lauantai 10. helmikuuta 2018

Osakevälittäjien hintavertailua

Kivijalkapankkeja ja sijoituspankkeja


Osakevälittäjien hintavertailu
Osakkeiden ostamista ja säilyttämistä varten tarvitaan arvo-osuustili. Arvo-osuustilin voi hankkia joko tavallisesta kivijalkapankista, tai sijoitustoimintaan erikoistuneesta sijoituspankista.

Kivijalkapankit eivät perinteisesti ole pystyneet kilpailemaan sijoituspankkien tuotteiden laajuuden, eivätkä etenkään palvelujen hintojen kanssa. Kivijalkapankit ovat kuitenkin keventäneet hinnoitteluaan viime vuosina ja päätin tutkia, kuinka kilpailukykyisiä Suomessa toimivat kivijalkapankit ovat suhteessa sijoituspankkeihin.

Palveluntarjoajia on todella paljon, joten päätin tässä vaiheessa valita mukaan kolme ensimmäisenä mieleen tulevaa: Osuuspankki, Nordea ja Nordnet. Voin kirjoitta myöhemmin jatko-osan, jos lukijoilla on omia suosikkeja, jotka halutaan mukaan vertailuun.

Alla olevat taulukot/kuvat ovat tarkoituksella pienikokoisia, etteivät ne vie liikaa tilaa. Kuvaa klikkaamalla saat sen näkyviin suurempana ja helposti luettavassa muodossa.

Osuuspankki


Palvelumaksut


OP osakkeiden säilytyspalkkiot
Alempana olevasta taulukosta ilmenee kaupankäyntikulujen lisäksi palvelumaksut. Säästäjälle on oma suppea paketti, joka maksaa 2,60€/kk. Sijoittajalta palvelupaketista peritään jopa 5€/kk, lisäksi reaaliaikaiset kurssit maksavat 5€/kk ja uutiset 5€/kk. Aktiivinen kaupankäyjä maksaa koko paketista 35€/kk.

Mielestäni nämä ovat korkeita kustannuksia, kun lisäksi maksettavaksi tulevat säilytysmaksut ja kaupankäyntikulut.

Säilytysmaksut


OP perii osakkeiden säilyttämisestä maksun, joka vaihtelee 0,12€/kk - 0,20€/kk välillä. Säilytysmaksujen suuruus on eritelty yllä olevassa taulukossa.

Kaupankäyntikulut


OP osakekaupan hinnasto
Osuuspankin kaupankäyntikulut on eritelty viereisessä taulukossa. Suomen ja Ruotsin osalta ne ovat meielstäni kohtalaisen matilliset, mutta muuten hinta on korkeahko.

Muut kustannukset


Belgian toimeksiannoista peritään 25€ selvitysmaksu ja Portugalin sijoituksista 35€ selvitysmaksu. Huomionarvoista on myös se, että OP:n omistaja-asiakkaat pääsevät suoraan palkkioportaalle 2 ja bonuksia voi käyttää maksuihin.

Nordea


Palvelumaksut


Nordnea palvelumaksut
Sijoittaja joutuu maksamaan peruspalvelusta 4€/kk ja lisäksi 5€/kk reaaliaikaisesta kurssipaketista. 9€/kk peruspalvelusta on omasta mielestäni korkea veloitus. Toki jos välityspalkkiot ylittävät 150€/kk nämä kustannukset poistuvat. 150€/kk on kuitenkin tosi kovamäärä välityspalkkioista, joten kallista on siinäkin tapauksessa.

Nordnea osakkeiden säilytysmaksut

Säilytysmaksut


Säilytyspalkkioita joutuu maksamaan vain, jos edelliseltä neljännesvuodelta ei ole kaupankäyntiä. Tässä tapauksessa säilytyspalkkio on 1,95€/kk - 2,95€/kk.

Kaupankäyntikulut


Nordnea osakkeiden kaupankäynti
Nordean kaupankäyntikulut on esitetty viereisessä taulukossa. Suuruusluokaltaan ne ovat mielestäni kohtuullisia.

Muut kustannukset


Jos toimeksiantoa ei voi välittää automaattisesti, välityspalkkio on 2 %, minimi 168,19€.

Nordnet


Palvelumaksut


Nordnetin verkkopalveluun  ei liity minkäänlaisia kiinteitä palvelumaksuja. Reaaliaikainen kurssiraportointi, kurssihistoria, salkkuun liittyvät raportit ym. peruspalvelut ovat täysin ilmaisia. Myös arvo-osuustilin avaaminen ja palvelun käyttöönottaminen on täysin ilmaista. Voit avata itsellesi arvo-osuustilin tästä.

Säilytysmaksut


Nordnet ei peri säilytysmaksuja. Kaikkien arvopapereiden säilyttäminen on kulutonta.

Kaupankäyntikulut


Nordnet hinnasto
Kaupankäyntikulut on esitetty viereisessä kuvassa.  Neljään tasoon porrastettu hinta koskee siis osakkeiden myynti- ja ostotoimeksiantoja. Nordnetin kautta on myös mahdollista tehdä tiettyjen tuotteiden ostotoimeksiantoja täysin kuluttomasti (ks. seuraava kappale):

Muut kustannukset


Nordnetiin ei peruspalveluun sisälly muita kustannuksia. Nordnetillä on myös täysin ilmaisia vaihtoehtoja, joilla voi käydä kauppaa ilman kaupankäyntikuluja:

Yhteenveto


Tämän perusteella en pidä kivijalkapankkeja edelleenkään piensijoittajan näkökulmasta kiinnostavina vaihtoehtoina. Nordnetiin verrattuna OP:n ja Nordean huonoja puolia ovat:
 • Palvelumaksut ja säilytyspalkkiot syövät sijoitusten tuottoa merkittävästi.
 • Ilmaisia vaihtoehtoja ei ole. Jotain maksua peritään joka tilanteessa, menettelitpä niin tai näin.
 • Pankit eivät tarjoa ilmaisia sijoitustuotteita (kuten Superrahastot)
 • Hinnoittelu on monimutkainen ja kokonaiskustannukset on vaikea laskea
 • Hinnat ovat kokonaisuutena korkeat.

Toki hinnat ovat tapauskohtaisia. En väitä, etteikö jossain tapauksessa myös Nordea voisi olla jollekin asiakkaalle parempi vaihtoehto.

Voit avata ilmaisen Nordnetin arvo-osuustilin tästä. Nordnetin lisäksi on toki muitakin vaihtoehtoja. Degiro on halpisvaihtoehto, joka on edullisempi, jos sinne vaan uskaltaa rahansa laittaa. Monet suomalaiset aktiivisijoittajat käyttävät Lynxiä. Mitä osakevälittäjää sinä käytät?


Nyt taas joku tietysti kommentoi, että arvio on puolueellinen, koska käytän itse Nordnetiä ja koska blogissani on Nordnetin mainoksia :) Kyllä, tässäkin tekstissä on affiliate linkkejä. Kuinka hävytöntä!


Avaa ilmainen osaketili Nordnetiin

 • Tilin avaaminen ei maksa mitään.
 • Osakkeiden säilyttäminen ei maksa mitään.
 • Nordnetin pohjoismaisiin indeksirahastoihin sijoittaminen ei maksa mitään.
Lue lisää

27 kommenttia:

 1. Ei ole hävytöntä että sinun käyttämäsi ja mainostamasi välittäjä voittaa. Hävytöntä on laittaa OP:lle ja Nordealle kuvat missä mainitaan myös jenkkien välityskulut, mutta Nordnetilla onkin kuvassa vain suomalaisten hinnat. Jäi myös kätevästi mainitsematta se että Nordnetilla on kaikista kalleimmat välityskulut jenkkiosakkeille, 15€ per laaki :D Vertailut on hyviä jos niistä ei jätä pois oleellisia tietoja liittyen tuohon mainostettuun vaihtoehtoon.

  Nordean sivuilla lukee säästäjän palvelusta näin: "Säästäjän palvelu sopii sinulle, jos seuraat omistuksesi arvon kehitystä ja teet silloin tällöin toimeksiantoja. Säästäjän palvelussa saat reaaliaikaiset kurssit Helsingin, Tukholman ja Kööpenhaminan pörsseistä." Miksei sillä piensijoittaja pärjäisi?

  Itse käytän Nordnetiä suomalaisiin ja Lynxiä jenkkeihin. Degiron käyttöliittymästä en niin välittänyt :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Arvasin, että kyynistä kommenttia tulee.

   Hinnastot on suoraan screenshotteja välittäjien omilta sivuilta. Ne ovat juuri siinä muodossa kuin pankit ovat ne julkaiseet. Paljon hävyttömämpää olisi lähteä työstämään niistä omia versioita. Siitä se vasta haloo nousisi :)

   Kuten tekstissä mainitsin "En väitä, etteikö jossain tapauksessa myös Nordea voisi olla jollekin asiakkaalle parempi vaihtoehto." Esimerkiksi suorat jenkkisijoitukset voivat olla tällainen tapaus.

