sunnuntai 24. tammikuuta 2016

Havukka-ahon ajattelija

Vapaan miehen sielunmaisemaa


Havukka-ahon ajattelija
Viime jouluna telkkarista tuli Kari Väänäsen ohjaama Havukka-ahon ajattelija. Olen nähnyt elokuvan valkokankaalta vuonna 2010, jolloin se teki minuun lähtemättömän vaikutuksen.

Elokuva on upea kuvaus vapaan miehen sielunmaisemasta. Havukka-ahon ajattelija kuvaa juuri sellaista riippumattomuutta, mitä omalta elämältäni haluan ja mitä tavoittelen. Riippumattomuus on keskeinen teema myös tässä blogissani, joten päätin kirjoittaa elokuvasta.

Elokuva


Kai Lehtinen tekee loistavan roolityön Konsta Pylkkäsenä, yksinäisenä korpifilosofina ja Kainuun metsien miehenä. Konsta asuu Havukka-ahossa, tekee metsätöitä ja ajattelee sinisiä ajatuksiaan, joita pieni Nikke poika (Konsta Pöyliö) kuuntelee silmät pyöreinä.

Arki katkeaa, kun Konsta saa ystävältään Mooses Pessiltä (Ilkka Heiskanen) kirjeen, jossa tämä kertoo järjestäneensä hänelle pestin kahden Helsinkiläisen tutkijan oppaana. Konsta lähtee matkaan ja suostuu maisteri Ojaston (Hannu-Pekka Björkman) ja Kronbergin (Tommi Korpela) oppaaksi.

Konsta huolehtii leiristä ja ruoanlaitosta. Lisäksi hänen tehtävänsä on ampua lintuja tutkijoiden tutkittavaksi. Konsta ampuu sattumalta pyyn ja metson risteytyksen, eli pyymetson. Tutkijoille tämä on merkittävä tieteellinen läpimurto, joka tekee paikallisen yhteisön vieroksumasta Pylkkäsestä hetkeksi kuuluisan.

Elokuvassa on sujuvasti etenevä juoni, kaikki näyttelijäsuoritukset ovat loistavia, Kainuun luonto on esitetty hienosti ja se tuntuu olevan jatkuvasti läsnä. Tähän kun lisää vielä asiaankuuluvan musiikin ja vähän huumoria, niin aika täydellinen paketti on kasassa.

Minulle elokuva on kertomus vapaasta miehestä, joka elää elämänsä omalla tavallaan ja omilla ehdoillaan. Konsta elää riippumattomana ja vapaana, omia ajatuksiaan ajatellen, yhteisön normeista tai muiden mielipiteistä välittämättä.

Elokuvan trailerin voit katsoa tästä:Perustuu Veikko Huovisen romaaniin


Havukka-ahon ajattelija -elokuva perustuu Veikko Huovisen vuonna 1952 ilmestyneeseen, samannimiseen romaaniin. Kirja oli Huovisen esikoisteos.

Tarkistaessani kirjan vuosilukua Wikipediasta, huomasin että kirjalle on kirjoitettu myös kaksi jatko-osaa: Konstan Pylkkerö ja Konsta Pylkkänen etsii kortteeria. Päätimpä lukaista kirjat samantein ja käväisin kirjastosta ne hakemassa.

Havukka-ahon ajattelija on myös kirjana aivan loistava! Sujuva ja hauska kerronta vie nopeasti mukakanaan syvälle Kainuun sydänmaille. Teksti on niin mukaansatempavaa, että hetkittäin on vaikea uskoa että kyseessä on pelkästään keksitty hahmo. Teksti perustuu varmaan pitkälti Huovisen omiin kokemuksiin.

Valitettavasti kahdesta jatko-osasta en löytänyt paljoakaan hyvää sanottavaa. Ne ovat valjuja ja pintapuolisia - jotenkin väkinäisiä. Niistä jäi vähän sellainen olo, että liekö niiden kirjoittaminen ollut Huovisellekin vähän pakkopullaa.

Jos pidit artikkelistani, jaa se kavereillesi alla olevilla painikkeilla!

Avaa ilmainen osaketili Nordnetiin

  • Tilin avaaminen ei maksa mitään.
  • Osakkeiden säilyttäminen ei maksa mitään.
  • Nordnetin pohjoismaisiin indeksirahastoihin sijoittaminen ei maksa mitään.
Lue lisää

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti