keskiviikko 2. syyskuuta 2015

Pörssiosakkeisiin sijoittaminen

Osta ensimmäinen osakkeesi!


Pörssiosakkeisiin sijoittaminen
Jos mainitset kavereillesi, tai tutuille pörssisijoittamisesta, reaktio on yleensä jokin seuraavista:
 1. Paljonko oikein tienaat? 
 2. Jos olet uhkapelaaja ja haluat tehdä rahaa työntekijöitä riistävillä pörssiyhtiöillä, niin mikäs siinä.
 3. Miten osakkeita ostetaan käytännössä? Haluaisin joskus nähdä kuinka ostat osakkeita. Haluaisin joskus ostaa yhden osakkeen, ihan vaan jotta ymmärrän miten pörssi toimii.
Ensimmäiseen kohdan vastaukseen sisältyy ennakkoluuloja ja usein myös kateutta. Tämän blogin kirjoituksilla osoitan, ettei piensijoittajan tarvitse tienata mitenkään erityisen hyvin menestyäkseen.

Toinen "kommunistin" vastaus perustuu yleensä täydelliseen tietämättömyyteen. Voit joko vaihtaa puheenaihetta tai antautua pitkään ja usein kiihkeäksikin menevään keskusteluun. Itse olen yleensä mieluummin vaihtanut puheenaihetta. Aihe on kuitenkin hyvä ja kirjoitan siitä oman artikkelin myöhemmin.

Tämä postaus on vastaus kolmannen ryhmän tiedon tarpeeseen. Itse kuuluin aikanaan tähän ryhmään. Asia kiinnosti ja halusin nähdä ja kokeilla. Muistan hyvin, kuinka ostin ensimmäisen pörssiosakkeeni (Royal Unibrew) ja kuinka jännittävältä se silloin tuntui.

Tässä siis käytännön ohjeet ensimmäisen osakkeen ostoon.

Tarvitset vain 15€


Monissa ohjeissa neuvotaan, ettei alle 1 000 euron toimeksiantoja kannata tehdä, koska välityspalkkion suhteellinen osuus on pienemmillä summilla liian suuri. Pitkällä tähtäimellä tämä on totta ja keskeinen asia korkoa korolle ilmiötä ajatellen.

Kynnys sijoittaa 1 000 euroa on kuitenkin monelle liian suuri ja neuvonkin aloittamaan sijoittamalla vain 15€ ja ostamalla sillä yhden osakkeen. Tämä 15 euroa on oppiraha, jonka maksat siitä, että opit ymmärtämään pörssin toimintaa ja tekemään ostotoimeksiantoja käytännössä. Se on sijoitus henkiseen pääomaan.

Voinko hävitä kaiken?


Monilla on sellainen mielikuva, että pörssissä on suuri todennäköisyys menettää koko omaisuutensa. *

Pörssissä voit menettää vain sen verran kuin sinne sijoitat. Jos sijoitat 15€, voit hävitä enintään 15€, et yhtään enempää. Eli kun ostat osakkeita, pahin mitä voi tapahtua on se, että yhtiö johon olet sijoittanut menee konkurssiin ja osake muuttuu arvottomaksi.

* Voit suojautua tappioilta hajauttamalla. Oikealla tavalla hajautetulla osakesalkulla on käytännössä mahdotonta menettää kaikkea ja pitkällä aikavälillä tuotto on äärimmäisen todennäköistä. Hajauttamista käsittelen myöhemmissä kirjoituksissani.

Hanki arvo-osuustili


Tarvitset arvo-osuustilin, jotta voit tehdä osakekauppaa pörssissä. Arvo-osuustili on säilytystili, jossa arvopapereitasi säilytetään. Arvo-osuustilin voit hankkia omasta pankistasi, mutta suosittelen ehdottomasti avaamaan sen johonkin arvopaperikauppaan keskittyneistä pankeista. Hyviä vaihtoehtoja ovat ainakin Nordnet ja Saxo Bank. Kivijalkapankkien palvelut sijoittajille ovat suhteettoman kalliita ja osakevälitykseen keskittyneet välittäjät tarjoavat paljon paremmat työkalut ja palvelut sijoittamisen tueksi.

Itse käytän Nordnettiä ja olen ollut siihen varsin tyytyväinen. Nordnetin arvo-osuustili on veloitukseton ja maksat Nordnetille vain tekemistäsi kaupoista. Tilin avaamisesta ei siis aiheudu sinulle mitään kuluja. Voit avata tilin Nordnettiin tavallisten pankkitunnuksien avulla osoitteessa www.nordnet.fi.

Tee ostotoimeksianto


Ostotoimeksiannon tekeminen on todella helppoa. Kirjaudu sisään palveluun ja siirrä 15€ salkkuusi. Siirron saa tehtyä normaalina verkkopankkimaksuna ja summa näkyy tililläsi heti.

Nordnet perii ostosta 9€ välityspalkkion, joten sinulle jää 6€ osakkeen ostoon. Voit selata osakekursseja Markkina -välilehdellä tai hakea yrityksiä suoraan hakukentän avulla. Etsi suomalainen (valitse markkinaksi suomi) yritys, jonka osakkeen kurssi on alle 6€. Paina yrityksen kohdalla olevaa ostopainiketta, syötä määrä -kenttään 1 ja paina osta -painiketta.

Tämän jälkeen ostotoimeksianto näkyy Kaupankäynti -välilehdellä, kohdassa Omat toimeksiannot ja kaupat. Kun kauppa on toteutunut, osake ilmestyy salkkuusi. Onneksi olkoon, olet nyt tehnyt ensimmäisen osakekauppasi pörssissä!

Nauti omistuksestasi


Jos yhtiöllä, johon sijoitit on toimipiste lähellä, käy katsomassa sitä. Silloin näet konkreettisesti, mitä omistat. Yrityksen logo, toimipiste, jne -omistat oikeasti osan siitä kaikesta. Kun katsot henkilökunnan kävelevän ovista sisään ja ulos, tiedät, että olet osaltasi tukenut yrityksen toimintaa ja ollut mukana mahdollistamassa investoinnit ja niiden myötä henkilöstön työpaikat.

Jos yhtiöllä on omia kiinteistöjä, omistusosuutesi niistä on muutamia neliöitä, neliösenttejä, tai neliömillejä. Esimerkiksi Cityvaraston toimitilojen pinta-aloista laskin joskus omistavani suunnilleen 20 neliötä. Eihän laskelmalla mitään merkitystä ole, mutta se tuo mukavaa konkretiaa numeroiden pyörittelyyn!
Image courtesy of ddpavumba at FreeDigitalPhotos.net
Jos pidit artikkelistani, jaa se kavereillesi alla olevilla painikkeilla!

Avaa ilmainen osaketili Nordnetiin

 • Tilin avaaminen ei maksa mitään.
 • Osakkeiden säilyttäminen ei maksa mitään.
 • Nordnetin pohjoismaisiin indeksirahastoihin sijoittaminen ei maksa mitään.
Lue lisää

4 kommenttia:

 1. Aina se jaksaa ihmetyttää miten ihmisiä pelottaa osakkeet ja pörssi. Vähän kun börsä on laskussa niin luullaan että koko omaisuus on mennyttä =D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ...ja samaan aikaan otetaan mielettömän suuria asuntolainoja tuosta vaan. 200 000 euron asuntolainaa ei pidetä juuri minkäänlaisena riskinä, mutta muutaman tonnin sijoitus pörssiin on hullun hommaa :)

   Poista
  2. Tuo asuntolaina-asia on täysin totta. Hyvin tyypillinen esimerkki on nuori alle 30v pariskunta joka ostaa yhteisen kodin johon sitten on kiva käydä perustamaan sitä perhettä, tietenkään ei kelpaa mikään vanha vaan rakennetaan suoraan uusi 200-300 kiloa maksava omakotitalo johon mahtuu ne kolme kullanmurua jotka joskus tulee. Ei kuitenkaan varauduta siihen, mitä omakotitalon ylläpitäminen maksaa ja mitäs kun toinen onkin äitiyslomalla ja hoitovapaalla.

   Eräs eläkkeellä oleva rakennusmestari sanoi, että 30 vuotta sitten jo sanoi että rakennetaan liian suuria taloja ja mökkejä suhteessa käyttötarpeeseen "ihan vain varmuuden vuoksi". Sanoi että nyt vasta on edes vähän havahduttu että mökissä riittää 100m2 perheen tarpeeseen, eikä tarvitse olla 200m2.

   Poista
 2. Tämän jutun innoittamana kirjoitin jutun omista kokemuksista alkutaipaleella tai no eihän sitä voi vieläkään sanoa, että olisin hirveän kokenut mutta varmastikkin viisaampi kuin kolme vuotta sitten. Samaan juttuun laitoin myös omia vinkkejä aloittelijalle. http://matkallavaurauteen.com/kuinka-aloittaa-osakesaastaminen-ja-sijoittaminen.html

  VastaaPoista