tiistai 17. marraskuuta 2015

Voiko ilman rahaa olla riippumaton?

Elämä ilman rahaa
   Mies kysyi toiselta: "Mitä tekisit, jos olisit niin rikas, että voisit tehdä mitä tahansa?"
   "En mitään. Makailisin vaan biitsillä ja joisin Viskiä", toinen vastasi.
   "Entä mitä tekisit, jos menettäisit ihan kaiken mitä sinulla on?", ensimmäinen mies jatkoi.
   Toinen mies mietti hetken ja sanoi: "En kai mitään. Juopottelisin jossain rannalla."


Eräs entinen työkaverini kertoi edellisen vitsin palatessaan töihin, sen jälkeen kun hänet oli juuri maksettu ulos firman osakkuudesta. Vitsissä on totuuden siemen ja vaurauden tavoittelussa onkin aiheellista pohtia omia motiivejaan. Rahan suhdetta onnellisuuteen käsittelin omana artikkelinaan, tässä pohdin mahdollisuuksia saavuttaa riippumattomuus ilman rahaa.

Elämä ilman rahaa


Vaurauden tavoittelu ei ole muodikasta, kuten 80 -luvun juppikaudella. Nyt on muodikkaampaa kertoa, kuinka "leikkasin luottokorttini kahtia ja elin pari vuotta vapaana rahan vallasta.". Tällä tavalla toimimalla ihminen kuitenkin jättää itsensä täysin toisten armeliaisuuden varaan. Mielestäni tähän sisältyy tiettyä henkistä epärehellisyyttä - todellisuudessa henkilö elää toisten rahoilla, eikä vapaana rahasta. Joka tapauksessa tämä on mahdollisimman kaukana riippumattomuudesta, mitä itse tavoittelen.

Tässä muutamia henkilöitä, jotka elivät joko kokonaan tai lähes kokonaan ilman rahaa.

Christopher McCandless


Christopher McCandless on 24-vuotiaana Alaskan erämaassa nälkään kuollut vaeltaja. Hän tavoitteli riippumattomuutta Alaskan luonnosta ja yritti elää ilman rahaa ja luottokortteja. Hänen vaiheistaan on kirjoitettu Erämaan armoille -niminen kirja ja saman niminen elokuva julkaistiin vuonna 2007. Kirjaa en ole lukenut, mutta elokuvan kävin aikoinaan katsomassa ja voin suositella.

Christopherin elämänasenteen taustalla on lapsuuden traumat ja syvä katkeruus vanhempiaan kohtaan. Isän lapsiin ja heidän äitiinsä kohdistama perheväkivalta, isän kaksoiselämä ja vanhempien jatkuva riitely olivat jättäneet Christopheriin lähtemättömät jäljet. Christopherin elämänvaiheisiin voit tutustua tarkemmin wikipediasta ja suosittelen myös katsomaan elokuvan jos aihe kiinnostaa.

Minun on helppo samaistua McCandlessin ajatusmaailmaan. Häntä innosti suuresta Jack Londonin kirjat, jotka olivat minunkin suosikkejani lapsena ja varhaisnuoruudessa. Meillä molemmilla on sama palo pohjoisen erämaita kohtaan (omat matkani kohdistuneet Suomen ja Norjan Lappiin) ja me molemmat kuljemme omaa polkuamme, normeista välittämättä.

Eino "Parta" Kourula


Parta Kourulaan minun on vaikeampi samaistua, kuin McCandlessiin. Kourulan tarinassa on kuitenkin sellaista suomalaista jääräpäisyyttä, että ajattelin hänenkin tarinansa tässä lyhyesti kertoa.

Kourula oli 60-luvun metsätyöläinen, jonka työt kävivät vähiin koneiden syrjäyttäessä tukkijätkät. Hän pyrki metsäkouluun, mutta ei päässyt opiskelemaan ikänsä takia. Tästä suivaantuneena äijä paineli Kittilän metsiin ja asui siellä yksin kymmeniä vuosia. Hän yritti saada kelasta työttömyyskorvausta, mutta hakemus oli hävinnyt jonnekin, joten hän päätti suomalaiseen tapaan, että pärjätään sitten ilman. Ukko eli käytännössä ilman rahaa ja sai toimeentulonsa metsästämällä riekkoja ja kalastamalla.

