lauantai 12. marraskuuta 2016

Ajattele isosti!

Ajattele isosti
"Ajattele isosti!" -Donald Trumpin haamukirjoittaja

Donald Trump


Edellinen lainaus on yksi harvoista järkevistä asioita, jonka Trump on suustaan päästänyt. Se ei toki tarkoita sitä, että hän olisi sanonnan itse keksinyt. Lienee Trumpin haamukirjoittajan käsialaa.

Täytyy kuitenkin myöntää, että Trump on omaa ohjettaan noudattanut. Hän on myös todistanut sen voiman. Trump saavutti maailman vaikutusvaltaisimman viran todella heikoilla eväillä pelkästään järjettömän asenteen, tarpeeksi korkealle asetettujen tavoitteiden ja hyvän tuurin ansiosta. Tuurin merkitystä ei pidä väheksyä - onnistumiseen tarvitaan aina tuuria. Ja tarpeeksi kun yrittää, niin joskus tuuri on puolellasi. Joku kirjoitti joskus hyvin siitä, miten ihmisen pitää altistaa itsensä hyvälle tuurille, eli tehdä asioita, jotka voivat hyvällä tuurilla onnistua.

Trump on ääliö, mutta jotain hän on tehnyt oikein. Ääliöille on helppoa nauraa, mutta kun ääliö onnistuu, on aika miettiä voimmeko oppia jotain ääliötä.

Vaatimattomuus kaunistaa - vai kaunistaako?


Vaatimattomuus on kulttuurissamme aika syvällä, eikä se aina kaunista. Ja vaikka kaunistaisikin, niin varallisuutta se ei ainakaan kerrytä. Vähänkin suurisuuntaisemmat suunnitelmat tyrmätään helposti suuruudenhulluutena. Monet menestyvät ihmiset ovat kuitenkin tehneet suuria suunnitelmia ja toteuttaneet ne. Ei suuruudenhulluus mikään sairaus ole!

Ajattelenko liian pienimuotoisesti?


Pienimuotoisessa ajattelussa ei ole mitään vikaa - paitsi, jos sinulla on selkeä tavoite, jonka haluat saavuttaa. Taloudellinen riippumattomuus on kenen tahansa saavutettavissa, mutta se on silti vaativa ja kunnianhimoinen tavoite. Taloudellinen riippumattomuus edellyttää Suomessa aika merkittävää varallisuutta, joten tavoitteet pitää asettaa riittävän korkealle.

Minulla on tällä hetkellä sijoitusvarallisuutta aika tarkasti 80 000 euroa. Summa tuntuu suurelta, jos mietin mitä kaikkea sillä voisi ostaa. Voisin esimerkiksi kävellä autoliikkeeseen ja ostaa todella hienon ökyauton käteisellä. Tuosta vaan. Jos miettii varallisuutta sen kautta, mitä sillä voisi ostaa, iskee helposti menettämisen pelko ja sijoitussuunnitelmat romuttuvat.

On tärkeä ymmärtää, että 80 000 on pieni summa. Se on hyvä alku, mutta ei yhtään enempää. Se on noin 10-20% varallisuudesta, jonka tulen tarvitsemaan saavuttaakseni taloudellisen riippumattomuuden. Onnistuakseni minun on ajateltava riittävän isosti, laitettava riittävän paljon likoon ja tavoiteltava vähintään puolen miljoonan euron sijoitusvarallisuutta.


 Image courtesy of vectorolie at FreeDigitalPhotos.net
Jos pidit artikkelistani, jaa se kavereillesi alla olevilla painikkeilla!

Avaa ilmainen osaketili Nordnetiin

 • Tilin avaaminen ei maksa mitään.
 • Osakkeiden säilyttäminen ei maksa mitään.
 • Nordnetin pohjoismaisiin indeksirahastoihin sijoittaminen ei maksa mitään.
Lue lisää

6 kommenttia:

 1. Mielestäni suuren tavoitteen ajattelu ja tavoitteen mielessä pitäminen vähentää tunteilua rahaa kohtaan. Ehkä se helpottaa vähän säästämistä ja pidättäytymistä turhista hankinnoista. Omalla kohdallani tämä säästäminen on ajoittain melkoista Jaakobin painia. Lukemalla muiden säästäjien ajatuksia omat ajatukseni kestävät paremmin asettamassani tavoitteessa. Kiitos siis blogista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä pointti! Suuren tavoittelu pakottaa katsomaan asioita vähän kauempaa ja ohjaa siten myös miettimään asioita vähän pidemmällä aikavälillä, mikä taas edesauttaa onnistumista pitkäjänteisyyttä vaativissa asioissa.

   Poista
  2. Itse pidän välillä tästä ajattelutavasta, mitä pystyisin ostamaan nykyisellä omaisuudellani? Motivaatiokin kasvaa koko ajan kun huomaa että olisi varaa vaikka ostaa pian asunto käteisellä. Nyt toki vasta auto =)

   Poista
  3. Niin, voi tietysti olla niinkin, että on motivoivaa kun tietää, mitä kaikkea voisi halutessaan ostaa :)

   Poista
  4. Velattomasta ostamisesta syttyi juurikin se viimeinen kipinä omaan sijoittamiseeni. Tavoite on muuttunut, mutta harrastus on jäänyt päälle. Sijoituksen arvo kyllä konkretisoituu ihan eri tavalla kun huomaa että mitä sillä rahalla voisi ostaa.

   Poista
 2. Pitää olla malttia vaurastua, mutta aina välillä on kiva leikitellä mitä voisi ostaa nykyisillä säästöillä :)

  Vähän tosin riski tässä että tavoitteet karkaa - puoli miljoonaa nyt ei ehkä enää riitä 10 vuoden päästä. Nälkä kasvaa syödessä ja saattaa inflaatiokin päästä vauhtiin.

  VastaaPoista