maanantai 22. tammikuuta 2018

Blogini sisältöä on varastettu!

Päivitys 23.1.2018:
Olin yhteydessä Kryptouutiset -sivuston ylläpitoon. He poistivat kirjoitukseni palvelusta ja lupasivat muuttaa sivustoaan niin, että siellä julkaistaan ainoastaan lyhyt sitaatti ja linkitys tapahtuu suoraan alkuperäiseen kirjoitukseen. Sovimme, että blogini voidaan liittää uutispalveluun tämän muutoksen jälkeen. Kyseinen verkkosivusto on selvästi rakennettu vilpittömässä mielessä, eikä tekijänoikeuksien loukkaaminen ole ollut harkittua. Asian jälkihoito tapahtui mallikkaasti.

Varkaus


Blogini sisältöä on varastettu!
Huomasin tänään, että blogini sisältöä on varastettu. Kryptouutiset.com on julkaissut blogikirjoitukseni kokonaisuudessaan omalla sivustollaan.

Päätin puuttua asiaan välittömästi ja olin yhteydessä sivuston ylläpitoon. Katsotaan ratkeaako asia sovinnolla, vai täytyykö minun olla yhteydessä viranomaisiin.

Vaikka kyseessä saattaa olla sivuston perustajien tietämättömyys, haluan pitää tässä asiassa nollatoleranssin ja puhua asioista niiden oikeilla nimillä. Jonkun toisen kirjoittaman blogitekstin julkaiseminen omalla verkkosivustollaan on laitonta. Tekijänoikeuslaki on tässä suhteessa yksiselitteinen.

Kopiointi tuhoaa hakukoneoptimoinnin


Jokaisen bloggaajan kannattaa olla tarkkana kirjoitustensa kopioinnista. Jos netissä on täsmälleen samaa sisältöä useilla sivustoilla, Google tunnistaa nämä duplikaateiksi ja sivustosi arvostus romahtaa hakukoneen näkökulmasta. Pitkällä tähtäimellä tämä tarkoittaa sitä, etteivät kirjoituksesi enää löydy Googlesta. Suurin osa lukijoista löytää blogini hakukoneiden kautta, joten tämä olisi lievästi sanottuna ikävää.

Muutenkin on suhteellisen vastenmielistä, että Kryptouutiset.com yrittää tehdä rahaa muiden kustannuksella. Sivusto julkaisee muiden tuottamaa sisältöä ja lisää ympärille omia Affiliate mainoksiaan.

Mitä saa julkaista?


Lähtökohtaisesti kaikki sisältö on aina tekijänoikeuslain suojaamaa, ellei erikseen toisin mainita. Esimerkiksi tämän kirjoituksen kuvan olen saanut ottaa Pixabay palvelusta, koska siellä on erikseen maininta "Free for commercial use. No attribution required.". Omassa blogissani ei tällaista mainintaa ole. Päin vastoin, blogin alatunnisteessa on merkintä siitä, että tekijänoikeudet kuuluvat minulle.

Toisen tekemään sisältöön linkkaaminen on hieno juttu ja sallittua ilman muuta. Se on jopa toivottavaa. Myös sitaattien julkaiseminen on sallittua, kunhan lähde on selvästi ilmoitettu. Koko sisällön kopioiminen taas on yksinkertaisesti laitonta.Avaa ilmainen osaketili Nordnetiin

 • Tilin avaaminen ei maksa mitään.
 • Osakkeiden säilyttäminen ei maksa mitään.
 • Nordnetin pohjoismaisiin indeksirahastoihin sijoittaminen ei maksa mitään.
Lue lisää

4 kommenttia:

 1. Yleensä lähetetään lasku perään, iso lasku. Toivottavasti tämä ratkeaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti. Sain sivuston ylläpidolta asiallisen vastauksen, mutta ainakin vielä kirjoitukseni näkyvät siellä.

   Uutispalveluilla on rikottu tekijänoikeuksia aiemminkin https://yle.fi/uutiset/3-8160882

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Analytiikasta huomasin että muutamia kävijöitä oli tullut sitä kautta. Webissä on myös jotain työkaluja joilla voi etsiä kopioita, mutta niitä en ole kokeillut.

   Poista