lauantai 26. syyskuuta 2015

Salkku strategian mukaiseksi

Strategian mukainen hajautus


Osakesalkku
Kerroin aiemmin sijoitusstrategiastani. Samaan aikaan olen säätänyt salkkuani kohti lopullista muotoaan ja vastaamaan paremmin strategiaani.

Päädyin toteuttamaan sijoitusteni hajautuksen niin, että USA, kehittyvät markkinat ja Japani katetaan ETF -tuotteilla, Eurooppa (Suomi, Ruotsi, Tanska, Norja) indeksirahastoilla ja suoria sijoituksia minulla on ainoastaan Suomesta. Valitsemani ETF:t ja indeksirahastot seuraavat yleisindeksejä, joten maantieteellisen hajautuksen lisäksi ne jakautuvat varsin hyvin eri toimialoille. Ajallinen hajautus tapahtuu siten, että puolet sijoituksista sijoitetaan automaattisesti joka kuukausi.

Salkkuni tämänhetkinen koostumus


Tässä osakesalkkuni tämänhetkinen koostumus. Tällä hetkellä Fortum ja Cityvarasto ovat raskaasti ylipainossa, mutta tilanne korjaantuu indeksirahastoihin ja ETF:iin tehtävien kuukausittaisten sijoitusten myötä. Suoria osakesijoituksia tulen tuskin tekemään vähään aikaan.

Osakkeet:
Fortum Oyj13 840€
Cityvarasto Oy10 000€

Käteinen:
Arvo-osuustilillä3 121€

Indeksirahastot:
Nordnet Superfonden Danmark292€
Nordnet Superfonden Sverige286€
Nordnet Superfondet Norge284€
Nordnet Superrahasto Suomi290€

ETF -rahastot:
iShares Core MSCI Emerging Markets IMI UCITS ETF248€
iShares Core MSCI Japan IMI UCITS ETF85€
iShares Core S&P 500 UCITS ETF161€
db x-trackers MSCI Europe Small Cap Index UCITS ETF (DX2J)0€

Päivitin salkun sisällön ja kokonaisvarallisuuden myös Osakesalkku ja varallisuus -sivulle.

Kuukausisäästäminen


Käynnistin Nordnetissä kuukausisäästämisohjelman, jonka puitteissa sijoitan 1 000 euroa kuukaudessa. Tästä 300 euroa jakautuu Nordnetin neljään Superrahastoon (25% kuhunkin) ja 700 euroa iSharesin kolmeen ETF -rahastoon. Kuukausisäästämisen tarkoitus on muuttaa osakesalkkuni painoarvoja niin, että indeksirahastojen ja ETF:ien osuus korostuu ajan myötä. Tällä hetkellä niiden osuus on vielä vaatimaton verrattuna suoriin sijoituksiin.

Kuukausisijoitus jakaantuu siis näin:

Kuukausisäästäminen

Käteiskassa


Kuukausittain pyrin säästämään sijoituksiin 1 500 - 2 300 euroa, joten kuukausisäästöohjelman lisäksi minulle kertyy käteistä arvo-osuustilille. Toistaiseksi annan käteisen kertyä ja ostan luultavasti ETF:ä tai indeksirahastoja sitten kun hetki tuntuu otolliselta. Puolet menee siis automaattisesti joka kuukausi ja toisen puoliskon osalta koetan hyödyntää omia näkemystäni markkinatilanteesta. Tällä hetkellä markkina näyttää sellaiselta, että käteistä on hyvä pitää kassassa.

Image courtesy of Supertrooper at FreeDigitalPhotos.net
Jos pidit artikkelistani, jaa se kavereillesi alla olevilla painikkeilla!

Avaa ilmainen osaketili Nordnetiin

 • Tilin avaaminen ei maksa mitään.
 • Osakkeiden säilyttäminen ei maksa mitään.
 • Nordnetin pohjoismaisiin indeksirahastoihin sijoittaminen ei maksa mitään.
Lue lisää

10 kommenttia:

 1. Ymmärsinkö oikein, että sinulla on vain kaksi suoraa osakesijoitusta jota ovat yli 10k€ ja rahastoja vain muutamalla satasella?. Kuitenkin sijoittamisen yksi perussäännöistä on olla laittamatta kaikkia munia samaan koriin, mutta olet meko pitkälle kahden kortin varassa koko salkkusi kanssa. Cityvarastosta en osaa mitään sanoa, mutta itse myisin fortumia pois tai tekisin suoria sijoituksia esim.Teliasoneraan joka on nyt melko edullinen ja tylsän tappava osingonmaksaja. Realty income maksaisi kuukausittaista osinkoa, kuten jenkkiyhtiöt ei suurta, mutta lukeutuu jenkeissa osinkoaristokraatteihin.

