sunnuntai 1. toukokuuta 2016

Kuluttajaluotot sijoituskohteena

Taustaa


pikavippi
Saan aika ajoin sähköpostitse yhteydenottoja blogini lukijoilta. Eilen minulta kysyttiin, mitä mieltä olen kulutusluotoista sijoituskohteena. Päätin kirjoittaa lyhyesti aiheesta. Nämä ajatukset, kuten muutkaan kirjoitukseni, ei ole tarkoitettu sijoitusneuvoiksi, vaan ovat puhtaasti omia näkemyksiäni aiheesta.

Miksi pienet luottofirmat tarjoavat sinulle niin hyvää korkoa?


Kun sinulle tarjotaan sijoituskohdetta, kannattaa ensin hypätä vastapuolen saappaisiin ja miettiä, miksi he haluavat juuri sinut sijoittajaksi. Kuvittele, että olet luottoyrityksen toimitusjohtaja ja yrittäjä.

Sinulla on pikavippibisnes ja tarvitset rahoitusta, jotta sinulla on rahaa mitä lainata. Sinulla on käytännössä kolme vaihtoehtoa:

 • Hakea pankista laina. Korkoa tarvitsee tänä päivänä maksaa vain pari prosenttia ja koko homma hoituu muutaman paperin allekirjoituksella. Yrittäjä joutuu toki henkilökohtaisesti takaamaan lainan.
 • Ottaa bisnesenkeli osakkaaksi. Bisnesenkelit hakevat jatkuvasti uusia sijoituskohteita ja sinun tarvitsee saada vain yksi henkilö vakuuttumaan toiminnan kannattavuudesta.
 • Alkaa keräämään pääomaa yksityishenkilöiltä. Piensijoittajien löytäminen vaatii valtavasti työtä ja markkinointia. Joudut tekemään yhtä paljon markkinointia sijoittajien löytämiseksi, kuin mitä teet asiakkaiden löytämiseksi. Markkinointikulut tuplaantuvat. Lisäksi tarvitset infran homman pyörittämistä varten - satojen tai tuhansien sijoittajien hallinnointi vaatii siihen sopivien ohjelmistojen kehittämisen ja se maksaa. Lisäksi joudut maksamaan jopa 7-10% korkoa sijoittajille.

Minä valitsisin ilman muuta ensimmäisen vaihtoehdon. Halpaa ja helppoa. Jokainen vakaalla pohjalla oleva yritys saa helposti pankista lainaa. Ongelmia tulee vain, jos et pysty osoittamaan pankille, että saat maksettua lainan takaisin, tai jos et usko liikeideaasi niin paljoa, että uskallat taata yrityksen lainan. Pankista ottamasi lainan joudut maksamaan takaisin, kannattaa bisnes tai ei.

Jos tie nousee pankissa vastaan, yrittäisin seuraavaksi bisnesenkeliä. He tosin ovat ammattilaisia ja osaavat kriittisesti laskea mikä kannattaa ja mikä ei. Viimeiseen vaihtoehtoon turvautuisin vasta jos kahdesta ensimmäisestä kumpikaan ei onnistuisi. Viimeinen vaihtoehto on yrittäjälle todella työläs, epävarma ja hirvittävän kallis.

Piensijoittajana sinun kannattaa miettiä, miksi pankit ja bisnesenkelit eivät ole suostuneet hommaa rahoittamaan. Miksi pankki ei lainaa tälle yritykselle edes 7% korolla nollakorkoympäristössä?

Riski ja todellinen tuotto


Kiinnostuin näistä joskus vajaa vuosi takaperin sen verran, että kyselin erään firman asiakaspalvelusta tuottoprosentista. Tuottoprosentti on luvattu 7-10%, jos asiakas maksaa lainansa takaisin. Jos asiakas ei maksa lainaa, häviät koko sijoituksesi. Tämä oli vertaissijoituspalvelu.

Selvitä, onko luvatussa tuotossa huomioitu luottotappiot. Todellisuudessa tuotto jää rankasti pienemmäksi luottotappioiden takia.

Kulutusluottoihin sijoittamalla voi parhaimmassa tapauksessa päästä saman suuruiseen tuottoon, kuin pörssissä keskimäärin, mutta mielestäni kulutusluottosijoitusten riski on paljon suurempi, kuin pörssiosakkeiden.

