tiistai 12. huhtikuuta 2016

Vuoden 2015 veroilmoitus

Veroilmoitus
Vuotta 2015 koskeva veroilmoitus tipahti postiluukusta viime viikolla. Ajattelin kirjoittaa lyhyen postauksen samalla kun täydennän veroilmoituksen tiedot, niin saan samalla valmiin muistilistan ensi vuodelle. Downshiftaus -blogissa on muuten erittäin hyviä neuvoja veroilmoituksen täyttämiseen.

Veroilmoitus kannattaa täyttää huolellisesti


Pääomatulojen verotuksella on merkittävä negatiivinen vaikutus sijoitusten nettotuottoon. Sijoittaminen perustuu korkoa korolle ilmiööön, joten ensi istumalta pieniltäkin tuntuvilla asioilla on valtava merkitys pitkällä aikavälillä, koska korkoa korolle ilmiö toimii eksponentiaalisesti. Jotta korkoa korolle ilmiö saadaan kunnolla valjastettua toimimaan sijoittajan hyväksi on verotukseen liittyvät asiat syytä optimoida ja tehdä voitoista kaikki verottajan hyväksymät vähennykset.

Nordetin veroraportit


Nordnetin verkkosivustolta saa helposti tulostettua tarvittavat raportit verottajaa varten. Salkku -valikosta löytyy kohta "Vuositiliote ja luovutukset", josta löytyy 9A raportti luovutusvoitoista ja tappioista, luettelo arvo-osuuksista vuoden alussa ja lopussa, osinkoraportti, sekä raportti maksetuista palvelumaksuista.

Omaan veroilmoitukseeni nämä tiedot olivat tulleet mukaan automaattisesti. Viime vuonna niitä ei sen sijaan ollut mukana, vaan jouduin ne itse ilmoittamaan.

Luvut


Verotettavat pääomatulot

Osingot: 361,1€
Luovutusvoitot: 2 325,43€
Luovutustappiot: 1 719,31€
Luovutusvoittojen ja tappioiden erotus: 606,12€

Vähennykset

Sijoituslainan korot: 0€
Kaupankäyntikulut: 178,57€
Työhuonevähennys: 205€

Perustelu: Työhuonetta on käytetty satunnaisten sivutulojen ansaintaan: kaupantekoon osakkeilla sekä tiedonhankintaan yritysten kotisivuilta, osavuosikatsauksista ja talousaiheisilta verkkosivuilta.

Aika vaatimattomia lukuja vielä tässä vaiheessa. Paljon on vielä tehtävä, ennen taloudellisen riippumattomuuden saavuttamista.


 Image courtesy of everydayplus at FreeDigitalPhotos.net
Jos pidit artikkelistani, jaa se kavereillesi alla olevilla painikkeilla!

Avaa ilmainen osaketili Nordnetiin

 • Tilin avaaminen ei maksa mitään.
 • Osakkeiden säilyttäminen ei maksa mitään.
 • Nordnetin pohjoismaisiin indeksirahastoihin sijoittaminen ei maksa mitään.
Lue lisää

8 kommenttia:

 1. Katselepa tarkemmin Nordnetin myynti- ja ostolaskelmia. Et voi vähentää kaupankäyntikulujasi, koska ne on jo laskelmissa huomioitu. Arvopaperikauppaan liittyvät arvopapereiden osto- ja myyntikustannukset on siis jo sisällytetty, eli otettu huomioon Nordnetin ilmoittamissa luovutusvoitoissa ja -tappioissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä huomio, olet oikeassa. Minulle ei tullut mieleenkään, että ne onkin jo upotettu noihin lukuihin. Kiitos oikaisusta!

   Poista
 2. Moi,

  Jos vähennät työhuoneesta niin vähennä ihmeessä osa (puolet?) internetkuluistasikin ;-)

  -Akiiii

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi, Internetkulut ja myös tietokoneen hankintaan liittyvät kulut voi tosiaan vähentää. Minulla on kuitenkin taloyhtiön puolesta ilmainen nettiyhteys, eikä viime vuodelle osunut ATK -hankintoja, joten en päässyt niitä vähentelemään.

   Poista
 3. Vastaukset
  1. Verottaja määrittelee työhuonevähennyksen suuruuden näin:

   1. niille verovelvollisille, joille työnantaja ei ole järjestänyt työhuonetta ja jotka käyttävät työhuonetta pääansiotulonsa hankkimiseksi, kuten esimerkiksi freelancer-toimittajille, 820 euroa/vuosi;

   2. niille verovelvollisille, jotka käyttävät työhuonetta osapäiväisesti pääansiotulonsa tai pysyväisluontoisten tai huomattavien sivutulojensa hankkimiseksi, kuten esimerkiksi eri oppilaitosten opettajille ja sivutoimisille isännöitsijöille tai komitean sihteereille, 410 euroa/vuosi;

   3. niille verovelvollisille, jotka käyttävät asuntoa satunnaisten sivutulojen hankkimiseksi, 205 euroa/vuosi.

   Minun tapauksessani kyseessä on satunnaisten sivutulojen hankkiminen, eli kohta 3.

   Poista
 4. Jos edellisenä vuonna on tehnyt tappiota eika osinkoja ole niin katsotaanko sitä tulonhankkimiseksi? Mielenkiinnolla seuraan blogiasi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Verottaja voi tulkita näitä tapauskohtaisesti, mutta uskon, että vähennys menee läpi, jos olet tehnyt osakekauppoja, vaikka tulos olisi tappiolla.

   Vähennykset kohdistuu yleensä pääomatuloon, mutta jos verovuoden ansiotulot on pienemmät kuin vähennykset, syntyy alijäämä, joka vähennetään ansiotulosta. Hyväksytyistä vähennyksistä saa siis verohyödyn, vaikka ansiotulot olisi pakkasella.

   Kiva kuulla, että seurailet kirjoituksiani :)

   Poista