lauantai 15. joulukuuta 2018

Raha on aikaa

Raha & aika - kolikon kaksi puolta


jos aika on rahaa, onko raha silloin aikaa?
Kaikki tuntevat alkujaan Englandin kansan sanonnan "aika on rahaa" (lähde). Sanonta on ehdottomasti totta, mutta se katsoo asiaa tuottavuuden näkökulmasta. Asiaa voi katsoa myös toiselta näkökannalta - jos aika on rahaa, onko raha silloin aikaa?

Mielestäni raha on aikaa. Siitähän esimerkiksi taloudellisessa riippumattomuudessa on kyse. Rahalla voit ostaa asioita, jotka vapauttavat sinulle aikaa. Voit ostaa kaupasta ruokaa sen sijaan, että kasvattaisit sen itse. Voit viedä vaatteesi pesulaan, antaa siivoojan siivota huoneesi ja huoltofirman ylläpitää asuntoasi. Ja voit jopa sijoittaa rahasi pörssiin, jolloin toiset ihmiset työskentelevät puolestasi.

Rahan ja ajan suhde korostuu omassa työssäni. Työskentelen asiantuntijana, joten minulle maksetaan ajankäytöstäni. Hyvää tässä on tietysti se, että siitä maksetaan tällä hetkellä todella hyvin. Huonona puolena taas on se, että minulla on aikaa vain rajatusti. Tienaamisen katto tulee vastaa siinä, että minulla on vain tietty määrä tunteja käytettävänä. Myyn tällä hetkellä omia tuntejani, eli muutan tuntejani rahaksi, sijoitan tämän rahan kasvamaan korkoa ja ostan sillä myöhemmin vapaa-aikaa itselleni.

Vaikka rahan ja ajan välillä on selvä suhde, niillä on myös selvä ero - aika ei nimittäin kasva korkoa. Tämän takia, saadakseni paljon vapaa-aikaa minun täytyy muuttaa tunteja rahaksi nyt, antaa tämän kasvaa korkoa rahan muodossa ja sitten muuttaa korkotuottoa ajaksi myöhemmin, jolloin saan lopputuloksena enemmän aikaa. En tietenkään elä yhtään vanhemmaksi, vaikka tilastollisesti varakkaat elävät kyllä pidempään, mutta tällä tavalla saan enemmän sellaista aikaa, jonka voin käyttää haluamiini asioihin.

Haluaisitko sinäkin enemmän aikaa? Aloita sijoittaminen ja anna muiden työskennellä puolestasi. Avaa ilmainen osaketili Nordnetiin tästä.

Avaa ilmainen osaketili Nordnetiin

 • Tilin avaaminen ei maksa mitään.
 • Osakkeiden säilyttäminen ei maksa mitään.
 • Nordnetin pohjoismaisiin indeksirahastoihin sijoittaminen ei maksa mitään.
Lue lisää

8 kommenttia:

 1. Aloin miettimään varsinkin viimeistä kappaletta. Olisiko modernimpi sanonta: "Raha on (ajan) laatua"? Aika on kuitenkin mitattavissa oleva suure ja biljardipallomaailmassamme edes ajan suhteellisuutta ei tarvitse ottaa huomioon. Aikakäsityksemme puolestaan perustuu käytännössä ainoastaan muistiin, joten ajan poistamista on nähdäkseni lähinnä se aika, josta ei jää muistoja, eli vaikkapa unen ei-REM -vaihe - tai sitten olo niin kännissä, ettei siitä muista mitään jälkikäteen.

  Tällöin voisi ajatella, että myyt työnantajallesi ajan laatua. Käytät silti aikasi ja käytetty aika jää elämään muistoihisi siinä, missä joku miellyttävämmin käytetty aikakin. Taloudellisen riippumattomuuden tavoittelussa maksat ajan laatua nyt, jotta saisit enemmän laatua tulevaisuudessa, mutta kierrätettäessä homma rahan avulla pörssin kautta, ilmiö saa vauhtia korkoa koron kautta - tämä oli minusta hauskasti oivallettu kirjoituksessasi. Tai ainakin minua kiehtoo ajatus siitä, että laatu tai aika kasvaa epäsuorasti korkoa korolle.

