torstai 1. lokakuuta 2015

Ruoanlaiton tuotannollistaminen

Ruokarumba


Ruoanlaiton tuotannollistaminen
Vaimoni palatessa hoitovapaan jälkeen töihin, meidän kolmihenkisessä taloudessa alkoi ruokarumba. Lapsemme saa hoidossa aamupalan, lounaan ja välipalan ja me vaimon kanssa söimme lounaan lounasravintoloissa. Iltaruoka oli kuitenkin ongelma. Töiden jälkeen hain lapsen hoidosta ja kotiin päästessämme nälkä oli yleensä melkoinen. Ruokaa ei ollut valmiina ja usein ei edes raaka-aineita - on tylsää lähteä nälkäisenä ja väsyneenä kauppaan. Sitten ruoka piti vielä valmistaa ja siihen meni tunnin verran - joka ikinen ilta. Ja kun vihdoin sai syödyksi, tiskaaminen ei jaksanut enää kiinnostaa, joten keittiön tiskipöydät notkuivat likaisista astioista.

Kunnallisissa kouluissa ja päiväkodeissa siirrytään parhaillaan kohti keskuskeittiöitä. Ruoka valmistetaan yhdessä tehokkaassa tuotantokeittiössä, josta se jaellaan jakelukeittiöihin. Jokaisessa koulussa ja päiväkodissa ei siis enää valmisteta ruokaa paikan päällä. Ajatus on mielestäni hyvä ja tästä inspiroituneena päätin, että meidänkin kannattaa toimia samoin ja tuotannollistaa ruoanlaittomme. Tavoitteena helpottaa arkea ja saavuttaa samalla kustannussäästöä.

Lounasravintolat


Päätimme luopua lounasravintoloiden käytöstä kokonaan. Työpaikkani sijainnin johdosta, lähistöllä on kymmeniä vaihtoehtoja, joten päivittäin tuli valittua se missä oli parasta (lue epäterveellisintä) ruokaa. Tämän takia usein tuli syötyä liikaa ja huomasin painoni kohoavan hitaasti, mutta tasaisen varmasti.

Käyttämieni ravintoloiden lounashinnat vaihtelivat 7 ja 12 euron välillä. Kahdeksan euron keskihinnalla lounaat tulivat maksamaan siis 168€/kk meiltä molemmilta. Yhteensä siis peräti 336€/kk.

Kaupassa käynti


Aikaisemmin kävimme kaupassa kolme-, jopa neljä kertaa viikossa. Päätimme, että jatkossa ruokakaupassa käydään vain kerran viikossa ja että perjantai on kauppapäivä. Tämä ohjaa toimimaan ja ostamaan suunnitelmallisesti.

Tuotannollinen valmistus


Nykyään teemme koko viikon lämpimät ruoat kerralla, joskus enemmänkin. Pakkaamme ruoan 3,5dl pakasterasioihin valmiiksi annoksiksi, jotka laitamme pakkaseen. Valmistamme yhtä tai kahta ruokalajia kerralla. Viikon ruokien valmistukseen ja annosteluun menee aikaa 2-3h ruokalajista riippuen. Aikaisemmin käytimme ruoanlaittoon peräti seitsemän tuntia viikossa. Monissa ruokalajeissa melkein samalla työmäärällä voi tehdä kymmenkertaisen annoksen ja tämä säästää valtavasti aikaa.

Ruoan laatu ja monipuolisuus


Käytämme laadukkaita raaka-aineita ja teemme mahdollisimman hyvää ruokaa. Aikaisemmin ruoanlaitto tuntui niin työläältä, ettei laatuun jaksanut panostaa. Usein tyydyimme eineksiinkin. Ruoan laatu on parantunut isompien valmistuserien myötä huimasti.

Kannattaa tehdä hieman yli viikon annokset kerralla, jolloin pakastimeen kertyy useita lajeja, jotka tuovat vaihtelua ruokavalioon. Lämpimän ruoan lisäksi olemme ottaneet salaattia ja paljon erilaisia juustoja ja leikkeitä leivänpäällisiksi, sekä paljon hedelmiä monipuolistamaan ruokavaliota.

Kaikki ruokalajit eivät sovellus pakastettavaksi. Laatikot, padat, puurot ja pastat toimivat kuitenkin oikein hyvin ja maistuvat lämmitettynä jopa paremmalta kuin tuoreena. Maku on ehtinyt tekeytyä kunnolla. Pakkaseen menevät ruoat kannattaa tehdä hieman löysemmiksi / mehukkaammaksi kuin normaalisti, etteivät ne kuivu lämmitettäessä.

Tässä omat suosikkimme:
 • Lasagne on yksi parhaista.
 • Jauhelihaperunasoselaatikko.
 • Erilaiset pastat, kuten parmesaanipasta ja Carbonara ovat hyviä, kunhan kastiketta on riittävästi.
 • Riisipuuroa ja kokonaisia mansikoita päälle.
 • Mannapuuroa ja mansikoita.
 • Broileririisipata.
 • Broileria, riisiä ja currykastiketta.

Säästö ja hyödyt


Hämmästyimme kuinka paljon aikaa ja vaivaa muutokset säästivät. Vielä yllättävämpää oli se, että kauppalaskumme pieneni melkein kolmanneksella, vaikka se sisältää nyt myös lounaat. Tämä johtuu siitä, että isojen annosten tekeminen on edullisempaa ja myös siitä, että jos käy usein kaupassa, mukaan tarttuu helposti kaikkea ei niin tärkeää.

Säästöt:
 • Lounasravintoloiden kuluissa säästämme 336€/kk.
 • Kauppalaskuissa säästöä tulee noin 40€/viikko.
 • Yhteensä säästöä tulee siis peräti 5 952€ vuodessa.

Muut hyödyt:
 • Kaupassa käynteihin kuluva aika laski noin kahdesta tunnista kolmeen varttiin viikossa.
 • Ruoanlaittoon ja tiskaamiseen viikossa kuluva aika putosi noin seitsemästä tunnista kolmeen tuntiin.
 • Keittiön tiskipöydät eivät enää ole täynnä likaisia astioita.
 • Syömme nyt paljon parempaa ruokaa ja vähemmän einestä.
 • Tietoisuus siitä, että pakastimessa on aina hyvää ruokaa on palkitseva.

Image courtesy of tiramisustudio at FreeDigitalPhotos.net
Jos pidit artikkelistani, jaa se kavereillesi alla olevilla painikkeilla!

Avaa ilmainen osaketili Nordnetiin

 • Tilin avaaminen ei maksa mitään.
 • Osakkeiden säilyttäminen ei maksa mitään.
 • Nordnetin pohjoismaisiin indeksirahastoihin sijoittaminen ei maksa mitään.
Lue lisää

5 kommenttia:

 1. eikö teillä ole tiskikonetta? =) mekin käymme kaupassa kerran viikossa (lidl) mutta ruokaa teemme ehkä 3 kertaa viikossa.

  VastaaPoista
 2. Tiskikone sentään löytyy, mutta intoa sen täyttämiseen on löytynyt vähemmän :) Lapsen myötä moni asia muuttuu - hoitoon viemiset ja tuomiset, pukemiset, leikit, pöydässä sotkeminen, pyykit jne työpäivän päälle, tekevät sen, että kun illalla pääsee vähän hengähtämään, ne likaiset astiat ei jaksa kauheasti kiinnostaa.

  Lidliä mekin pääsääntöisesti käytämme.

  VastaaPoista
 3. Avaatko tarkemmin, mistä tuo 5 952€ vuodessa tulee. Eikö sen kaiken järjen mukaan pitäisi olla (336+40) euroa/kk x 12 kk = 4512 euroa. Ero on aika merkittävä, enkä itse ymmärrä mistä loppu "säästö" kertyy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olemme säästäneet kauppalaskussa 40€ per viikko, eli 160€/kk. Loppusumma on siis (336 + 160) * 12. Summa on todellakin hämmästyttävän suuri. Lounasravintolat on kalliita ja jos kaupassa käy kolmesti viikossa ja aina mukaan tarttuu vähän ylimääräistä, vaikutus on todella suuri pitkässä juoksussa.

   Poista
  2. Upsista. No niinhän tuossa lukeekin, että 40 e per viikko, eikä per kk. Eri määreet samassa kappaleessa hämäsivät. Pitäisi ottaa silmä käteen ja katsoa kunnolla :)

   Poista