lauantai 12. syyskuuta 2020

75 000€ vuoden alusta

 Salkun tilanne


Sadepäivän ratoksi päivitin blogini Osakesalkku ja varallisuus -sivun. Näyttää siltä, että varallisuutta on kertynyt vuoden alusta peräti 75 000€. Säästöjä on kertynyt tänä vuonna tasaisen tappavaan tahtiin pari tonnia kuukaudessa, veronpalautuksia tuli muutama tonni ja pörssikurssit jatkavat sitkeästi nousuaan maaliskuun pohjilta.

Riskaabelia?


Kuten huomaat, kaikki käteinen on nyt indeksirahastoissa kiinni ja vähän enemmänkin, eli olen ottanut myös Superluoton käyttöön. Vipua on nyt rapiat 47 tonnia. Toistaiseksi ratkaisu on ollyt hyvä ja tuottoa on kertynyt huimasti. Toisaalta kurssit tuntuvat irtoavan reaalitaloudesta ja riskitasot on korkealla.

Olin jo muutama vuosi sitten sitä mieltä, että kupla on rakentumassa. Kirjoittelinkin aiheesta silloin. Silloin arvelin kuplan puhkeavan kunhan korot lähtevät nousuun. Noh, nyt on aika selvää, etteivät korot tule nousemaan vuosikausiin - päinvastoin, keskuspankit elvyttävät pää märkänä. Jos korot ei nouse, korkeammat arvostustasot on toki perusteltuja ja eipä tässä auta muu kuin pyrkiä hyötymään matalista koroista. Joten täysillä purjeilla mennään, ruuma täynnä velkarahaa.

Olen huomannut, että monet piensijoittajat ovat alkaneet varovaisemmaksi marraskuun romahduksen jälkeen. Jännä huomata, että itse olen sen jälkeen nostanut riskitasoa huomattavasti. Minulle marraskuun droppi oli se odotettu romahdus, jossa laitoin all in ja sillä tässä nyt mennään kohti tulevaa.

Taloudellinen riippumattomuus


Taloudellinen riippumattomuus alkaa olla käden ulottuvilla, nyt kun koko omaisuus on 445k€ ja tästä lähes 400k€ on sijoitettuna. En ajattele taloudellista riippumattomuutta juurikaan, koska tavallaan olen sen jo saavuttanut. Töissä käyn edelleen ja tienaan hyvin, mutta huomaan että taloudellinen vapaus on muuttanut asennoitumistani työntekoon. Vapaa-ajalla ja harrastuksilla alkaa olemaan enemmän sijaa ajatuksissani. Näin korona-aikaan aikaa tulee vietettyä vapaa-ajan asunnolla entistä enemmän. Jossain vaiheessa aion lopettaa työnteon, mutta juuri nyt tuntuu luontevalta jatkaa ja antaa omaisuuden kertyä.


Avaa ilmainen osaketili Nordnetiin

 • Tilin avaaminen ei maksa mitään.
 • Osakkeiden säilyttäminen ei maksa mitään.
 • Nordnetin pohjoismaisiin indeksirahastoihin sijoittaminen ei maksa mitään.
Lue lisää

4 kommenttia:

 1. Huima on kasvuvauhtisi. Varmasti mukava huomata omalla kohdalla korkoa korolle ilmiön todellisuus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En muutama vuosi sitten osannut edes unelmoida tällaisesta vauhdista. Alku oli hidasta ja haastavaa ja vaati paljon uhrauksia ja säästämistä. Mutta sitten joku kriittinen raja ylittyi, minkä jälkeen vaurastuminen on ollut ihmeen helppoa. Toki edessä saattaa olla vaikeampia aikoja mut just nyt asiat rullaa kuin itsekseen.

   Poista
 2. Huimia summia, ei voi muuta sanoa. Oletko tyytyväinen Norjan rahaston tuottoon? Millaisia odotuksia sen suhteen? Itse aion myydä Norjan rahaston pois heti, kun menee vähänkin plussalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse rahastoon olen tyytyväinen, koska se seuraa indeksiä niin kuin pitääkin. Tuottoon en ole tyytyväinen, suomi, ruotsi ja varsinkin tanska on tuottaneet paljon paremmin ja pelkästään niihin sijoittamalla olisin tienannut enemmän. Toisaalta nyt voi olla hyvä aika ostaa norjaa kun hinnat on siellä alempana? Norjan indeksi menee öljyn mukana ja rehellisesti sanottuna olen öljymarkkinoista ihan pihalla. Ajattelin kuitenkin pitää sen, koska se tasapainottaa salkkua ja hajauttaa riskiä.

   Poista