keskiviikko 23. maaliskuuta 2016

ETF -tuotteiden ja indeksirahastojen liikkeellelaskijariski

Taustaa


ETF -tuotteiden ja indeksirahastojen liikkeellelaskijariski
ETF -tuotteet ja indeksirahastot muodostavat, sijoitustrategiani mukaisesti, salkkuni ytimen. Aina säännöllisin väliajoin minuun iskee epäilys liikkeellelaskijaan liittyvistä riskeistä. Olen valinnut rahastot, joissa ei pitäisi olla liikkellelaskijariskiä, mutta kun on puhe isoista rahoista, tässä maailmassa on nähty niin suuria huijauksia, että epäilyksiä nousee aina ajoittain mieleen. Tässä pohdintoja asiaan liittyen.

Liikkeellelaskijan konkurssi


Pankeilla menee, matalien korkojen johdosta, heikosti ja liikkeellelaskijan konkurssi on varteenotettava riski. Mitä ETF:lle tai indeksirahastolle sitten tapahtuu, kun sen liikkeellelaskema pankki menee konkurssiin?

1.) Todennäköisesti konkurssipesä myisi rahaston liiketoiminnan jollekin toiselle pankille, joka sitten jatkaisi rahaston hallinnointia entisillä ehdoilla. Tämä olisi sijoittajan kannalta paras ratkaisu ja pidän tätä myös todennäköisimpänä ratkaisuna.

2.) Rahaston omistamat arvopaperit jaettaisiin sijoittajien kesken suhteessa rahasto-osuuksiin. En usko, että tämä onnistuisi käytännössä, koska arvo-osuuksien määrä ei ole suoraan jaollinen osakkeiden määrällä, eli osuudet pitäisi pyöristää täysiksi osakkeiksi, minkä oletan olevan hankalaa. En myöskään usko, että asian totettaminen olisi teknisesti kovinkaan helppoa.

3.) Rahasto myisi sen omistuksessa olevat arvopaperit ja palauttaisi varat sijoittajille. Tämä olisi sijoittajan kannalta todennäköisesti todella huono vaihtoehto. Siinä vaiheessa kun iso ETF -liikkellelaskija (esim. BlackRock) menee konkurssiin, olisi sen vaikutus pörssikursseihin katastrofaalinen. Lisäksi jättimäisten ETF:ien realisoiminen aiheuttaisi pörssiromahduksen jo itsessään. Eli omistukset myytäisiin huonoimpaan mahdolliseen hetkeen pörssiromahduksen pohjalla ja sijoittajat saisivat vain murto-osan sijoituksistaan takaisin. En pidä tätä kovin todennäköisenä, koska en keksi mitään järkevää syytä, miksi konkurssipesä näin menettelisi. Seurauksena olisi kuitenkin massiviisia oikeudenkäyntejä konkurssipesän hoitajia vastaan jne.

Liikkeellelaskijan epärehellinen toiminta


Rahasta puhuttaessa, epärehellinen toiminta ei ole tavatonta. Isoimmat ETF:ien liikkeellelaskijat ovat kuitenkin pörssiyhtiöitä, joten oletan, että toiminnan säätelyn, tilantarkastusten ym. johdosta mahdollisuudet epärehelliseen toimintaan ovat varsin rajalliset. Sijoittajien varallisuus pitää olla eroteltuna pankin omista varoista ja tilintarkastajat varmasti seuravat, että tämä toteutuu.

Käsittääkseni myös Finanssivalvonta ja muut vastaavat tahot seuraavat liikkellelaskijoiden toimintaa.

Tekniset virheet


Tekniset virheet ovat todellinen riski, jolta voi suojautua hajauttamalla ajallisesti. Volatiililla markkinalla, indeksiä seuraavan ETF:n tai indeksirahaston arvo saattaa hetkellisesti poiketa rahaston omistusten todellisesta arvosta. Pitkällä tähtäimellä riski pienenee ja ero on seurattavissa, joten en näe tässä pitkällä tähtäimella ongelmaa.

Synteettiset rahastot sisältävät liikkeellelaskijariskin


Synteettiset indeksirahastot ja ETF -tuotteet sisältävät (mielestäni merkittävän) liikkeellelaskijariskin. Jos johdannaisen vastapuoli joutuu taloudellisiin vaikeuksiin, eikä selviä sitoumuksistaan, tappio voi jäädä sijoittajan kannettavaksi.

Tämä riski on helppo eliminoida sijoittamalla ainoastaan fyysisiin indeksirahastoisin ja ETF:iin. Synteettinen saattaa pystyä seuraamaan kohdeindeksiään hieman tarkemmin ja tarjota hieman kevyemmän kulurakenteen, mutta ero on melko marginaalinen suhteessa riskiin. Itse en koskaan sijoita synteettisiin tuotteisiin.

 Image courtesy of Jaime_Crespo at FreeDigitalPhotos.net
Jos pidit artikkelistani, jaa se kavereillesi alla olevilla painikkeilla!

Avaa ilmainen osaketili Nordnetiin

  • Tilin avaaminen ei maksa mitään.
  • Osakkeiden säilyttäminen ei maksa mitään.
  • Superrahastoihin sijoittaminen ei maksa mitään.
Lue lisää

2 kommenttia:

  1. Hyvää tekstiä ja toi minullekin lisäselvyyttä miten riskien realisoituessa asiat menisivät! Keep up the good work!

    VastaaPoista