Vuonna 86 kuvattu dokumentti ukon vuodatuksista on katsottavissa Ylen Elävä arkisto -sivuita.

Elämä sosiaalituilla


Jos tavoite olisi ainoastaan se, ettei tarvitse käydä töissä, helpointa olisi heittäytyä yhteiskunnan elätettäväksi ja hakeutua sosiaalitoimistoon. Moni kuvitteleekin, että taloudellisella riippuvuudella haetaan tilaa, jossa voisi elää muiden kustannuksella. Tämä on kuitenkin mahdollisimman kaukana siitä mitä haen. Riippumattomuushan nimenomaan tarkoittaa sitä, ettei ole muista riippuvainen.

Ja sijoittaja ei todellakaan elä muiden kustannuksella, vaikka ei työtä tekisikään. Yritysten työntekijät eivät elätä sijoittajaa, vaan sijoittaja luo työpaikkoja sillä, että laittaa oman omaisuutensa likoon.

Lopputulema


Ilman rahaa voisi elää, jos löytäisi paikan, jossa puut notkuvat hedelmistä ympäri vuoden, joet ja järvet olisivat täynnä kalaa ja metsässä vilisisi riistaa. Tällaisia Edeneitä ei vaan tänä päivänä taida olla olemassa. Ilman tällaista paikkaa vaihtoehdoksi jää jättäytyä muiden ihmisten varaan (mikä olisi kaukana riippumattomuudesta), hankkia työ, jota voi tehdä muista riippumatta, tai sitten hankkia niin paljon rahaa, ettei ole sen takia muista riippuvainen. Käytännössä raha on välttämätöntä, jotta yhteiskunnassamme voisi olla riippumaton.

Vaikka vähennänkin riippuvuuttani muista, en aio koskaan heittäytyä yhteiskunnan ulkopuolelle. Monet erakot ovat elämän katkeroittamia, hyvänä esimerkkinä edellä mainitsemani McCandless ja Kourula. Molempien motiivina erakoitumiselle ja syrjäytymiselle oli katkeruus ja molempien tarina oli surullinen. Kumpikaan ei ollut onnellinen. Olen iloinen siitä, etten ole katkera ja voin elää vapaana. Katkeruus on nimittäin riippuvuutta sekin, eikä katkera voi koskaan olla henkisesti vapaa.

Tavoitteenani onkin elää mahdollisimman riippumatonta elämää osana yhteiskuntaa.

Image courtesy of artur84 at FreeDigitalPhotos.net
Jos pidit artikkelistani, jaa se kavereillesi alla olevilla painikkeilla!

Avaa ilmainen osaketili Nordnetiin

 • Tilin avaaminen ei maksa mitään.
 • Osakkeiden säilyttäminen ei maksa mitään.
 • Superrahastoihin sijoittaminen ei maksa mitään.
Lue lisää

3 kommenttia:

 1. Jeps, vielä on hiukan tekemistä että olisi tarpeeksi rahaa =)

  VastaaPoista
 2. Tähän käy hyvin vastauksesi lainaus Phoenbus blogista:

  Mitä itse kehitykseen tulee viittaisin vanhaan tarinaan intiaanipäälliköstä, jolta toimittaja kysyi, mitä mieltä hän on kehityksestä. Päällikkö mietti hetken ja vastasi:

  ”Kun valkoinen mies tuli tänne, me hoidimme yhteiskuntaa. Ei ollut veroja. Ei ollut velkaa. Oli paljon puhveleita ja majavia. Naiset tekivät useimmat työt. Parantaja oli ilmainen. Intiaanimiehet lähinnä metsästivät ja kalastivat.

  Nyt valkoinen mies istuu toimistossaan ja tekee töitä, jotta saisi rahaa veroihin, velkoihin ja lääkärilaskuihin. Sitten hän tekee lisää töitä, jotta saisi rahaa itselleen. Ja mitä hän tekee rahoillaan?

  Tulee tänne viikoksi metsästämään ja kalastamaan.”

  VastaaPoista
 3. Tekstissä mainitsemani Erämaan armoille -elokuva tulee muuten HERO -kanavalta ensi keskiviikkona (23.12.2015).

  VastaaPoista