perjantai 25. joulukuuta 2015

Arvo-osuusjärjestelmään liittyminen

Pörssiin listautuminen


Arvo-osuusjärjestelmä
Kerroin aiemmin (listaamattomiin yrityksiin sijoittaminen -kirjoituksessani) omistavani Cityvarastoa. Cityvaraston tavoitteena on listautua pörssiin First North -kauppapaikalle. Tämä on ensimmäinen kerta, kun pääsen seuraamaan listautumisprosessia vaihe-vaiheelta omistajan näkökulmasta ja tarkoitukseni on kirjoittaa listautumisen vaiheista. Tällä hetkellä ajankohtainen asia on arvo-osuusjärjestelmään liittyminen.

Arvo-osuusjärjestelmä


Paperimuotoisista osakekirjoista on tänä päivänä jo pitkälti luovuttu ja tilalle on tullut arvo-osuudet. Arvo-osuus on sähköinen vastine osakekirjalle.

Arvo-osuuksia ylläpidetään omistajien arvo-osuustileillä. Arvo-osuustili on pankin tarjoama tili, joka on tarkoitettu arvopaperien säilyttämiseen, aivan samalla tavalla kuin käyttötili on tarkoitettu rahojen säilyttämiseen.

Arvo-osuusjärjestelmä on arvo-osuuksien ja arvo-osuustilien ylläpitämiseen tarkoitettu järjestelmä. Suomessa arvo-osuusjärjestelmää ylläpitää Euroclear Finland, eli Arvopaperikeskus. Käytännössä arvo-osuustili avataan johonkin pankkiin, tai sijoituspalveluyritykseen, joka sitten kirjaa tapahtumat Euroclearin arvo-osuusjärjestelmään. Oma arvo-osuustilini on Nordnet -pankissa.

Kaikkien pörssiyritysten osakkeet on liitetty arvo-osuusjärjestelmään. Myös listaamattomien yritysten osakkeita voidaan kirjata arvo-osuusjärjestelmään, mutta se on harvinaista. Esimerkiksi asunto-osakkeista on yleensä olemassa perinteinen paperinen osakekirja ja listaamattomien yirtysten omistuksia ylläpidetään usein erillisissä rekistereissä. Listaamattoman yrityksen valmistautuessa listautumaan kauppapaikalle, on arvo-osuusjärjestelmään liittymien yksi luonnollinen vaihe liittymisprosessissa.

Yrityksen osakkeiden liittäminen arvo-osuusjärjestelmään


Osakkeiden liittämisen arvo-osuusjärjestelmään hoitaa yleensä jokin sijoituspalvelutalo. Jokaisella osakkaalla tulee olla oma arvo-osuustili. Esimerkiksi Nordnetissä arvo-osuustilin avaaminen ja ylläpitäminen on täysin ilmaista.

Arvo-osuustilin avaamisen jälkeen (ellei osakkaalla ollut sellaista entuudestaan) osakas ilmoittaa arvo-osuustilinsä numeron arvo-osuusjärjestelmään liittymisestä huolehtivalle sijoituspalveluyrityksille. Cityvaraston tapauksessa liittymisen hoitaa FIM, jolle pystyi jättämään sähköisesti hakemuksen arvo-osuuksien kirjaamiseksi arvo-osuustilille. Nettilomakkeen täyttäminen onnistui muutamassa minuutissa ja tämän jälkeen se piti vielä allekirjoittaa sähköisesti pankkitunnusten avulla.

Tässä kaikki. Toivottavasti Cityvaraston osakkeeni ilmestyvät näkyviin Nordnetin -tililleni muutaman kuukauden kuluttua.

 Image courtesy of renjith at FreeDigitalPhotos.net
Jos pidit artikkelistani, jaa se kavereillesi alla olevilla painikkeilla!

Avaa ilmainen osaketili Nordnetiin

  • Tilin avaaminen ei maksa mitään.
  • Osakkeiden säilyttäminen ei maksa mitään.
  • Nordnetin pohjoismaisiin indeksirahastoihin sijoittaminen ei maksa mitään.
Lue lisää

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti