lauantai 9. tammikuuta 2016

Bitcoin

Ensimmäinen sijoitukseni


Ostin kevättalvella 2013 neljä Bitcoinia hintaan 125 euroa/kpl. Se oli ensimmäinen sijoitukseni - pörssisijoittamisen aloitin vasta tammikuussa 2014.

Oston syynä oli kova hypetys työpaikalla ja halusin ymmärtää paremmin mistä oli kyse. Kurssi nousi nopeasti yli 800 euroon ja aloin ymmärtämään sijoittamisen mahdollisuudet. Bittirahakokeilulla on siis saattanut olla merkittäväkin vaikutus siihen, että aloin sijoittajaksi.

Sittemmin Bitcoinin kurssi sukelsi ja tämä on ainoa sijoitukseni, jonka olen oikeasti unohtanut pitkäksi aikaa. Välissä on ollut puolen vuoden jaksoja, etten ole seurannut kurssia lainkaan tai edes muistanut, että omistan muutaman bitcoinin. Nyt kurssi on taas piristynyt ja ajattelin ottaa bitcoinit mukaan seurantaan ja sisällyttää ne sijoitusvarallisuuteni myös tässä blogissa.

Mistä Bitcoinissa on kyse?


Bitcoin on täysin sähköinen valuutta, jossa kirjanpito on hajautettu käyttäjien tietokoneille. Kirjanpitoa ylläpitävät käyttäjät, jotka suorittavat laskentaa omilla tietokoneillaan ja saavat tästä korvauksena Bitcoineja (louhiminen).

Tavallisen käyttäjän ei tarvitse välittää louhinnasta, tai monimutkaisesta toimintaperiaatteesta. Bitcoineja voi ostaa joko Bitcoin pörssistä, tai esimerkiksi suomalaisen bittiraha.fi -palvelun kautta. Bittirahoja säilytetään Bitcoin -lompakossa, joka on käyttäjän tietokoneelle asennettava ohjelma.

Lue lisää Bitcoinista Wikipediasta.

Mitä odotan bittirahasijoituksiltani?


En oikeastaan mitään. Viisisataa, jotka sijoitin kolme vuotta sitten on ollutta ja mennyttä, enkä haikaile rahojeni perään. Tällä hetkellä, jos myisin bittirahani pois, saisin vajaan pari tonnia - ihan hyvä tuotto kolmelle vuodelle, mutta kokonaisuutta ajatellen aika merkityksetöntä kuitenkin. Olen ajatellut pitää bittirahani niin kauan, kunnes ne joko muuttuvat arvottomiksi, tai niiden arvo nousee pilviin. Ensimmäinen vaihtoehto on varsin todennäköinen.

Bittirahat ovat minulle vähän niin kuin lottoaminenkin (lottoan yhden rivin viikossa, eli 1€/vk). En pidä niistä kumpaakaan sijoituksena - ne ovat minulle puhtaasti viihdettä. Vaikka en uskokaan voittavani, haluan altistaa itseni voiton mahdollisuudelle.


Jos pidit artikkelistani, jaa se kavereillesi alla olevilla painikkeilla!

Avaa ilmainen osaketili Nordnetiin

 • Tilin avaaminen ei maksa mitään.
 • Osakkeiden säilyttäminen ei maksa mitään.
 • Nordnetin pohjoismaisiin indeksirahastoihin sijoittaminen ei maksa mitään.
Lue lisää

6 kommenttia:

 1. Mitäs jos unohdetaan osakkeet ja ostellaan vain bitcoineja? :D

  VastaaPoista
 2. Itsellä on bitcoin ollut alusta asti seurannassa, mutta en ole siihen lähtenyt mukaan kahdesta syystä:

  1) se on liian spekulatiivinen
  2) en täysin siihen luottanut teknisesti

  Syy numero 2 onkin on jo todistettu aiheelliseksi kun yksi ryhmä kasvoi niin suureksi että pystyvät yksistään vahvistamaan minkä tahansa bitcoin tapahtuman teknisesti myös olemattomat. Vannoivat etteivät sitä koskaan tee mutta se vei ainakin minun mielessä täysin uskottavuuden siihen.

  Muuten ihan mielenkiintoinen teknisesti ja varmasti siitä tulee vielä joskus toimiva.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen samaa mieltä! Samoista syistä sitä on vaikea suositella kenellekään sijoituskohteena. Toisaalta voiton mahdollisuus lienee parempi kuin lotossa. Moni, joka on ostanut niitä uteliaisuudesta ihan alkuvaiheessa on saanut miljoonatulot, joten kyllä sillä on kiistatta moni rikastunutkin.

   Eritysen hämärää tuossa on se, ettei sen keksijää edes tiedetä. 100% spekulatiivinen tosiaan.

   Poista
 3. Itse laitoin joksikin aikaa rahaa kiinni bitcoineihin kurssin tultua roimasti alas vuoden 2013 huippuhinnasta. Spekulatiivisuuden vuoksi en kuitenkaan ollut järin innostunut bitcoinista sijoitusinstrumenttina ja myin omistukseni jokusen kympin voitolla pian oston jälkeen. Saatan ehkä tulevaisuudessa sijoittaa pieniä summia hajautusmielessä (samoin kuin kultaan), mutta isompia summia tuskin koskaan.

  VastaaPoista