lauantai 5. tammikuuta 2019

Varallisuuden kasvu 43k€ vuonna 2018

Taustaa


Varallisuuden kasvu 43k€ vuonna 2018
Seuraan salkkuani päivittäin, mutta olen vähän laiska kirjoittamaan salkun kehityksestä - enkä oikein usko, että salkun kuukausikatsaukset edes kiinnostaisivat lukijoita. Niinpä päivittelen osakesalkku ja varallisuus -sivua noin kuukauden välein ja muuten yleensä kirjoittelen salkkuani tai markkinaa koskevia kirjoituksia vain silloin, kun jotain omasta mielestäni kiinnostavaa tapahtuu.

Parempaankin olisi ollut mahdollisuus


Vuonna 2018 varallisuuteni kasvoi 43 000 eurolla. Onhan se suuri summa, mutta parempaankin olisi ollut mahdollisuus. Sijoitin käteistä takaisin kursseihin hieman liian aikaisin ja nämä sijoitukset ovat muutamia tuhansia euroja tappiolla. Lisäksi lopetin lisätöiden tekemisen lokakuussa - myös niistä olisin saanut muutaman tonnin enemmän. 50 000 euron varallisuuden kasvu olisi siis ollut täysin mahdollinen.

Kuluvana vuonna vähän vähemmän


Juuri alkaneen vuoden 2019 osalta, uskon että varallisuutta kertyy vähän vähemmän. Aion tehdä hieman vähemmän töitä ja palkkatuloista jää sijoitettavaksi varmaan noin 30 000 euroa. Loppu riippuukin sitten osakekursseista - jos lasku jatkuu, saattaa olla, että lisäsijoitukset riittävät ainoastaan pitämään varallisuuden nykyisellä tasolla. Jos kurssit pomppaavat ylös, varallisuus voi kasvaa huimastikin. 100 000 euron salkulla kurssien vaihtelulla on jo euromääräisesti aika suuri vaikutus kokonaisvarallisuuteen. Kymppitonni voi haihtua muutamassa päivässä ja vuodessa kehitys voi olla kymmeniä tuhansia euroja ylös tai alaspäin.

ps. Olipa muuten hurja pörssipäivä eilen. Tällaisina päivinä, kun salkun arvo nousee rapiat 4%, ei kauheasti harmita se, että kaikki käteinen on nyt sijoitettuna. Muutama samanlainen päivä, niin kuluvan vuoden tuotto-odotus on täytetty. Toki tämä saattaa vielä kääntyä entistä jyrkemmäksi laskuksikin.


Avaa ilmainen osaketili Nordnetiin

 • Tilin avaaminen ei maksa mitään.
 • Osakkeiden säilyttäminen ei maksa mitään.
 • Nordnetin pohjoismaisiin indeksirahastoihin sijoittaminen ei maksa mitään.
Lue lisää

4 kommenttia:

 1. Tuleva vapaa-aika (kerroit että teet töitä vähemmän) kannattaa varmaan kyllä lopulta myös taloudellisesti. Itse uskon vapaa-ajan lisäämään luovuuteen. Se voipi olla taloudellisesti super hyvä.

  VastaaPoista
 2. Kyllähän tuo pörssin vola on aika koomisen dramaattista :D Kokeneille sijoittajille, ei välttämättä... mutta kyllä laittaa hieman miettimään, että kannattaisiko vaan keskittyä nauttimaan (ainakin lyhyellä aikavälillä) osingoista kurssien kehittymisen sijasta? Kattellaan sit joskus 20 vuoden päästä mikä se salkun arvo on :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, markkinat on pitkällä aikavälillä varsin tehokkaat, mut lyhyellä aikavälillä tunnelmat elää välillä äärilaidasta toiseen. Ja koomista on sekin miten analyytikot korjailevat tavoitehintojaan kurssien mukaan vaikka yhtiöissä tai niiden toimintaympäristöissä ei olisi mikään muuttunut :)

   Täytyy vaan pitää pää kylmänä. Kurssien elämiseen täytyy tottua. Ja kuten totesitkin, oleellista on se, että kurssit nousevat keskimäärin koko ajan ylemmäksi. Kun katsotaan 20 vuoden päähän, tälläkään dipillä ei ole juuri vaikutusta lopputulokseen.

   Poista