   Poista
  2. Pahoitteluni jos kommenttini kuulosti kyyniseltä :) Mielestäni artikkelista puuttui vain hiukan osakevälittävertailun kannalta oleellisia tietoja. Ja uskon myös että lukijasi hyötyvät lisätiedoista.

   Poista
  3. Juu, kaikki lisätieto on tervetullutta ja jenkkiosakkeet on hyvä pointti!

   Poista
  4. Tuota tuota... Itsellänikin meinasi mennä kahvi väärään kurkkuun kun näin tämän vertailun :)

   Sinulla on tuossa OP:lla on mainittu ulkomaisten osakkeiden (kalliit) merkintäkulut, mutta Nordnetilla nämä on jätetty pois ja mainitaan vain suomalaiset? Lisäksi unohdit mainita että OP:lla EI ole tuota prosenttiouudellista säilytysmaksua kotimaisista osakkeita...

   Kyyninen kommentti tämä ei ole, vaan ihan faktapohjainen. Ja sen perusteella ei tämä vertailu kyllä ihan puolueettomalta näytä :)

   Poista
  5. Älä hyvä mies yski hyviä kahveja pöydälle :)

   Itseasiassa en tiennyt, ettei OP:n säilytysmaksu koske kotimaisia osakkeita. Jos näin on, olen tulkinnut hinnastoa väärin. Noi Belgiat ja Portugalit nostin esiin, koska ne oli hinnastossa erikseen mainittu. OP:n hinnasto on kyllä niin sekava, ettei siitä ota Erkkikään selvää, mitä osakkeista joutuu oikeasti maksamaan :)

   Mut hyviä tarkennuksia! Käytätkö muuten itse OP:ta?

   Poista
  6. Mielestäni aiheeltaan erittäin mielenkiintoinen artikkeli, mutta edellisten kommentoijien kanssa samaa mieltä siitä että vertailu on hieman heppoinen ja puolueellisen oloinen. Perinteisten kivijalkapankkien hinnastot ovat yleensä tyyriimmänpuoleisia, mutta kokonaisasiakkuus vaikuttaa kustannustasoon. Sekä OP:lla että Nordealla saa esim. asuntolainan tai varallisuuden myötä merkittäviä etuja joko bonusten tai asiakkuustasojen muodossa. Asuntolainan tai vakuutusten keskittämisen tuomia hyötyjä Nordnet ei tarjoa.

   Silmäänpistävimmät ristiriidat:
   - Väität kivijalkapankkien tarjonnan laajuuden häviävän sijoituspankeille, mutta sekä Nordean että OP:n tarjonta on monelta osin Nordnetiä laajempi (esim. kauppapaikkojen määrä)
   - Mainitset OP:n bonukset, mutta et huomioi Nordean avainasiakkuuden vaikutuksia kustannuksiin (rahastosäästö ilman merkintäpalkkioita)
   - Jätät tarkoitushakuisen oloisesti huomioimatta ulkomaisten osakkeiden merkintäkulut, joissa Nordnet häviää merkittävästi Nordealle

   Haiskahti vähän myös siltä, että vertailu olisi voinut olla tasaväkisempi, mikäli OP tai Nordea tarjoaisivat affiliate-kampanjoita Tradetrackerissa. ;)

   T: Ikiholdaaja

   Poista
  7. "Mut hyviä tarkennuksia! Käytätkö muuten itse OP:ta?"

   Käytän OP:ta ja Nordnetiä molempia. OP:ta käytän vain kotimaisiin osakkeisiin. OP:lla ei ole prosentuaalista säilytyspalkkiota kotimaisista, mutta se perus arvo-osuustilimaksu on. Sen tosin kuittaan bonuksilla. Ostan tyypillisesti kotimaisia osakkeita tonnilla-parilla kerrallaan, ja tällöin merkintähinnaksi jää 8 euroa = pienempi kuin prosentin merkkauspalkkio. Toimii hyvin omiin tarkoituksiini.

   Noissa vertailuissa pitää ottaa aika monta asiaa huomioon, pelkästään ensimmäiset hinnastot eivät kerro koko totuutta.

   Olen myös siinä eri mieltä, että kivijalkapankki ei voisi olla piensijoittajan kannalta hyvä. Mitenkäs se Nordean pienten ostojen mahdollisuus vaikka, mistä on laajasti blogosfäärissä keskusteltu.

   Poista
  8. Täytyi ihan tarkastaa palvemaksun summa ja se oli 2,6€/kk. Hinta sisältää aktiivisijoitusalkun ja sijoitustutkimuksen (0,2€). Voi olla että hinta sisältää jonkun omistajajäsenedun.

   Poista
 2. Itsellä tilit OP:n ja Nordnetin kautta. Olen OP:n omistajajäsen ja arvo-osuustiliin liittyvät maksut muistaakseni n. 5€/kk eli omistajajäsenenä ei tarvitse maksaa ihan kaikesta. Ajatus on siirtyä pikku hiljaa Nordnetin puolelle, koska sijoituslainan saanti on helppoa ja kulut alhaisia. Mielestäni OP:n kautta on ollut helppo aloittaa sijoittaminen, koska rahan liikuttaminen helppoa, sama käyttöliittymä käyttötileille ja sijoittamiseen, käyttöliittymä on selkeä ja helppo käyttöinen sekä luotettava tietoturva (ainakin mielikuva turvallisuudesta). Lisäksi sijoittamisen aloituskynnystä madaltaa se että sijoitus suositukset tosi helposti ja selkeästi saatavilla eli voi vaikka aloittaa sijoittamisen OP:n suositusten mukaisesti (en tosin suosittele).

  Osakesijoittamiseen liittyy aika paljon asiaan perehtymistä, joten näillä matalankynnyksen palveluilla on paikkansa. Tärkeintä on kuitenkin aloittaa sijoittaminen, kun sen kerran aloittaa on myöhemmin helppo siirtyä edullisempaan palveluun. Vuosi tasolla esim. 5€/kk maksu on todella vähän. Saman rahan moni voi säästää todella helposti arkikulutuksessa ja samalla vaikka alentaa hiilijalanjälkeään. Sitä en tosin ymmärrä miksi sijoitustuotteiden hinnoittelu on niin sekavaa noissa kivijalkapankeissa. Tulee vaikutelma, että ne haluaa ohjata kuluttajat käyttämään niitä omia oikeasti kalliita sijoitustuotteita?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen täysin samaa mieltä!

   Välityskuluilla on paljonkin merkitystä pitkässä juoksussa, mutta tärkeintä on aloittaminen. Oma sijoitustyyli ja strategia hioutuu vasta muutaman vuoden kuluessa. Itse ajattelin aloittaessani, että sijoitan suoraan pieniin yhtiöihin, koska niissä on eniten nousupotentiaalia. Kun olin saanut vähän turpiini niiden kanssa, aloin ymmärtämään indeksirahastojen hyödyt minulle :)

   Se on aika sama maksaako oppirahat OP:n vai Nordnetin kanssa ja välittäjää voi aina vaihtaa. Jos päätyy painottamaan em jenkkiosakkeita, kannattaa pankki valita sen mukaan. Jos taas panostaa pohjoismaalaisiin indeksirahastoihin, on Nordnetilla aika vaikea löytää kilpailijaa.

   Mutta, kuten sanottu - tärkeintä on aloittaminen!

   Poista
 3. Lisäyksenä edelliseen kommenttiini: Uutiset luen kauppalehdestä eli en maksa samoista uutisista OP:lle ja pörssikurssit saan 30min viiveellä. Sijoitan tällä hetkellä pelkästään pohjoismaisiin pääosin osinkoa maksaviin yrityksiin. Viimeisen parin vuoden aikana indeksi ylitetty selkeästi eli viivästettyllä kurssitiedollakin voi pärjätä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, ei tuo 30min paha viive ole :) Itse käyn nykyään parin viikon välein kirjautumassa, joten eipä reaaliaikaisuudella niin suurta väliä ole.

   Poista
 4. Täydennyksenä. Minulla ovat osakkeet Nordeassa. Koska täytän jotain erityisasiakkuuskriteereitä (aktiivisuutta, yli 30 000 euroa sijoitettuna), niin niin kauan kun teen edes hitusen kauppaa, on tuo käytännössä maksutonta.

  Kivijalkapankkien "hintavertailuhaaste" vaikuttaa olevan se, että aktiiviset asiakkaat saavat alennuksia jotka eivät näy perushinnastoissa. Tuon 1 % välityspalkkion ja muutoin maksuttomuuden seurauksena Nordea on minulle selvästi halvempi kuin muut (toimintatavoillani). Tosin esim. reaaliaikaisia kursseja en osta enkä kaipaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näiden hintojen vertaileminen on kyllä äärettömän hankalaa kun muuttujia on niin paljon ja jokaisen hinnoitteluperiaatteet ihan erilaisia.