  Filosofista pohdiskelua. Täysin hyödytöntä, mutta aina yhtä hauskaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Erinomaisia pointteja :) Ajan laatu on tosiaan täsmällisempi ilmaisu, koska aikaahan meillä suht kiinteä määrä syntymän ja kuoleman välissä. Varallisuudella toki voi jossain tapauksissa ostaa enemmän tätäkin aikaa (hoitoja sairastuessa tms) mutta se onkin sitten jo oma asiansa.

   Poista
 2. Aika on käsitteenä sinällään jännä, että kaikki tunnistavat varmasti tilanteita joissa tunti ei ole tuntunut tunnilta vaan joko todella paljon pidemmältä ajalta (esim. stressaavat tilanteet, sairaana olo, odottaminen) tai hujaukselta kun esim. tekeminen on ollut mielekästä. Olen itse päättänyt "ostaa" näitä jälkimmäisiä tunteja tulevaisuudessa tinkimällä tämän päiväisestä kulutuksesta. Uskon että kun niitä tunteja kun kertyy tulevaisuudessa aivan erilailla kuin tänä päivänä, ei ne enää tunnukaan hujaukselta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Silloin kun on kivaa aika menee siivillä. Jos on kiva elämä, tuntuuko se sitten lyhyemmältä? Eli jos haluaa kokea elävänsä pitkään, pitää järjestää itselleen tylsä ja kurja elmämä.

   Tämä liittyy hyvin edelliseen kommenttiin, eli kyse tosiaan ajan/elämän laadusta :)

   Poista
 3. Olin jokunen aikaa sitten vähällä vaihtaa työpaikkaa ja kävin työhaastattelussa. Siellä sanottiin, että heillä olisi aina silloin tällöin pakollisia viikonloppu hommia myös. Nuorempana olisin varmasti tykännyt ajatuksesta tienata enemmän. Tällä kertaa kuitenkin ajattelin, että miksi käyttäisin viikonloppuni tienatakseni lisää euroja kun niistä ei ole pulaa? Pidin siis vanhan työpaikkani missä saa enemmän vapaa-aikaa.

  Ulkomaan lomareissujakin suunniteltaessa yleensä rahaa suurempi haaste on siinä, että puoliso tai kaverit sattuvat saamaan lomaa samaan aikaan. Mielestäni tässä olisi monelle työpaikalle yksi kilpailuetu kun olisivat joustavia vapaa-ajan suhteen. Taloudellisesti riippumattomana (mitä en vielä ole) tekisin mielelläni osa-aikatyötä. Harmi vaan, että monessa paikassa se ei ole mahdollista, vaihtoehtoina on vain 100% oravanpyörä tai fudut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänä vuonna tein paljon lisätöitä (päivystyskuvio) ja tienasin sillä tosi hyvin. Se oli kuitenkin vapaaehtoista ja lopetin marraskuussa. Vapaaehtoinen lisätyö on muuten henkisesti ihan eri juttu kuin pakollinen viikonlopputyö. Pakollisiin ylitöihin en minäkään kovin helposti lähtisi mukaan ja vapaaehtoistakin jaksoin vain jonkin aikaa.

   Nykyisessä työpaikassani osa tekee lyhennettyä viikkoa ja se on toiminut ihan hyvin. Kaikki työnantajat ei kuitenkaan ole yhtä joustavia.

   Poista
 4. Minä uskon, että ajan voi saada kasvamaan korkoa korolle. Ainakin minulle niin tuntui käyvän kuvainnollisesti, kun jäin työelämästä pois, taloudellisesti riippumattomaksi. Luovuus lisääntyi ja sain enemmän tulosta aikaan samassa tunnissa. Taloudellisesti tunnin työpanos on nyt ihan erilaista kuin ennen. Ja olen tajunut, että nyt ei ole mitään rajoitteita kasvattaa tuottoa (ennen ehkä oma pää rajoitti minua).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Työn tehokkuus tosiaan kasvaa kun saa toimia omalla tavallaan ja omilla ehdoillaan. Mutta siinäkin varallisuus toimii enablerina. Tämä on varmasti yksi syy siihen miksi varakkaat usein vaurastuu entisestään ja köyhät köyhtyvät. Nämä asiat on tosiaan pitkälti korvien välissä ja siinä miten suhtaudumme itseemme, ympäristöömme ja mahdollisuuksiin. Maailma on täynnä mahdollisuuksia - niihin ei vain oikein osata tarttua.

   Poista