tiistai 27. lokakuuta 2015

Listaamattomiin yrityksiin sijoittaminen

Listaamattomat yritykset


Osakeyhtiö voi olla joko yksityinen tai julkinen. Yksityisen osakeyhtiön omistaa suljettu ryhmä, eikä ulkopuoliset voi sijoittaa siihen. Julkisen osakeyhtiön osakkeet taas ovat yleisen kaupankäynnin kohteena ja sijoittajat voivat vapaasti ostaa ja myydä niitä ilman rajoituksia. Kaikki pörssiyritykset ovat siis julkisia osakeyhtiöitä, mutta kaikki julkiset osakeyhtiöt eivät ole listautuneet pörssiin. Käsittelen tässä artikkelissa julkisia osakeyhtiöitä, jotka eivät ole kirjautuneet pörssiin.

Invesdor -joukkorahoitusalusta


Tutustuin Invesdorin joukkorahoitusalustaan noin puoli vuotta sitten, kun kiinnostuin Cityvaraston osakeannista. Päädyin tekemään sijoituksen Cityvarastoon ja Invesdor toimi mielestäni oikein hyvin. Palveluun rekisteröitymällä yrityksistä saa melko kattavan tietopaketin sisältäen kaikki tarvittavat dokumentit, yrityskuvauksen, sekä perusteet annille.

Sijoituksen tekeminen onnistuu helposti verkkopankkitunnuksilla ja sivustolla olevan foorumin kautta saa tilannetietoa annin etenemisestä ja vastauksia kysymyksiin.

Ainoa huono puoli Invesdorissa on mielestäni se, että suurin osa yrityksistä ei ollut kovin kiinnostavia. Suurin osa on aivan alkuvaiheessa olevia start-uppeja, joilla ei ole näyttöjä kannattavasta liiketoiminnasta. Osa yrityksistä taas kaipaisi tukea talousvaikeuksiin, eivätkä ne vaikuttaneet sijoituskohteena potentiaalisilta. Esimerkiksi olutravintolat pitäisi mielestäni saada menestymään ilman joukkorahoitustakin. Kehoitankin olemaan erittäin selektiivinen, jos aiot sijoittaa Invesdorin kautta.

Privanetin kauppapaikka


Privanet on kauppapaikka listaamattomille, julkisille osakeyhtiöille. Privanetistä löytyy paljon puhelinyhtiöitä ja niihin liittyviä yrityksiä. Privanet toimii myös Invesdorin yritysten jälkikauppapaikkana, eli osakkeilla voi käydä kauppaa myös joukkorahoituskampanjan päätyttyä.

Palveluun rekisteröityminen vaatii vähän enemmän byrokratiaa ja käyttämistä hankaloittaa avainlukulista ja kryptinen käyttäjätunnus, jota on vaikea muistaa. Asiakaspalvelu toimii kuitenkin oikein hyvin.

Osinkojen verotus


Listaamattoman yrityksen jakamien osinkojen verotus on kevyempää 150 000 euroon saakka. Voit tutustua asiaan tarkemmin verottajan nettisivulla.

Pari sanaa riskeistä


Listaamattomiin yrityksiin liittyy paljon enemmän riskejä kuin pörssiyrityksiin. Vastaavasti tuottomahdollisuudet ovat suuremmat, mutta krittinen pitää olla.

Listaamattomiin yrityksiin sijoittamiseen liittyy seuraavia lisäriskejä verrattuna pörssiyhtiöön:
  • Tiedottaminen on usein ala-arvoista. Yrityksillä ei ole samanlaista tiedonantovelvollisuutta kuin pörssiyhtiöillä, joten pienosakas jää helposti pimentoon yrityksen tapahtumista.
  • Likviditeettiriski on paljon suurempi. Vaikka yritys olisi jonkin kaupankäyntipaikan listoilla, likvidideetti on usein olematon.
  • Pääomatarve voi olla suurempi, jolloin uudet osakeannit ovat melko todennäköisiä, jolloin voit joko sijoittaa lisää tai osuutesi laimenee.
  • Kirjanpitojärjestelmä on usein erilainen kuin pörssiyhtiöillä. Tämä voi olla yritykselle etu, mutta tekee työläämmäksi taloustietojen analysoinnin ja vertaamisen pörssiyhtiöiden tunnuslukuihin.

Case Cityvarasto


Cityvarasto järjesti keväällä joukkorahoituskampanjan Invesdorin kautta. Päädyin ostamaan 2 000 osaketta 5€ kappalehintaan. Cityvarasto tavoitteli kolmea sataa osakasta, mikä mahdollistaa listautumisen First North -listalle. Osakeanti on nyt päättynyt onnistuneesti ja tuotti yli miljoona euroa, mikä on joukkorahoituksen Suomen ennätys. Tällä hetkellä osakkeet ovat Invesdorin kauppapaikalla ja listautumista First Northiin valmistellaan.

Cityvarastossa minua kiinnosti toimiala (varastobisnes on kaupungistuvassa maailmassa todella iso ja kasvava bisnes), pitkä ja vakaa historia, tasainen kasvu, kannattavuus ja hinnoittelun järkevyys.

Valutaatio oli 24mlj. ja perusteena kiinteistöjen arvo. Suhteessa liikevaihtoon ja tulokseen tämä tuntui äkkiseltään järjettömän suurelta, mutta kirjanpitojärjestelmään tutustuminen selvensi asiaa ja hinta todellakin asettuu kiinteistöjen arvoon (noin 800€/neliö). Jujuna on se, että yhtiö on tehnyt ja tekee omistamistaan kiinteistöistä 7% poiston joka vuosi. Tämä johtaa siihen, että tase pienenee vuosi vuodelta, vaikka todellisuudessa kiinteistöjen arvo on kohonnut huimasti vuodesta 1999 lähtien. Taseen ja omistusten välillä on siis ristiriita. Poistot on ollut järkevä tehdä, koska se on mahdollista ja keventää maksettavia veroja merkittävästi. Jos Cityvarasto joskus listautuu päälistalle, on kiinteistöt arvostettava taseeseen todellisen markkinahinnan mukaisesti (IFRS -tilinpäätös), mikä nostaa tasetta, mutta myös verotettavaa tulosta.

Odotan Cityvarastolta rauhallista, mutta vakaata kasvua hyvällä kannattavuudella. Pitkäaikaisena sijoituksena toivon saavani tästä vielä hyvän osinkokoneen. Seuraavat 10 -vuotta menevät varmasti kuitenkin kasvun rahoittamiseen.

Image courtesy of jannoon028 at FreeDigitalPhotos.net
Jos pidit artikkelistani, jaa se kavereillesi alla olevilla painikkeilla!

Avaa ilmainen osaketili Nordnetiin

  • Tilin avaaminen ei maksa mitään.
  • Osakkeiden säilyttäminen ei maksa mitään.
  • Nordnetin pohjoismaisiin indeksirahastoihin sijoittaminen ei maksa mitään.
Lue lisää

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti