lauantai 16. huhtikuuta 2016

Älä stressaa omaisuudestasi!

Naapurin setä


Omaisuus
Lapsena, meidän kotia vastapäätä asui omaisuudestaan sairaalloisen tarkka äijä. Syksyisin hän kävi päivittäin lakaisemassa havunneulasia talonsa katolta ja piti pihansa hiekkaiset kävelyväylät moitteettomaksi haravoituina. Päivittäisiin rutiineihin kuului muutaman tunnin välein toistuva auton tarkastus - punaisen Toyotan peltejä piti peilata valoa vasten ja tarkistaa, ettei naarmuja ole päässyt syntymään. Polkupyöränsä hän purki osiin joka viikonloppu ja kiillotti ja rasvasi jokaisen osan ketjuja ja hammaspyöriä myöten.

Naapurin sairaalloisessa, otsa-kurtussa-ahertamisessa oli pikkupojan mielestä jotain todella ahdistavaa. Hänen koko olemuksestaan huokui jatkuva neuroottinen huoli ja stressi.

Onko omaisuutesi elämistä varten vai elätkö omaisuuttasi varten?


Jos tunnistat itsessäsi naapurin sedän piirteitä, kannattaa miettiä onko sinulla omaisuutta itsesäsi varten, vai onko homma kääntynyt siihen, että sinä olet olemassa omaisuuttasi varten.

Omaisuudesta saattaa muodostua taakka omistajalleen. Tämän takia en ole lähtenyt asuntosijoittajaksi. Fyysinen omaisuus vaatii työtä. Asunnot täytyy pitää kunnossa, vesivahinkoja sattuu, parketit naarmuuntuu, seinät tummuvat ja laatat halkeilevat. Asuntosijoittaminen vaatii joko työntekoa, tai palkattua henkilökuntaa. Tietyllä tapaa asuntosijoittaminen muistuttaa enemmän yrittämistä kuin sijoittamista, eikä tämä ole sellaista riippumattomuutta, mitä itse tavoittelen.

Sama miina piilee myös pörssisijoittamisessa. Kun pörssissä oleva omaisuus kasvaa, on olemassa todellinen riski siitä, että se alkaa tuottamaan huolta omistajalleen. Kurssien laskeminen saattaa tuntua hyvinkin ahdistavalta, jos asiaan ei asennoidu oikealla tavalla.

Menestyksen avain


Olen tuntenut joitain todella nuukia ihmisiä. Heidän luonnettaan hallitsee sisäänrakennettu ahneus ja laskelmallisuus, mikä koetaan usein ahdistavana. Tällaisten ihmisten nuukailu tapahtuu toisten kustannuksella - yhteisiin kuluihin ei osallistuta, tai hyödynnetään toisten suurpiirteisyyttä. Erään kaverin kanssa huomasin, että jokaisena ravintolailtana minä tarjosin vähintään yhden kierroksen enemmän kuin hän, laavureissuilla halot jäivät poikkeuksetta minun maksettavakseni jne. Tällaiset ihmiset eivät ikinä kykene sijoittamaan rahojaan. Ajatuskin siitä, että he voisivat hävitä rahaa on heille kauhistus.

Vastaavasti suurin osa meistä käyttää rahaa varsin leväperäisesti. Suurpiirteiselle ihmiselle sijoittaminen on helpompaa, mutta säästäminen voi olla huomattavasti haastavampaa. Varsinkin sijoitusuran alkuvaiheessa säästämisella on paljon suurempi merkitys kuin itse sijoittamisella. Itse olen kuulunut tähän kategoriaan. Pieniä kuluja karsimalla ja elämäntapaa järkeistämällä on mahdollista saavuttaa todella merkittäviä säästöjä. On hämmentävää, kuinka pienellä meidän kolmihenkinen perhe tulee tällä hetkellä toimeen, ilman, että elämänlaadusta olisi tingitty.

Ihailen ihmisiä, jotka pystyvät säästämään kurinalaisesti, vaikka se ei olisi heille luontaista, tai vastaavasti luontaisesti nuukia, jotka kykenevät selättämään luonteensa ja sijoittamaan ja vähentämään pakkomielteistä suhtautumistaan rahaan.

Yksi menestymisen avaintekijä, sijoittamisesta puhuttaessa, on se, ettei omaisuudesta saa kantaa liikaa huolta. Omaisuus ei ole itse tarkoitus, vaan ainoastaa väline jonkin tärkeämmän asian, kuten riippumattomuuden saavuttamiseksi. Sijoittamiseen liittyy riskejä ja menestyvän sijoittajan pitää pystyä ottamaan rikejä, yöuniaan menettämättä. Tuotto on korvausta tästä riskistä. Jotta pystyt ottamaan riskejä rauhallisin mielin, et saa rakastua omaisuuteesi liikaa. Menestyvälle sijoittajalle omaisuus on vain työkalu, jolla tuotetaan tuloja, joilla toteutetaan ne asiat, joita sijoittaja todella havittelee.


 Image courtesy of SundayMorning at FreeDigitalPhotos.net
Jos pidit artikkelistani, jaa se kavereillesi alla olevilla painikkeilla!

Avaa ilmainen osaketili Nordnetiin

 • Tilin avaaminen ei maksa mitään.
 • Osakkeiden säilyttäminen ei maksa mitään.
 • Nordnetin pohjoismaisiin indeksirahastoihin sijoittaminen ei maksa mitään.
Lue lisää

9 kommenttia:

 1. Hyvä kirjoitus. Mutta vaikeaa se on muistaa nauttia omaisuudesta. Säästäminen saattaa jäädä ns. päälle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Säästäminen jää helposti päälle, mutta on siinä hyvätkin puolensa. Iselle sopivan tasapainon löytäminen varmaan pitkässä juoksussa se tärkein juttu.

   Poista
 2. Ehkä sillä sedällä ei ollut muutakaan tekemistä ja hän käytti päivänsä puunaten :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi olla ja onhan se positiivista, että on tekevää tyyppiä. Stressaaminen on kuitenkin turhaa.

   Poista
 3. Hyviä ajatuksia. Olenkin ihmetellyt parin erittäin säästäväisen tutun nihkeyttä sijoittamista kohtaan. Ja perusteluna on ollut juuri tuo, ettei rahaa saisi menettää senttiäkään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Monille on turvallisemman tuntuista hävitä varmasti vähän (inflaation verran), kuin tuplata omaisuus 10 -vuodessa suurella todennäköisyydellä :)

   Poista
 4. Meillä jokaisella on omia luonteenpiirteitä ja niiden erityispiirteitä kannattaa mielestäni huomioida omassa rahanhallinnassaan. Itse olen perusluonteeltani suurpiirteinen ja otan kuun lopussa nettipankista exceliin ostot josta näen suurinpiirtein mihin rahani kuluvat. Tämä on mielestäni mukavaa ja hauskaa puuhastelua excelin kanssa, olen kokeillut myös pitää kirjanpitoa ottamalla jokaisesta ostoksesta kuitin ja siirtämällä kuitilta ostokset omiin kategorioihin, mutta huomasin jo kahden kuukauden jälkeen että siitä aiheutui enemmän stressiä kuin mitä mitä siitä koin saavani. Toisenlaiselle luonteenpiirteelle minun tapani aiheuttaisi stressiä ja uskon että pystyisimme kumpikaan nauttimaan toistemme menetelmistä, vaikka tavoite on sama.

  Viime vuosina olen ruvennyt arvioimaan oman aikani arvoa. Olen nykyään valmis maksamaan joistakin palveluista tai tuotteista, mikäli niiden hankkimiseen/tekemiseen menisi itseltäni kohtuuttoman paljon aikaa. Lisäksi aiheeseen vaikuttaa omat mielenkiinnon kohteet. Esim sijoitusasuntoni remontti maksoi, aiheutti stressiä ja vei paljon aikaa minulta, mutta en sitä kokemusta vaihtaisi pois ja koska olen kiinnostunut aiheesta halusin sen tehdä itse ja oppia.

  ps. Nimimerkkini ei kerro rahankäyttötavoistani, vaan tarina sen takana on hieman toisenlainen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ajan arvostaminen on mielestäni todella tärkeä pointti. Remontoiminen ja tekeminen voi olla myös rentouttavaa vastapainoa toimistotyölle tms. Ja vaikka se saattaisi stressatakin, sen loppuun saattaminen voi silti olla palkitsevaa.

   Poista
 5. Vielä yksi tapaus stressiin liittyen:

  Tapasin kerran erään naispuolisen kouluttajan, jolla oli jaloissaan eri paria olevat sukat. Kun häneltä kysyttiin asiasta, hän sanoi poistaneensa elämästään yhden stressitekijän. Hän oli aina inhonnut sukkien niputtamista pareihin pyykkäämisen jälkeen ja kun se oli tekemättä, parien etsiminen aamulla kiireessä aiheutti aina epämiellyttävä stressin. Hän päätti poistaa tämän stressitekijän ja laittaa aina jalkaansa korissa päälimmäisinä olevat sukat.

  VastaaPoista