lauantai 8. huhtikuuta 2017

Wannabe Steve Jobsien innovaatiot

Wannabe Steve Jobsien innovaatiot
Vuosi takaperin jossain mielenosoituksessa (en edes muista mitä siellä silloin protestoitiin) joku tyttö kantoi julistetta, jossa luki "työntäkää innovaatioit perseeseenne".

Kuva sai osakseen paljon kritiikkiä ja tavallaan aiheesta. Nokia on loistava esimerkki siitä, mitä innovaatioilla voi saada aikaan (silloin kun Nokia vielä teki jotain innovatiivista).

Ymmärrän kuitenkin plagaatin pointin. Nyt on muodikasta olla innovatiivinen, innovatiivisuudesta höpistään joka puolella ja kaikki arkipäiväisetkin asiat ovat yht'äkkiä olevinaan valtavia innovaatioita. Suurin osa yrityksistä tekee kuitenkin raakaa työtä, jolla ei ole mitään tekemistä innovaatioiden kanssa. Ei esimerkiksi kahvilan, hierojan tai kuntosalin tarvitse olla mitenkään erityisen innovatiivinen menestyäkseen. Riittää että kysyntä ja tarjonta kohtaavat. Sama pätee suurimpaan osaan yrityksistä.

Innovointi on muodikasta


Innovointi on nyt pinnalla. LinkedIn on pullollaan innovaatioitaan toitottavien tyhjäpäiden jargoneita. Arvostan Steve Jobsia ja hänen kaltaisiaan. Jobsilla ei ehkä ollut kykyä itse toteuttaa tai ymmärtää teknisesti vaativia asioita, mutta hänellä oli näkemystä. Olen kuitenkin lopen kyllästynyt Wannabe Jobseihin.

Teknologian kehittyminen on tehnyt monien erilaisten ratkaisujen toteuttamisen helpoksi. Ei tarvitse olla tiedemies, tai edes insinööri saadakseen jotain toimivaa aikaiseksi. Tämä ei tarkoita sitä, että kyseessä olisi valtava innovaatio. Tarve ja ratkaisu ovat yleensä päivänselviä, hankaluus on tähän asti ollut käytännön toteutus. Ei ole kovin vaikea keksiä, että itsestään liikkuva auto olisi kiva, tai että vedetön pisuaari olisi aika näppärä. Vaikea ja innovaatioita vaativa osuus on sellaisen toteuttaminen niin, että se toimii ihan käytännössä.

Luovuus on vaikea laji


Monet helsinkiläiset mainostoimistot ovat hyviä esimerkkejä luovuuden kieroutuneisuudesta. Jos pyydät tarjouksen ja valitat hintaa liian korkeaksi, sieltä tulee aina sama vastaus "no, luovuus on kallista". Omien kokemusteni perusteella väitän, että mitä enemmän jossain puhutaan luovuudesta, sitä vähemmän sitä sieltä löytyy. Luovat ihmiset tekevät luovia asioita sen sijaan, että puhuisivat luovuudesta. Luovuuden jankuttaminen ei ole erityisen luovaa.

Keitä nämä Wannabe Jobsit ovat?


Törmään heihin työssäni jatkuvasti. Edellisen asiakkaani avainhenkilö oli yksi pahimmista. Hän lähetteli tiimille viestejä milloin mistäkin hömpötyksistä, jotka eivät liittyneet tekemiseen mitenkään ja kyseli miten niitä voisi hyödyntää. Eräskin viesti meni näin "Löysin tällaisen start-upin. En ihan ymmärä mitä he tekevät, eikä se edes ole kovin uutta, mutta uskon että he ovat tärkeän asian äärellä. Voisimme jotenkin hyödyntää tätä.". Minulle tulee näistä vähän sellainen what-the-fuck fiilis.

Wannabe Innovatorin stereotyyppi on teknologisessa ympäristössä työskentelevä henkilö, joka ei kykene itse toteuttamaan teknisisä ratkaisuja. Hänellä saattaa olla tekninen koulutus (usein vaihtanut alaa kesken kaiken johonkin helpompaan, tai opinnot jääneet kesken). Hän on huomannut tekniikan liian vaikeaksi ja keksinyt näppärän tavan säilyttää kasvonsa - hän julistaa itsensä innovaattoriksi ja asettuu tekniikan yläpuolella.

Innovaatioihin sijoittaminen


Olen erittäin varovainen sijoittamaan innovaatioihin. Teknokuplan Riot-E on hyvä esimerkki yrityksestä, jonka käytännön tekeminen oli lähes säälittävällä tasolla, mutta joka sai sijoittajat hullaantumaan.

Jos sijoitat yritykseen innovaatioiden takia, kannattaa pohtia näitä asioita:
 • Onko innovaatiolla uskottava tieteellinen tai teknologinen pohja?
 • Onko teknologia koeponnistettu käytännössä?
 • Mikä todellinen markkina on?
 • Onko innovaatio ratkaisu johonkin todelliseen ongelmaan, vai onko ensin keksitty ratkaisu ja sitten ongelma jonka sillä voisi ratkaista?
 • Onko yrityksellä näyttöjä kannattavasta liiketoiminnasta? Powerpointissa ja Excelissä asiat saa helposti näyttämään hyvältä. Käytännön elämä on paljon raadollisempaa ja kulutttajat ovat arvaamattomia. Innovaattorit rakastavat omia ideoitaan, mutta asiakkaita ne eivät usein kiinnosta lainkaan.

Image courtesy of lovelyday16 at FreeDigitalPhotos.net
Jos pidit artikkelistani, jaa se kavereillesi alla olevilla painikkeilla!

Avaa ilmainen osaketili Nordnetiin

 • Tilin avaaminen ei maksa mitään.
 • Osakkeiden säilyttäminen ei maksa mitään.
 • Nordnetin pohjoismaisiin indeksirahastoihin sijoittaminen ei maksa mitään.
Lue lisää

3 kommenttia:

 1. Hyvä kirjoitus! Tosin ymmärrän näitä wannabe-innovaattoreitakin: nyt on pakko olla lobbareita, että päästään kokeilemaan vähän kaikkea, jotta yksi tuhannesta innovaatiosta tuottaisi jotain.
  Itse en valitettavasti tunne teknologiaa kovin hyvin, ja olen mennyt mukaan mm. tuulivoimavillitykseen - tietämättä siitä mitään. Nyt nähdään, että sekin on ollut kaksisuuntainen tie. Harmillisinta on, että se tieto, joka olisi lähimpänä totuutta, ei koskaan saavuta välttämättä päättäjiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuulivoima on ihan kiinnostava juttu. Itsekään en siitä paljoa tiedä, mutta minua arveluttaa siihen liittyvät tuet. Tuet ovat sijoittajan kannalta riski, koska ne voidaan viedä koska tahansa pois. Tuulivoiman tukemisessa on myös se hankaluus, että se vääristää kilpailua, mikä voi johtaa siihen että jonkun tehokkaamman ja ympäristöystävällisen ratkaisun kehittäminen ei olekaan mahdollista.

   Poista
  2. Nimenomaan! Jos joku juttu kerran on niin huikean toimiva ja tehokas - miksi se ei pärjää omillaan? Nyt olen ymmärtänyt, että tuottamattomista paikoista voimaloita jo puretaan pois. Eivätkä ne ole päässeet edes plussalle toiminta-aikanaan.

   Poista