Toiminnan rehellisyys


Pörssien ja pörssiyritysten toiminta on melko tarkasti säädeltyä ja valvottua. Lisäksi pörssiyritykset ovat sen verran suuria, että epärehellinen toiminta päätyy todella helposti otsikoihin ja syylliset joutuvat median ryöpytettäväksi. Väärinkäytöksiä tapahtuu, mutta mahdollisuudet epärehellisen toimintaan ovat aika rajatut.

Pienissä yrityksissä tällaista turvaa ei ole. Toimialalla ei ole samanlaista sääntelyä, tai vakiintuneita käytäntöjä. Myös summat ovat sen verran pieniä, etteivät viranomaiset ole kiinnostuneita mahdollisia epäselvyyksiä selvittelemään. En väitä, että pikavippifirmat olisivat toimialana mitenkään erityisen epärehellinen, mutta mahdollisuuksia väärinkäytöksiin on paljon enemmän kuin pörssiyrityksillä.

Oma suhteeni pieniin luottolaitoksiin


Edellä mainituista seikoista johtuen, olen päättänyt, etten sijoita pieniin pikavippifirmoihin. En väitä, etteivätkö ne voisi olla jossain olosuhteissa kannattavia sijoituskohteita, mutta tuottomahdollisuus suhteessa riskiin ei ole minulle riittävä.


 Image courtesy of razvan at FreeDigitalPhotos.net
Jos pidit artikkelistani, jaa se kavereillesi alla olevilla painikkeilla!

Avaa ilmainen osaketili Nordnetiin

 • Tilin avaaminen ei maksa mitään.
 • Osakkeiden säilyttäminen ei maksa mitään.
 • Nordnetin pohjoismaisiin indeksirahastoihin sijoittaminen ei maksa mitään.
Lue lisää

6 kommenttia:

 1. Mites korkeatuottoinen.fi tai topfinance.fi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ne kuuluvat kategoriaan, joihin en aio sijoittaa.

   Korkeatuottoinen palvelusta on muuten arvopaperi lehdessä hyvin kriittinen kirjoitus parin päivän takaa. En ole tilaaja, joten näin jutusta vain alun.

   Poista
  2. Myös Talouselämässä oli tuosta topfinancesta juttua, ja tuotiin sen riskisyyttä esiin. Osalla vertaislainapalveluistahan on kyllä rajattu luottotappioriskiä sillä kauppaavat x hintaan saatavat perintäyhtiöille.

   Poista
  3. Pikavipit, vertaislainat ym. tuntuvat olevan nyt muodissa ja myös median seurannassa. Mielenkiintoista nähdä, onko tämä vain ohimenevä ilmiö. Pitkäaikaisen sijoittajan kannattaa miettiä myös onko firmaa olemassa 10v kuluttua ja miten sijoitusten käy jos firma lopettaa toimintansa.

   Poista
 2. Samalla kannalla kirjoittajan kanssa asian suhteen. Toisaalta voisi myös miettiä, onko ylipäänsä eettistä sijoittaa pikavippiyhtiöihin? Jos ihminen on jo veloissa tai lähellä velkaantumista, niin miksi hänelle kannattaisi vielä antaa kulutusluottoa? Krapulaan siis lisää alkoholia :) Jos persaukinen ei saa pankilta lainaa, niin miksi hän maksaisi/olisi varaa maksaa korkeampikorkoista pikavippiäkään takaisin?

  Esimerkiksi kulutusluottoja tarjoava BigBank "tienaa" lainakannalleen vain noin 6,8 %. Ongelmaluottoja on puolestaan tästä samasta lainakannasta noin 16,3 %. Maalaisjärjellä ajateltuna ei kuulosta edes kannattavalta, mutta mitäpä tavallinen tallaaja näistä pankin taseista ja tuloslaskelmista ymmärtää:
  http://downshiftaaminen.blogspot.fi/2016/03/bigbank-paras-korkotarjous.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, en usko, että tuo on kovin hyvää bisnestä kiskurikoroista huolimatta. Myös lainsäädäntö on iso epävarmuustekijä alalla - lait saattavat muuttua ja viedä pohjan koko hommalta.

   Poista