  Nykyinen markkinatilanne on hieman heikko tehdä kovin suuria sijoituksia, mutta sinuna hajauttaisin edes 2-4 yhtiöön tuon 10k€ fortum potin, niin olisi edes hieman hajautusta eikä kaikki olisi yhden kortin varassa.
  Esim Sampo/nordea, Teliasonera, Fortum ja ehkä jopa Kone tai jos pitkää holdia aikoo niin YIT voisi tarjota hyvää nousua pitkällä tähtäimellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. http://www.rikaserakko.com/2015/09/sijoitusten-hajauttaminen.html Viikko sitten pohdit itse hajauttamisen hyötyä ja tärkeyttä, mutta miksi et itse tee niin kuin neuvot tai toteta ;)

   Poista
  2. Kiitos oikein hyvistä kommenteista!

   Salkun rakenne vastaa tällä hetkellä täysin strategiaani (maailmanlaajuinen hajautus, tuhansiin yrityksiin), mutta painosuhteet ei. Kuten tekstissä mainitsin Fortumin ja Cityvaraston paino on aivan liian suuri.

   Nyt kun salkun rakenne on valmis, aion tasapainottaa painosuhteet kuukausittain tehtävillä sijoituksilla. 2 000€/kk sijoituksilla vie toki aikansa ennen kuin salkku on täysin tasapainoinen. En halua tehdä enempää suoria osakesijoituksia, mutta en halua myydä Fortumia ja Cityvarastoa, koska olen ostanut ne pitkällä tähtäimellä.

   Hajauttamista käsittelevässä tekstissäni mainitsin, että hajauttamisen merkitys korostuu ajan myötä kun omaisuus kasvaa. Sijoitusuran alkuvaiheessa se ei ole, ainakaan minulle niin merkittävä. Toki harmittaa jos Fortum pettää, mutta vaikka se romahtaisi puoleen, niin summa vastaisi silti vain kolmen kuukauden säästöjäni - se on riski jonka pystyn helposti kantamaan sen aikaa, että saan painosuhteet kohdalleen.

   Rahastojen ja ETF:ien summat ovat vielä pieniä, koska otin ne mukaan vasta tässä kuussa ja suhdanteet on nyt sellaiset, että päätin pitää vähän rahaa kassassa. Ne ovat kuitenkin salkkuni selkäranka pitkällä tähtäimellä.

   Salkun riskiprofiili on tällä hetkellä korkea, mutta laskee erittäinkin matalaksi vuosien myötä.

   Poista
  3. Kävin katsomassa mitä Nordnetin riskimittari näyttää. Cityvarasto ei näy Nordnetissä, joten siellä salkun Fortum paino on vielä raskaampi. Silti riskimittari on keltaisella. En tiedä seuraako mittari pelkkää volatiliteettia vai mihin se perustuu, mutta joka tapauksessa tämä vie mittarilta aika lailla uskottavuutta. Mielestäni riskin pitäisi olla punaisella Nordnet salkun osalta.

   Laskin myös Fortumin painoarvon kokonaisvarallisuudestani (http://www.rikaserakko.com/p/osakesalkku-ja-varallisuus.html). Se näyttäisi olevan 6,7%.

   Hyviä tällaiset kommentit, mitkä ohjaa miettimään ja tekemään lisää laskelmia. Olen kuitenkin tyytyväinen strategiani etenemiseen ja salkkuni sisältöön riskiprofiilista huolimatta.

   Poista
 2. Miten olet päätynyt kuukausisijoituksissasi esittämääsi allokaatioon? Maailman markkinapainoihin verraten kehittyvät markkinat ovat sinulla nyt likimain kolminkertaisessa ylipainossa ja Yhdysvallat alipainossa. Aasia ja Manner-Eurooppa puuttuvat kokonaan. Lisäksi aika iso siivu menee pohjoismaihin, jotka ovat aika periferiamarkkinoita isolla linssillä katsottuna. Olisi mielenkiintoista kuulla perusteluja päätöksien takana. Superrahastojen kulut(tomuus) on varmasti yksi syistä pohjoismaiseen painoon? Minkälaista tuottoprosenttia tavoittelet nykyisellä allokaatiolla?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Erittäin hyviä pointteja!

   Näin alkuvaiheessa (2 vuotta takana) pidän riskitasoa ja tuotto-odotusta korkeampana ja tarkoitus madaltaa riskiä ajan myötä kun varallisuus kasvaa. Tämän takia kehittyvät markkinat on ylipainotettu.

   MSCI Emerging Markets Investable Market Index (IMI) sisältää paljon osakkeita Aasiasta, itse asiassa se painottuu Aasiaan: Kiina (22,9%), Etelä-Korea(15,59%), Taiwan(13,07%), Intia (8,82%), Indonesia, Malesia, Philippiinit, Thaimaa. Myös Venäjä sisältyy tähän indeksin. Afrikan, Lähi-Idän ja Etelä-Amerikan paino on pienempi.

   USA:ssa arvostustasot tuntuu tosi korkeilta, joten olen haluton sijoittamaan S&P 500 indeksiin kovin paljoa juuri nyt.

   Pohjoismaiden paino selittyy Superrahastojen kuluttomuuden lisäksi sillä, että haluan painottaa maita, joiden tilanteesta olen vähän paremmin kartalla. Täytyy sanoa että Yhdysvallat, Aasia ja Etelä-Amerikka ovat minulle aika vieraita vielä.

   Pohjoismaiden paino (varsinkin Suomen, koska suorat sijoitukset) on niin suuri, että jätin muun Euroopan pois - arvelin niiden korreloivan riittävästi muuhun Eurooppaan. Kreikka ja Puola sisältyy kehittyvien markkinoiden indeksiin. Nyt sait minut kyllä miettimään, että pitäisikö Britit, Saksa ja Ranska saada sittenkin mukaan? Harkitsen tätä vakavasti ja tutkin löytyisikö näihin joku kiinnostava ETF.

   Tavoittelen pitkällä tähtäimellä 8% tuottoa.

   Poista
  2. Kiitoksia perusteluista. Täytyy kyllä tunnustaa, että ei ole tullut kiinnitettyä huomiota tuohon IMI:n noinkin vahvaan Aasian painotukseen aikaisemmin, vaikka kehittyviä markkinoitahan ne pitkälti on.
   Euroopan sijoituksissa yksi vaihtoehto voisi olla DX2J, joka sijoittaa Eurooppalaisiin Small Cap -yhtiöihin, vieläpä ihan kohtuullisilla kuluilla (TER 0,4). Volatiliteetti on suurempaa, mutta tilastojen valossa pienyhtiöistä voisi saavuttaa parempaa tuottoa, jotka sanoit hakevasi alkuvuosina.

   Poista
  3. Indeksinä DX2J kiinnostaa, koska Superrahastot ja S&P500 keskittyy suuryrityksiin. Löysin Nordnetistä vain yhden DX2J:ta seuraavan ETF:n db x-trackers MSCI Europe Small Cap Index UCITS ETF (DX2J). Hallinnointipalkkio on ok (0,4), mutta 3% merkintä-/lunastuspalkkio arveluttaa. Veloittaako rahasto merkintäkuluja Nordnetin lisäksi?

   https://etf.deutscheawm.com/GLOBAL/ENG/Download/KIID/LU0322253906/-/MSCI-Europe-Small-Cap-Index-UCITS-ETF-%28DR%29/FI

   En löytänyt mainintaa, onko tuo fyysinen, vai swap -rahasto. Vierastan vähän johdannaisia, koska en täysin ymmärrä niitä ja niihin liittyviä riskejä. Tosin Superrahastotkin saattaa käyttää johdannaisia. Vaikuttaa kuitenkin kiinnostavalta - täytyy penkoa tätä vielä lisää ensi viikolla.

   Poista
  4. Tuota DX2J:tä saa Nordnetin kuukausisäästöohjelmasta, eikä sen merkinnästä mene mitään kuluja, kun merkinnän hoitaa ohjelman kautta. Kyseessä on fyysinen kasvurahasto.

   Nordnetin blogikommenteista poimittua: "ETF-sijoittajan maailmassa avaintietoesite ei ole kaikilta osin välttämättä suoraan sovellettavissa omaan kaupankäyntiin. Tavallinen sijoittaja toimii ns. ETF-jälkimarkkinoilla pörssissä (sijoittajat vaihtavat keskenään osuuksia ETF-rahastosta), joten pörssin kautta tehdystä ETF:n ostosta tai myynnistä ei makseta merkintä-/lunastuspalkkiota."

   Poista
  5. Kiitos, tämä on todella hyvä lisä salkkuuni!

   Pienensin indeksirahastoihin menevän summan 200 euroon, kasvatin ETF:ien osuutta 800 euroon, otin DX2J:n mukaan ja säädin sen osuudeksi 15% ETF:stä. Tasapainottelen summia tarvittaessa, mutta rakenne tuntuu nyt oikein hyvältä :)

   Poista