torstai 19. toukokuuta 2016

Asunnon myyminen itse

Taustaa


Asunnon myyminen itse
Muutimme suurempaan asuntoon neljä vuotta takaperin. Pyysin eräältä kiinteistövälittäjältä tarjouksen silloisen kaksiomme myymisestä. Hän antoi kiinteän hinnan 7 000 euroa. Haukoin ensin vähän aikaa henkeäni, sitten vedin herneen nenään ja sanoin, että myyn mielummin itse asuntoni. Ryhdyin tuumasta toimeen ja kahden viikon kuluttua asuntomme oli myyty. Kuluja myynnistä tuli noin 500 euroa, joten välittäjän tarjoukseen nähden säästöä tuli yli 6 000€. Tosin olisin luultavasti löytänyt edullisemman välittäjän kilpailuttamalla.

Asunnon myyminen oli todella helppoa. Tässä koostettuna ohjeet asunnon myyntiin.

Hinnoittelu


Asunto on helpointa hinnoitella katsomalla alueen muita myynti-ilmoituksia ja niiden neliöhintoja. Samalla tavalla kiinteistövälittäjät tekevät. Ilmoitusten kuvista on helppo arvioida oman asunnon kunto suhteessa muihin tarjolla oleviin asuntoihin ja laskea hinta neliöhinnan mukaan.

Kiinteistövälittäjät tekevät myös maksuttomia arviokäyntejä, joten myös sellaista voi hyödyntää, jos oma arvio arveluttaa. Itse en ole nähnyt tätä tarpeelliseksi.

Myynti-ilmoitus


Ostajat etsivät kohteet netistä. Lehti- tai muiden ilmoitusten lisäarvo on mielestäni marginaalinen. Myynti-ilmoitus Etuovi.com -palveluun maksaa vain 149€, ja siihen sisältyy näyttöesitteet, lakimiesneuvontaa, tarjouspohjat jne.

Myynti-ilmoitus kannattaa tehdä huolellisesti. Asunnon hyviä puolia kannattaa korostaa, mutta rehellisyys on valttia tässäkin asiassa - harhaan johdettu katsoja pettyy, jolloin mahdollisuudet kauppaan hupenevat.

Valokuvat ovat todella tärkeitä. Tavallinen kännykkäkamera kelpaa vallan hyvin tähän tarkoitukseen. Laita paikat järjestykseen ennen kuvaamista ja säädä verhot ja valaistus edulliseksi. Kuvia kannattaa julkaista paljon.

Isännöitsijäntodistus ja muut asiakirjat


Myynti-ilmoituksen tekemiseen ja asunnon esittelyjä varten tarvitset isännöitsijäntodistuksen ja muita asiakirjoja, joista löytyy tarvittavat tiedot myytävänä olevasta asunto-osakkeesta. Saat tilattua asiakirjat isännöitsijältä, joka tietää mitä asiakirjoja tarvitset ja osaa laittaa kaiken tarvittavan postiin. Isännöintitoimisto veloittaa tästä lystistä 50-100€.

Tarvittavat asiakirjat:
 • Isännöitsijäntodistus
 • Yhtiöjärjestys
 • Tilinpäätös, tilintarkastuskertomus ja talousarvio
 • Pohjapiirustus
 • Lisäksi kannattaa varata valmiiksi asunto-osakkeen tiedoilla esitäytetty tarjouslomake. Googlella löytyy paljon sopivia asiakirjapohjia tätä varten.

Asuntoesittelyt


Voit järjestää yleisiä asuntoesittelyjä samalla tavalla kuin kiinteistövälittäjät tekevät ja ilmoittaa ajankohdasta myynti-ilmoituksessa. Itse en jaksanyt yleisiä esittelyitä pitää, vaan laitoin myynti-ilmoitukseen vain puhelinnumeroni ja kehoituksen soittaa ja sopia ajankohta, koska asuntoa voi tulla katsomaan. Tällä tavalla yhteydenottoja tulee vain sellaisilta henkilöiltä, jotka ovat tosissaan kiinnostuneita, joskin myös potentiaalisia ostajia saattaa mennä sivu suun.

