perjantai 1. huhtikuuta 2016

Sijoittajan aika

joutsenlaulu
"Nuo naiset marketeissa kärryineen ja miehet kantabaareissaan. Nuoruuden lähteestä kai haaveilee ja tuska laimenee, tai miten vaan." -Jussi Hakulinen (jousenlaulu)

Kyse on vain ajasta


Sijoittaminen on todella helppoa - kyse on vain ajasta. Jättimäinen omaisuus syntyy varmasti, kun sijoitat pienen summan, hajautat sijoituksen ja odotat tarpeeksi kauan.

Mitä oikeastaan tapahtuu, kun sijoitat, sanotaanko vaikka 1 000 euroa? Joku taho kokee tarvetta tehdä juuri nyt jotain, johon se tarvitsee rahaa. Tarve on niin suuri, että taho on valmis maksamaan sinulle korvausta siitä, että se saa summan käyttöönsä välittömästi. Mitä pidemmäksi aikaa lainaat tuon summan, sitä suuremman korvauksen saat.

Vastaavasti luovut itse jostain. Tonnilla voisit esimerkiksi viettää ikimuistoisen lomareissun. Sijoittamalla tuon summan, luovut lomareissusta, tai jostain muusta. Tai et oikeastaan luovu, vaan lykkäät sitä tuonnemmaksi. Sijoituksen tuotto on korvaus siitä ajasta, jonka joudut odottamaan.

Aikaa on rajoitetusti


Meille nuoruudenlähteestä haaveileville, ongelmaksi muodostuu edellisessä kappaleessa mainitsemani odottaminen. Elämme vain tietyn aikaa ja meillä on aikaa käytettävissämme vain rajoitettu määrä. Tämä aika on itse asiassa arvokkaimpia asioita mitä meillä on.

Kauaskatseisuus on hyvä asia ja tulevaisuuteen kannattaa varautua. Samalla joudumme kuitenkin tasapainoilemaan sen tosiasian kanssa, että vaikka saamme hyvän korvauksen siitä, että lykkäämme asioita tulevaisuuten, on mahdollista, että aikamme loppuu kesken, emmekä pääse koskaan toteuttamaan noita asioita. Vastaavasti se, jolle lainamme rahat, pääsee toteuttamaan ja kokemaan haluamansa asian välittömästi.

Olen kuullut sanottavan niinkin, että kaikki velka mitä meillä on kuollessamme, on kotiin päin. En allekirjoita ajatusta, mutta siinä on kuitenkin tärkeä pointti.

Taistelumme aikaa vastaan


Katselen kaupungilla pakkelinaamaisia mammoja, teinivaatteita käyttäviä viiskymppisiä naisia ja miesten kaljun yli huolellisesti levitettyjä harvoja karvoja. Arkielämässä useimmat meistä taistelevat jollain tavalla aikaa ja vanhenemista vastaan.

Samaa taistelua käymme myös sijoitusten kanssa. Pyrimme voittamaan vääjäämättömästi kuluvan ajan, jotta saamme omaisuuden kertymään riittävän nopeasti, jotta meillä jää aikaa nauttia myös sen tuomista hedelmistä, kuten vapaudesta ja riippumattomuudesta.

Ikääntymisen osalta taistelumme aikaa vastaan on tuomittu epäonnistumaan. Arkielämässä ehkä ainoa keino taistella aikaa vastaan on kiireettömämpi, läsnäolevampi ja oikeasti tärkeisiin asioihin keskittyvä elämänrytmi.

Sijoittamisessa ajan voittaminen on kuitenkin mahdollista, joskaan se ei ole helppoa. Ainoa keino taistella aikaa vastaan sijoittamisessa on nostaa riskiä ja tehdä korkeampiriskisiä sijoituksia. Tähän toki liittyy suurempi häviämisen riski, mikä taas voi lykätä vaurastumista entisestään.

Oma tapani taistella aikaa vastaan sijoittamisessa on velkavipu. Nykyisessä markkinatilanteessa vivutan vielä maltillisesti, mutta sopivan hetken tullen aion ottaa suuremman vipuvarren käyttööni.


 Image courtesy of anankkml at FreeDigitalPhotos.net
Jos pidit artikkelistani, jaa se kavereillesi alla olevilla painikkeilla!

Avaa ilmainen osaketili Nordnetiin

 • Tilin avaaminen ei maksa mitään.
 • Osakkeiden säilyttäminen ei maksa mitään.
 • Nordnetin pohjoismaisiin indeksirahastoihin sijoittaminen ei maksa mitään.
Lue lisää

6 kommenttia:

 1. Viisaita sanoja. Vaikka pidän sijoittamista itsessäänkin kiinnostavana puuhana, niin tavallaan se on aina vaihtoehto B, koska parempihan olisi jos itse pystyisi investoimaan varansa tuottaen jotain itselle tai muille merkityksellistä, esim. yritystoimintaa, taidetta, tms.

  Sijoittamisessa riskeeraa paitsi oman pääomansa niin myös tuota aikaa. Sitten-kun-jään-eläkkeelle elämä tuntuu jotenkin aika riskipeliltä. Kaikki meistä eivät selviä sinne asti hengissä taikka terveinä, vaikka todennäköisyydet ovat kyllä puolellamme.

  Siispä tässäkin on kyse tasapainottelusta - nykyhetken ja tulevaisuuden välillä. Joutsenlaulu on mahtava biisi. Olisi hienoa pystyä luomaan jotain tuon tapaista. Mutta koska ei, niin tyydytään siis leipätyöhön ja sijoittamiseen :)

  Minkälaista hetkeä odotat velkavivun turbovaihteen osalta? Korothan ovat ennätysalhaalla. Isompaa pörssiromahdusta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, sijoittaminen on mielenkiintoista ja ajoittain jännittävääkin, mutta luova tekeminen jää kieltämättä enemmän harrastusten varaan. Tosin tavoitteiden eteen työskenteleminen tuo tietynlaista mielihyvää jo itsessään.

   Korot on ennätysalhaalla, mutta pelkään, tämän ja muun elvytyksen synnyttämää kuplaa. Saatan olla pahastikin väärässä, mutta jotenkin takaraivoon on jäänyt ajatus, että jonkinlainen romahdus olisi vielä tulossa.

   Sijoitin puolet nykyisestä lainasta helmikuun aallonpohjassa ja toiset puolet laitan menemään jos kurssit laskee suunnilleen samalle tasolle tai alle. Jos laskee vielä enemmän, otan lisäksi superluoton käyttöön, jonka jälkeen vipua olisi yhteensä 45 000€.

   Jos kurssit ei laske, niin sijoitan joka tapauksessa toisen puoliskon lainasta tämän vuoden aikana, jolloin vipua jää vain 20 000€.

   Poista
 2. Samoja olen itsekin tuuminut. Nyt vallitseva talousympäristö on niin outo, että jonkinlainen korjausliike olisi pakostikin edessä. Esim. mitä käy osinko-osakkeiden kursseille kun korot enemmin tai myöhemmin lähtevät nousuun.

  Ihan kunnioitettavat velkavivut sinulla kyllä käytössä tai ainakin suunnitteilla. Syytäkin pelata vähän varman päälle - velkainen salkku ja kurssiromahdus on ikävä yhdistelmä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, se on vaarallinen yhdistelmä. Varsinkin, kun superluotossa on osakkeet vakuutena: kurssit laskee -> vakuusarvo laskee -> Nordnet pakkomyy osakkeita kurssin pohjalla, jos vakuusarvo ei riitä.

   Siksi pidän pankista, asuntoa vasten taattua lainaa turvallisempana. Asunnon arvo ei laske koskaan niin paljoa, ettei sen vakuusarvo riittäisi.

   Poista
 3. Paljonko vipua on prosentuaalisesti koko salkun arvosta? Itse yritän pitää vivun siinä 25% tuntumassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Salkkuni arvo on tällä hetkellä noin 63 000€ ja siitä vipua 20 000€, eli 32%.

   Jos päädyn lisäksi ottamaan superluoton käyttöön, salkun arvo olisi 88 000€ ja siitä velkaa 45 000€, eli 51%.

   Suhteessa salkun arvoon, velkaisuusaste olisi tosi korkea, mutta toisaalta jos katson kokonaisvarallisuuttani, velkaisuusaste ei ole ongelma - päin vastoin minulla liian paljon omaisuuttaa kiinni asunnossani, mikä ei tuota mitään.

   Poista