voi toki olla edullisempiakin vaihtoehtoja.

   Degiroon olen tutustunut, mutta harkitsisin kahteen kertaan ennen kuin laittaisin omaisuuttani sinne. Käyttöehdoissa kummallisia mainintoja mm osakkeiden lainaamisesta.

   Lynx on ilmeisen hyvä mutta siinä taisi olla useamman tonnin aloituskynnys?

   Itse luotan pohjoismaalaiseen toimijaan. Tiedot menee verottajalle automaattisesti, toimintaa valvotaan tutulla lainsäädännöllä ja talletussuoja on voimassa.

   Poista
  2. Itse olen käyttänyt Lynxiä pitkään ja olen sitä mieltä, että jos oikeasti haluaa sijoittaa markkinoille, joista saa rahaa, niin ei ole muuta vaihtoehtoa kuin Lynx. Mutta en sijoitakaan Suomen markkinoille.
   Nordnet on vain omasta näkökulmastani todella kallis kaikissa muissa suhteissa kuin ETF sijoittamisessa. Jos ostan lynxin kautta 3 dollarilla eli noin 2.8 eurolla USA:n tai Kanadan markkinoilla osakkeita - ja joudun maksamaan Nordetissa , oliko se 12 euroa vai 15 euroa samasta - niin pohdin hetken Nordnetin halpuutta. Mutta kyllä europpaan sijoittamisesta joutuu maksamaan Lynxissä 5 euroa ja japaniin muistaakseni 4 euroa. Ja totta. ETF sijoittaminen ei ole yhtä halpaa kuin Nordnetissa -eli jos on ETF sijoittaja, niin silloin kannattaa mennä Nordettiin. Muuten melkein kaikissa tapauksissa kannattaa ottaa tila Lynxsistä - jos haluaa sijoittaa muualle kuin Suomeen ja ostaa muitakin papereita kuin vain osakkeita.

   Poista
 3. Unohdit mainita affiliate-tekstissäsi seuraavat asiat:

  1) Asiakaspalvelu
  Taso on pikku hiljaa alkanut heikentyä kivijalkapankkien tasolle. Viesteihin ei oikein vastata.

  2) Turvallisuus
  Tilille tunkeutuminen ei ole mitenkään haastavaa ja Nordnet tuntuu jatkuvasti siirtävän tätä asiaa eteenpäin. Yksi keylogger add-on Firefoxiin ja puf, tuo lähettää tunnarin ja salasanan varkaille. Nordnetin vastaus tähän on, että asiakkaan pitäisi jatkuvasti itse seurata salkun tilannetta.

  3) Shareville
  Ajanhaaskausta. 99% kommenteista on täyttä roskaa. Kommentit tyyliin "tankkasin", "hyvä tulos" ym. ovat hyödytöntä.

  4) Osakekauppa
  Onko min. 10€ tai 15€ per osakekauppa muka edullista?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No kylläpäs täällä ollaan kriittisiä :)

   1.) Olen ollut vain kerran yhteydessä asiakaspalveluun ja silloin homma toimi ihan ok. Siitä on tosin jo vuoden verran aikaa, joten ihan tuoretta kokemusta ei ole.

   2.) En ole kuullut yhdestäkään osakevarkaudesta. Toki vastuu on käyttäjällä siitä ettei luovuta tunnusta/salasanaa muille. Pelkällä tunnus/salasana -parilla ei pääse rahoja viemään, koska rahaa voi siirtää pelkästään ennalta määritetylle tilille. Nordnet varmistaa tilinumeron soittamalla asiakkaalle. Toki joku 2FA (kertakäyttökoodi kännykkään) ois ihan hyvä lisävarmenne.

   3.) No tästä olen kyllä ihan samaa mieltä :)

   4.) Riippuu kuinka usein ja kuinka suuria sijoituksia tekee. Itse olen hoitanut sijoitukseni kuukausisäästöohjelmalla ETF:iin ja kuluttomiin Superrahastoihin, joten en ole maksanut kaupankäyntikuluja juuri lainkaan.

   Poista
 4. Ainakin kannattaisi olla Nordnetin ruotsalainen asiakas, kun hinnat siellä ovat halvemmat.

  https://www.nordnet.fi/palvelut-ja-tuotteet/hinnasto.html

  https://www.nordnet.se/tjanster/prislista/oversikt.html#/

  VastaaPoista
 5. Kyllä nordet on hyvä paikka sijoittaa itse olen 2015 lähtien sijoittanut ja oon tyytyväinen :) hyvää tuottoa on tullut tasaisesti ku muistaa hajauttaa ettei laita kaikkia rahoja samaan paikkaan..

  VastaaPoista