Tarjousvaihe


Tarjousvaihetta varten kannattaa varata valmiiksi esitäytettyjä tarjouspohjia ja antaa niitä esittelyssä asunnosta kiinnostuneiden ihmisten mukaan. Tarjous kannattaa ehdottomasti hoitaa aina kirjallisena.

Tarjoukseen kannattaa määritellä tarjouksen purkamisesta aiheutuva, sekä myyjää, että ostajaa sitova sopimussakko. Sopimussakko on suuruudelta noin 4% asunnon arvosta. Tällä varmistetaan se, että tarjous on sitova.

Kauppakirjat


Kauppakirjat kannattaa hoitaa pankissa ja jättää ammattilaisten tehtäväksi. OP:sta sain valmiit, lakimiesten tarkastamat kauppakirjat 250€ korvausta vastaan. Tämä on mielestäni varsin kohtuullinen korvaus työstä, kun vertaa kiinteistövälittäjien hinnastoihin.


 Image courtesy of fantasista at FreeDigitalPhotos.net
Jos pidit artikkelistani, jaa se kavereillesi alla olevilla painikkeilla!

Avaa ilmainen osaketili Nordnetiin

 • Tilin avaaminen ei maksa mitään.
 • Osakkeiden säilyttäminen ei maksa mitään.
 • Nordnetin pohjoismaisiin indeksirahastoihin sijoittaminen ei maksa mitään.
Lue lisää

4 kommenttia:

 1. Kannatan ehdottomasti itse myyntiä. Siinä säästää työmäärään näiden paljon. Mutta vaikka kirjoitin tähän alla olevaan kirjoitukseen viisaita

  https://puolimiljoonaapaaomaa.blogspot.fi/2016/04/sijoitusasunnon-hinnanmaaritys-ja_27.html

  Niin kyllä se on HINTA, millä se myynti tehdään. Itse laitoin ilmoituksen jo jossain innostuksen puuskassa nettiin. Yhtään kyselyä ei ole tullut. Juu, jos hinta on liian kallis, niin aika hiljaista on...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hinta on varmasti tärkeä tekijä ja hintojen vertaileminen netissä on ostajalle helppoa.

   Ajankohta vaikuttaa paljon myös. Vielä 5v sitten kun myin asuntoni kauppa kävi kuumana ja asunnot vaihtoivat omistajaa hyvin. Tällä hetkellä eräs tuttavapariskunta on myynyt välittäjän kautta yli puoli vuotta rivitaloasuntoa ihan hyvältä paikalta ja kohtuuhinnalla. Esittelyissä suurin osa katsojista toteaa, että kiinnostaa, mutta omakotitalo pitäisi saada myytyä ensin. Vanhemmat omakotitalot eivät täällä päin tunnu menevän kaupaksi millään.

   Poista
 2. Laitoitko hinnaksi markkinahinnan, markkinahinnan - välittäjän palkkion vai jotain siltä väliltä?

  P.S. Blogisi miinuspuoli on, että tänne ei voi kommentoida nimi/url tai nimettömänä. Vie varmasti monta kommentoijaa pois.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laitoin hinnaksi markkinahinnan, josta ostaja tinki muutaman tonnin pois. Uskon että lopullinen hinta olisi asettunut samalle tasolle vaikka olisin käyttänyt välittäjää.

   Kiitos palautteesta! Harkitsin nimettömiä kommentteja ja olen samaa mieltä siitä, että kommentteja tulisi paljon enemmän. Jätin kuitenkin kirjautumisen, koska tällä tavalla kommenttien taso pysyy hyvänä. Olen joskus ylläpitänyt pientä foorumia ja nimettömänä ihmiset alkavat kirjoittamaan kaikkea törkyä. Lisäski automaattiset botit syöttää kaikkea roskaa, joiden siivoaminen on tylsää hommaa.

   Poista