   Poista
 5. Osuuspankista itsellänikin kokemuksia ja bonuksillahan tosiaan maksellaan kuluja ja arvoa antaisin lisäksi osaketutkimukselle, minkä saa käyttöönsä jo maksamalla sen minimimaksun 2,60e vai mitä se oli. Koska Nordnetin hyviä indeksirahastoja hehkutetaan niin maininnan ansaitsevat myös OP:n indeksirahastot, mm. indeksi maailma 0,39% kuluilla lienee halvin saatavilla oleva koko maailman kattava indeksirahasto.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Bonukset on hankalasti huomioitava juttu, kun jotain kautta asiakas ne maksaa, tai toisaalta voi ajatella niinkin, että bonukset voisi käyttää johonkin muuhun.

   Minulla on OP:ssa käyttötilit ja välillä rasittaa kun aina joku puhelinmyyjä soittelee että sulla olisi näitä käyttämättömiä bonuksia joilla kannattaisi ostaa milloin mitäkin.

   Mutta onhan ne toki rahan arvoista asiaa.

   Poista
 6. Tästä vertailusta unohtui yksi erittäin tärkeä seikka; valuutanvaihtokulut. Nordnet laskuttaa 0.075% kaikesta valuutanvaihdosta. Nordealaskuttaa 0.3% toimarin yhteydessä ja 1.5% osingon yhteydessä. En tiedä OP:sta mutta varmaankin sillä on samaa tasoa Nordean kanssa. Eli Nordnet on ylivoimaisesti edelleen halvin. Ikävä kyllä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on tärkeä asia, hyvä kun nostit esille. Täytyy sanoa, että 1,5% valuutanvaihtokulu osingosta on kyllä melkoista rosvoamista.

   Eniten pankkien toiminnassa ärsyttää juuri hinnastojen vaikeaselkoisuus ja tällaiset yllätykset joita ei osaa ottaa huomioon etukäteen.

   Poista
  2. Asia tarkistettu Nordealta, osingon yhteydessä ei ole mainittua 1,5% kulua.

   Poista
 7. Kylläpäs myrsky nousi kommenneteissa.

  Laitan tähän vielä oman kommentin. OP:n 12€ kaupat USA:han on halvemmat kuin Nordnetin vastaavat. Sitä saa jonkun aikaa jauhaa, että saa noilla säilytyskuluilla kiinni. Jos sitten tekee vaikkapa 2 kauppaa kuussa läpi vuoden niin siinäpä on laskemista, kumpi kannattavampaa.

  Olen ollut mulemmissa mainituissa kivijalkapankeissa OP:ssa ja Nordeassa asiakkaana ja täytyy sanoa, että kyllä tässä totuutta tuli siinä mielessä, että ne rokottavat sieltä täältä. Nordean maksuttomuus loppuu heyti, kun ei ole rahaa sijoittetvaksi. Jos et tee mitään Nordnetissä ei tule kuluja samoin pelkällä kuukausi säästöllä. Rahastojakin saa ilman välityspalkkiota. Nordnet on monessa suhtessa hyvä verrattuna kivijalkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ylättävän myrskyisä aihe tosiaan 😀

   Nordnetia ei voi ehkä yksiselitteisesti väittää kaikissa tapauksissa halvimmaksi, mutta kuten sanoit se monessa suhteessa parempi. Väittäisin että ainakin 80 prosentille piensijoittajista Nordnet on edullisempi kuin kivijalat.

   Lisäksi Nordnet on ainoa joka tarjoaa aidosti täysin ilmaisen arvo-osuustilin ja indeksirahastot. Superrahastoilla saa todella hyvän hajautuksen ilman että Nordetille tarvii maksaa penniäkään.

   Poista
 8. Voi kun olisi ollut muitakin, esim. Danske mukana vertailuissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aluksi kunnianhimoinen ajatukseni oli ottaa kaikki yleisimmät mukaan vertailuun, mutta into hiipui kun huomasin kuinka työlästä hintojen kaivaminen oli ja hinnastot niin erilaisia että vertaaminen on yllättävän vaikeaa.

   Poista
 9. Itse olen tämän ratkaissut niin että olen Nordean 1% palkkiokatolla ostanut osakkeita pienissä erissä ja sitten siirtänyt tilini osakkeet veloituksetta Nordnetille. Tämä vain siksi että siellä on mahdollisuus saada lainaa helposti salkkua vastaan. Jos Nordnetillä olisi vastaava pienien kauppojen kohtuullisuus enemmänkin kuin viikon vuodessa niin ei tarttis tätä pelleilyä harrastaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä vinkki kaikille Nordean asiakkaille!
   Kieltämättä aika kekseliästä :)

   Poista